Rabindranath Tagore

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

m

Rabindranath Tagore
Tagore3.jpg
Rabindranath Tagore di Kolkata, sekitar tahun 1915 ketika ia mendapat anugrah gelar.
Lair 7 Mei 1861
Kolkata, India
Séda 7 Agustus 1941
Kolkata, India
Pagawéan Penyair, filsuf, dramawan, komposer

Rabindranath Tagore (basa Bengali: Rabindranath Thakur; lair ing Jorasanko, Kolkata, India, 7 Mei 1861 – tilar donya 7 Agustus 1941 kanthi umur80 taun [γ]) ugi misuwur kanthi nami Gurudev,[δ] inggih menika salah satunggalipun Brahmo Samaj, penyair, dramawan, filsuf, seniman, musikus lan sastrawan Bengali.[1][2] Panjenenganipun lair saking kulawarga Brahmana Bengali, inggih Brahmana ingkang manggenipun ing dhaerah Bengali, dhaerah ing anakbenua India antawis India lan Bangladesh.[1] Rabindranath Tagore menika kalebet tiyang ingkang nomer setunggal saking Asia ingkang pikantuk kanugrahan Nobel Sastra ing taun 1913.[1] Panjenenganipun sampun nyerat puisi utawi geguritan wiwit yuswanipun nembe wolung taun.[1] Tagore ngagem nami samaran “Bhanusingho’’ (Singa Srengenge) wonten ing panerbitan karya geguritanipun ingkang sapisanan ing taun 1877, lan wiwit nyerat crita cekak nalika nembe yuswa enem welas taun.[1] Amargi raos kuciwa dhateng British Raj saged damel Tagore maringi dhukungan dhateng Gerakan Kamardikan India lan kekancanan kaliyan Mahatma Gandhi. Lan ugi amargi panjenenganipun sampun kicalan meh sedaya kulawarganipun, lan kirangipun raos ngurmati dhateng karyanipun.[3] Karya-karyanipun Tagore ingkang misuwur kados Gitanjali (Song Offerings), Gora (Fair-Faced), lan Ghare-Baire (The Home and the World), sarta karya geguritan, crita cekak, lan novel.[2]

Wekdal taksih alit (1861 - 1901)[sunting | sunting sumber]

Tagore tahun 1879, Wekdal Tagore taksih ngudi ilmu ing Inggris.

Tagore nggadhahi asma timur (nama alit) "Rabi", lair ing Jasanko Mansion, panjenenganipun putra saking Debendranath Tagore lan Sarada Devi,[ε] putra pungkasan saking sekawan welas putra.[3] Sasampunipun ndherek upacara Upanayanam ing yuswa enem welas taun,(Upayanam inggih menika upacara kagem lare jaler ingkang badhe mlebet tingkatan Brahmacari tingkat kagem mados ilmu).[3] Tagore sareng kaliyan bapanipun tindak nilaraken Kolkata ing tanggal 14 Februari 1873 kagem nglaksanakaken laku ingkang panjang ing India.[2] Panjenenganipun dhateng Shantiniketan lan Amritsar saderengipun dhateng Dalhousie, salah setunggalipun bukit kagem istirahat ing Himalaya. Wonten ing ngriki, Tagore sinau sejarah, astronomi, ilmu pengetahuan modern lan Bahasa Sansekerta, lan ugi nyinaoni karya sastra klasik.[1][3]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)[ Dutta & Robinson. Rabindranath Tagore: The Myriad-Minded Man 1995]
  2. ^ a b c (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  3. ^ a b c d (en)[ Stewart & Twichell. Rabindranath Tagore: Lover of God, Copper Canyon Press 2003]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Texts and analyses
Music