Elfriede Jelinek

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Elfriede Jelinek
Elfriede jelinek 2004 small.jpg
Lair {{{birth_date}}}
Pagawéan playwright, novelis
Kabangsan Austria
Genres Feminisme, Kritik sosial
Website http://ourworld.compuserve.com/homepages/elfriede/

Elfriede Jelinek (lair ing Mürzzuschlag, Steiermark, 20 Oktober 1946; umur 68 taun) yaiku pengarang saka Austria, kang menagake Hadiah Nobel Sastra nalika taun 2004.[1] Elfriede Jelinek duwe ibu kang jenenge Olga Jelinek utawa Olga Buchner yaiku manager personel ana ing sawijining perusahaan terkenal lan bapake yaiku Dr. Friedrich Jelinek kimiawan kang duwe latar belakang kelas pekerja ing Wina.[2][3] Dheweke sinau sejarah seni lan seni teater ing Universitas Wina lan ngrampungake pelajaran organne nalika taun 1971.[3] Wiwit taun 1966 dheweke wis makarya dadi penulis, kang urip mondar-mandir ing Kutha Wien lan Kutha Muenchen.[2] Taun 1974 Jelinek daup karo Gottfried Hüngsberg, kang nalika kuwi nggubah musik film kanggo Rainer Werner Fassbinder nanging wiwit taun 1970-an wis kerja ana ing Kutha Munchen ana ing babagan teknologi informasi.[2] Karya Jelinek bisa dikelompokake ana ing telung tahap.[1] Karyane kang pisanan isine kritik kanggo kapitalisme lan masyarakat konsumtif.[2][1] Wiwit pungkasan taun 1980-an dheweke wis nyerang fasisme ana ing jaman dhisik lan anti-Semit nalika jaman saiki ing Austria lan Jerman.[2] Taun 1998 Jelinek diwenehi kanugrahan Bebungah Georg Büchner.[1] Elfriede Jelinek yaiku pemenang Penghargaan Nobel ana ing babagan Sastra naika taun 2004.[1][2][3] Nalika pengumuman resmine yaiku nalika tanggal 7 Oktober komite Nobel ngutip "aliran suara lan kontra-suara musik" ana ing karyane.[2] Jelinek yaiku wanita ka-10 kang nampa Hadiah Nobel ana ibf babagan sastra.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elfriede_Jelinek&oldid=832033"