Ivo Andrić

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ivo Andrić
Andric Ivo.jpg

Lair 9 Oktober 1892
Dolac (désa cedhak Travnik), Bosnia,Kakaisaran Ottoman
Pati 13 Maret 1975 (umur 82)
Belgrade, Socialist Federal Republic of Yugoslavia
Pakaryan Novelis
Bebungah award(s) Bebungah Nobel Sastra
1961

Ivo Andrić (Sirilik: Иво Андрић; 9 Oktober, 189213 Maret, 1975) kuwi sawijining panulis novel saka Yugoslavia, panulis crita cekak, lan pemenang Bebungah Nobel taun 1961 babagan Sastra saka Yugoslavia (lair ing Bosnia-Herzegovina, kang wektu semana isih dadi pérangan saka Yugoslavia). Novel karangané en:The Bridge on the Drina lan Chronicles of Travnik / The Days of the Consuls crita ngenani kahanan kauripan ing Bosnia ing sangisoré kauwasan Kakaisaran Ottoman.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Andrić lair 9 Oktober, 1892 saka wong tuwané kang ètnik Kroat [1] [2] ing désa Dolac cedhak Travnik, Bosnia-Herzegovina, kang dadi bagéan saka Kakaisaran Ottoman, banjur sikuwasani séning Austria-Hungaria. Jeneng asliné Ivan, nanging banjur luwih dikenal kanthi undang-undangan (mangsa cilikan) Ivo. Nalika Andrić umur rong taun, bapaké tilar donya. Amarga ibuné ora kuwawa nggedhèkaké, banjur Ivo dirumat déning seduluré ibuné kang manggon ing Bosnia wétan yakuwi ing kutha Višegrad ing pinngir Drina. Ing kutha iki Ivo ngerti kreteg Ottoman, kang banjur dadi novelé kang misuwur yakuwi The Bridge on the Drina.

Karya[sunting | sunting sumber]

Bahan crita karangan Ivo utamané dijupuk saka sajarah, folklore, lan budaya dhaérah asalé Bosnia.

Monumèn Ivo Anrić ing Beograd (Serbia)

Kabèh mau dirilis ing taun 1945 lan ditulis jroning Perang Donya II sawetara Andrić manggon ing kutha Beograd. Buku-buku mau uga dikenal minangka sawijining "trilogi" amarga dirilis ing wektu kang padhaa lan ditulis amèh bebarengan. Senadyan mangkono, karya-karya mau mung kahubung déning téma, nanging sabeneré arupa karya-karya kang mandhiri.

Karya liyané kang populèr:

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Ivo Andric, The Bridge on the Drina - The University of Chicago Press, 1977 - two biographical notes written by William H. McNeill and Lovett F. Edwards



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ivo_Andrić&oldid=814272"