Pablo Neruda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pablo Neruda minangka kandidat Presiden nalika taun 1970.

Pablo Neruda (lair ing Parral, sawijining kutha sakitar 300 km ing sisih kidul Santiago, Chili, 12 Juli 1904 – tilar donya 23 September 1973 kanthi umur69 taun) inggih punika nama samaran penulis Chili, Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto.

Neruda ingkang dipunanggep minangka salah satunggaling penyair kanthi basa Spanyol paling ageng wonten ing abad 20, inggih punika salah satunggaling penulis ingkang paling produktif. Seratan-seratanipun merentang saking puisi-puisi katresnan ingkang erotik, puisi-puisi ingkang surealis, epos sajarah, lan puisi-puisi politik, dumugi puisi-puisi babagab hal-hal ingkang biasa, kados alam, laut. Novelis Kolombia, Gabriel García Márquez nyebut piyambakipun minangka "penyair paling ageng abad 20 wonten ing basa punapa kemawon". Nalika taun 1971, Neruda dipunanugrahi Penghargaan Nobel bidang Sastra. [1]

Nalika gesangipun, Neruda misuwur amargi kayakinan-kayakinan politikipun. Minangka salah satunggaling tiyang komunis ingkang vokal, piyambakipun naté sakedhap dados sénator kanggé Partai Komunis Chili wonten ing Kongres Chili sadéréngipun kapeksa ngasingaken dhiri.

Nama samaran Neruda kapendhet saking nama penulis lan penyair Ceko, Jan Neruda; ing wuri nama punika dados nama resminipun.

Pagesangan[sunting | sunting sumber]

Taun-taun awal[sunting | sunting sumber]

Neruda miyos wonten ing Parral, satunggaling kutha alit sakitar 300 km sisih kidul Santiago, Chili. Bapakipun, José del Carmen Reyes Morales, satuggaling pagawé kereta api; ibunipun, Rosa Neftalí Basoalto Opazo, satunggaling guru sekolah ingkang tilar donya 2 wulan sabibaripun nglairaken Neruda. Neruda lan bapakipun lajeng pindhah dhateng Temuco, lan ing mrika bapakipun palakrama kaliyan Trinidad Candia Malverde, satunggalin wanita ingkang 9 taun sadérnégipun maringi putra, Rodolfo. Neruda ugi gesang sesarengan kaliyan sadhérékipun, Laura, salah satunggaling putsi saking garwa ingkang sanés.

Neruda timur ajejuluk "Neftalí", nama almarhumah ibunipun. Minatipun kaliyan bidang nyerat lan sastra katentang bapakipun, ananging piyambakipun pikantuk dhukungan saking tiyang sanés, kalebet Gabriela Mistral ingkang samangk péikantuk Hadhiah Nobel, nalika punika minangka kepala sekolah putri ing mrika. Karyanipun ingkang kapisanan dipunterbitaken wonten ing ariwarti sakitaripun, La Mañana, nalika umur 13 taun: Entusiasmo y perseverancia ("Antusiasme lan Kagigihan"). Nalika taun 1920, nalika piyambakipun mendhat nama samaran Pablo Neruda, piyambakipun sampun nerbitaken kathah puisi, prosa, lan jurnalisme. [2]

Soneta II[sunting | sunting sumber]

Soneta II kapendhet saking kempalan Cien sonetos de amor ("100 Soneta Katresnan") ingkang terbit taun 1959.

Amor, cuántos caminos hasta llegar a un beso,
qué soledad errante hasta tu compañía!
Siguen los trenes solos rodando con la lluvia.
En Taltal no amanece aún la primavera.

Pero tú y yo, amor mío, estamos juntos,
juntos desde la ropa a las raíces,
juntos de otoño, de agua, de caderas,
hasta ser sólo tú, sólo yo juntos.

Pensar que costó tantas piedras que lleva el río,
la desembocadura del agua de Boroa,
pensar que separados por trenes y naciones

tú y yo teníamos que simplemente amarnos,
con todos confundidos, con hombres y mujeres,
con la tierra que implanta y educa los claveles.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Adam Feinstein, Pablo Neruda: A Passion for Life, Bloomsbury, 2004. (ISBN 1-58234-410-8)
  • Pablo Neruda, Confieso que he vivido: Memorias, terj. Hardie St. Martin, Farrar, Straus, dan Giroux, 1977. (ISBN 9374206600)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pablo_Neruda&oldid=836501"