Shmuel Yosef Agnon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Shmuel Yosef Agnon

שמואל יוסף עגנון

Agnon.jpg

Lair 17 Juli 1888
Buczacz, Galicia
(Buchach, Ukraine)
Pati 17 Februari 1970 (umur 81)
Jerusalem, Israel
Bebungah award(s) Penghargaan Nobel dalam Sastra
1966

Shmuel Yosef Agnon (basa Ibrani: שמואל יוסף עגנון‎) inggih punika panarima Penghargaan Nobel bidang Sastra nalika taun 1966. Piyambakipun miyos wonten ing Galisia (sakmenika Ukraina) nalika taun 1888 minangka Shmuel Yosef HaLevi Czaczkes. Piyambakipun nindakaken imigrasi dhateng Jaffa nalika taun 1908, ananging nelasaken taun 1913 dumugi taun 1924 wonten ing Jerman. Nalika taun 1924 piyambakipun wangsul malih dhateng Yerusalem, papan dunungipun dumugi piyambakipun tilar donya nalika taun 1970. Salah satunggaling novelis kawakan lan panulis cerkak wiwit timur, Agnon pikantuk sajumlah Penghargaan Sastra, kalebet ugi Penghargaan Israel wonten ing 2 kesempatan. [1]

Agnon inggih punika pengarang buku kanthi basa Ibrani ingkang kathah dipunterjemahaken. Gaya basanipun ingkang unik sampun maringi pangaruh panulisan generasi pengarang Ibrani salajengipun. Sapérangan ageng karyanipun nyobi nangkep malih gesang lan pagesangan lan berbudaya masa rumiyin, ananging cariyosipun boten naté dados tindakan pelestarian sederhana. Cariyos-cariyos Agnon kaliyan perkawis psikologi lan filsafat saking generasinipun.

Karya[sunting | sunting sumber]

Agnon nerbitaken 24 jilid novel, novelatina, lan cerita cekak. The Collected Works of S.Y. Agnon dipunterbitaken déning Schocken wonten ing 8 jilid antawis taun 1953-1962, dipunéwahi kanthi énggal kanthi 11 karya ingkang medal sasampunipun Agnon tilar donya.[2]

Antawis 85 karya S.Y. Agnon sampun dipunterjemahaken wonten ing salabeting 18 basa.

Basa Ibrani[sunting | sunting sumber]

  • Kanopi Pengantén, Schocken, 1932
  • Kisah Sederhana, Schocken, 1935
  • Tamu Wayah Wengi, Schocken, 1939
  • Namung Kala wingi, Schocken, 1946
  • Shira, Schocken, 1971
  • Ing Toko Tuan Lublin, Schocken, 1974 [3]

Wonten ing Terjemahan[sunting | sunting sumber]

  • A Book That Was Lost : And Other Stories. NY: Schocken, 1996.
  • A dwelling place of my people : sixteen stories of the Chassidim. Scottish Academic Press, Tanpa tahun.
  • A Guest for the Night. Gollancz, tanpa taun.
  • A Simple Story. NY: Schocken, 1985.
  • Agnon's Aleph Bet : Poems. PA: Jewish Publications Society, 1998.
  • The Bridal Canopy, NY: Schocken, 1980.
  • Days of Awe : A Treasury of Jewish Wisdom for Reflection, Repentance, and Renewal on the High Holy Days. NY: Schocken, 1995.
  • In the Heart of the Seas : A Story of a Journey to the Land of Israel. NY: Schocken, 1986.
  • Present at Sinai : The Giving of the Law : Commentaries Selected by S.Y. Agnon. PA: Jewish Publications Society, 1994.
  • Shira. NY: Syracuse University Press, 1996.
  • Twenty-one stories. NY: Schocken, 1970.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shmuel_Yosef_Agnon&oldid=836495"