Novèl

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Novèl

Novèl yaiku salah sawijiné karya fiksi prosa kang ditulis.[1] Novèl sifaté naratif utawa wujudé arupa crita. [1]Wong kang nulis novèl diarani novelis.[1] Tembung novèl asalé saka basa Italia novella kang tegesé "sebuah kisah, sepotong berita". [1]

Novèl luwih dawa lan luwih jangkep menawi dibandingake karo cerpèn utawa cerita pendek. Ing basa Jawa diarani cerkak utawa crita cekak.[1] Novèl saora-orané kasusun dèning 40.000 tembung.[1] Novèl uga ora diwatesi karo struktural lan metrikal sandiwara utawa sajak.[1] Umumé novèl nyritakaké ngenani lakon-lakon lan watake lakon ing njero crito. [1]Novel nitikaké critané ing bagéyan-bagéyan kang anéh saka naratif utawa crita iku.[1]

Novèl ing basa Indonèsia uga dibedakake karo roman.[1] Roman alur critané luwih kompleks lan cacahé tokoh kang dadi paraga ing crita roman uga luwih akéh tinimbang novèl.[1] Novèl biyasané ditulis lan dicithak dadi bentuk buku.[1]

Novèl asalé saka basa Italia yaiku saka tembung novella, basa Jerman saka tembung Novelle, lan basa Yunani yaiku novellus.[1]

Novèl sejarah[sunting | sunting sumber]

Novèl sejarah yaiku genre kang penting kang akeh ditulis ing negara-negara Barat, kang duwéni katresnan tumprap sejarah. [2]Kanthi novèl iki negara-negara iku nanduraké katresnan tumprap sejarah lan nuduhaké pentingé sejarah tumprap pandhidhikan.[2] Novèl sejarah mbiyantu ngakrabaké masyarakat jaman saiki karo masyarakat jaman mbiyèn kang ngenggoni bangsané. [2]Kang dadi pelopor nulis novèl sejarah yaiku Walter Scott.[2] Dhéwéké salah sijiné pengarang Inggris saka abad kaping 19.[2] Negara Inggris ndeleng sejarah minangka unsur kang penting kanggo mbangun bangsané.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)[Sumarlam.2004.Analisis Wacana.Surakarta:Pakarraya]
  2. ^ a b c d e f (id)journal.ui.ac.id(dipunundhuh tanggal 5 Juli 2011)


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Novèl&oldid=834716"