Harold Pinter

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Harold Pinter
Harold-pinter-atp.jpg
Lair {{{birth_date}}}
Pagawéan Playwright, screenwriter, aktor, director, penyair, penulis, aktivis
Kabangsan British
Mangsa panulisan 1950–2008
Genres Drama, film, poetry, fiction, essay
Kulawarga Antonia Fraser (1980–2008)
Vivien Merchant (1956–1980)
Anak enam anak tiri
satu anak dengan Merchant
Pangaruh marang Samuel Beckett, Luis Buñuel, T. S. Eliot, W. S. Graham, Ernest Hemingway, Franz Kafka, Philip Larkin, Wilfred Owen, Marcel Proust, William Shakespeare, W. B. Yeats; Russian, French, and American cinema of the 1940s, 1950s, and 1960s; Surrealism
Kapangaruh déning Jez Butterworth, Caryl Churchill, Martin Crimp, Ariel Dorfman, Michael Frayn, David Mamet, Patrick Marber, Martin McDonagh, Václav Havel
Website http://www.haroldpinter.org/

Harold Pinter CH, CBE (lair ing Hackney, London, 10 Oktober 1930 – tilar donya ing West London, Inggris, 24 Desember 2008 kanthi umur78 taun) inggih punika salah satunggaling dramawan Inggris ingkang pikantuk Hadiah Nobel bidang Kasusastran nalika taun 2005.[1]

Putra satungaling pedamel busana keturunan Yahudi, Pinter kajawi sampun nyerat 30 naskah drama, ugi nyerat kathah puisi lan skénario film. Piyambakipun ugi asring dados sutradara paméntasan drama punapa déné sutradara film lan ugi naté dados aktor.

Naskah drama ingkang paling misuwur ingkang piyambakipun seart inggih punika The Dumb Waiter (1957) lan The Caretaker (1959) ingkang dipunsebut-sebut minangka pengamatan tliti babagan perkawis sosial lan linguistik, kanthi alur cariyos lan pirembagan ingkang dalem sanget. Film paling saé ingkang naté Pinter sutradarai inggih punika The French Lieutenant’ Woman, ingkang dipunangkat saking novel karya John Fowles.[2]

Kejawi nyerat, Pinter ugi minangka aktivis HAM lan politik. Naskah drama ingkang Pinter serat kadang kala ngandhut unsur politik kanthi boten langsung.

Saking jasa-jasanipun, Pinter pikantuk gelar Commanders of the British Empire (CBE) saking pamaréntah Britania Raya rikala taun 1966 lajeng dipunparingi gelar tambahan Companion of Honour nalika taun 2002. Sadéréngipun, Pinter naté nampik nalika dipunsukani gelar ksatriya (knighthood).

Nalika tanggal 13 Oktober 2005, Pinter dipunanugrahi Hadhiah Nobel wonten ing bidang Kasusastran amargi minangka ‘tokoh paling ngajeng ingkang makili donya drama Inggris pascaperang’.

Karya[sunting | sunting sumber]

Sandiwara[sunting | sunting sumber]

  • The Room (1957)
  • The Birthday Party (1957)
  • The Dumb Waiter (1957)
  • A Slight Ache (1958)
  • The Hothouse (1958)
  • The Caretaker (1959)
  • A Night Out (1959)
  • Night School (1960)
  • The Dwarfs (1960)
  • The Collection (1961)
  • The Lover (1962)
  • Tea Party (1964)
  • The Homecoming (1964)
  • The Basement (1966)
  • Landscape (1967)
  • Silence (1968)
  • Old Times (1970)
  • Monologue (1972)
  • No Man's Land (1974)
  • Betrayal (1978)
  • Family Voices (1980)
  • Other Places (1982)
  • A Kind of Alaska (1982)
  • Victoria Station (1982)
  • One for the Road (1984)
  • Mountain Language (1988)
  • The New World Order (1991)
  • Party Time ([[1991)
  • Moonlight (1993)
  • Celebration (1999)
  • Remembrance of Things Past (2000).

Puisi, novel, lan skenario[sunting | sunting sumber]

  • The Proust Screenplay (1977)
  • Poems and Prose 1949-1977 (1978)
  • The Dwarfs: A Novel (1990)
  • Various Voices: Poetry, Prose, Politics, 1948-1998 (1998)
  • Collected Screenplays, Vols. 1-3 (1998)
  • The Disappeared and Other Poems (2002)
  • War: Eight Poems and One Speech (2003).[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Harold_Pinter&oldid=836344"