Czesław Miłosz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Czesław Miłosz nalika September 1999

Czesław Miłosz (lair ing Šeteniai, Lituania, 30 Juni 1911 – tilar donya ing Kraków, Polandia, 14 Agustus 2004 kanthi umur93 taun) inggih punika salah satunggaling sastrawan warnga negara Polandia[1]-Amerika Serikat[2] ingkang pikantuk Hadhiah Nobel Sastra nalika taun 1980.[3]

Piyambakipun miyos wonten ing Šeteniai, Lituania saking kulawarga Polandia. Wonten ing jaman alitipun, piyambakipun naté dumunung wonten ing Rusia antawiws wekdal Revolusi Rusia 1917. Piyambakipun wiwit nyerat puisi wiwit dados mahasiswa hukum wonten ing Universitas Vilnius antawis taun 1929 dumugi taun 1934. Piyambakipun lajeng pindhah dhateng Warsawa lan kagabung kaliyan sakelompok penyair 'katastropis' ingkang nyerat lan nerbitaken kanthi "tersembunyi" sajak-sajak muram babagan caketipun karisakan donya.[4]

Nalika taun 1944 piyambakipun nolak ndhérék wonten ing Pemberontakan Warsawa.

Nalika tentara Nazi nggasak Polandia, piyambakipun ndhérék gerakan perlawanan bawah tanah. Sasampunipun masa perang, piyambakipun mlebet korps diplomatik Polandia (ingkang wekdal punika sami koalisi kaliyan rezim Uni Soviet minangka sekutu wonten ing ngadhepi Nazi). Dipunpapanaken minangka pejabat konsulat, wiwitan wonten ing Washington, District of Columbia lan lajeng wonten ing Paris. Pungkasanipun, piyambakipun mbelot nalika taun 1951 wekdal komunisme nguwasani Polandia.

Nalika taun 1953 piyambakipun pikantuk Prix Littéraire Européen, penghargaan sastra Eropa.

Miłosz - ingkang nalika kuliah minangka satunggaling simpatisan kiri ingkang kagungan semangat, ananging lajeng kuciwa kaliyan tumindaking Josef Stalin punika - gesang wonten ing pembuwangan, wiwitan wonten ing Paris, lajeng pindhah ing California nalika taun 1960, lan ngajar Sastra Slavia wonten ing Berkeley. Piyambakipun pikantuk kewarganegaraan Amerika Serikat nalika taun 1970, lan boten naté wangsul malih dhateng Polandia dumugi taun 1980, taun nalika piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel bidang Sastra. Piyambakipun pensiun nalika taun 1978 ananging lajeng ngajar wonten ing Berkeley.

Wonten ing taun-taun pungkasanipun, piyambakipun milih netep wonten ing sawijining apartemen wonten ing Warsawa, dumugi tilar donya nalika ngancik yuswa 93 taun nalika taun 2004 ing Kraków. Garwa pisananipun, Janina, tilar donya nalika taun 1986. Garwa angka kalih, Carol, satunggaling sejarahwan miyos ing A.S., tilar donya taun 2003.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Miłosz sampun nyerat sajumlah karya, antawisipun :

  • Kompozycja/ Komposisi (1930)
  • Podróż (1930)
  • Poemat o czasie zastygłym (1933)
  • Trzy zimy / Tiga Musim Dingin (1936)
  • Obrachunki
  • Wiersze / Sajak (1940)
  • Pieśń niepodległa (1942)
  • Ocalenie / Panylametan (1945)
  • Traktat moralny / Traktat Moral (1947)
  • Zniewolony umysł / Pikiran ingkang kakunjura (1953)
  • Zdobycie władzy / Perebutan Kekuasaan (1953)
  • Światło dzienne / Cahya Dinten (1953)
  • Dolina Issy / Lembah Issa (1955)
  • Traktat poetycki / Traktat Puisi (1957)
  • Rodzinna Europa / Tanah Kalairan (1958)
  • Kontynenty (1958)
  • Człowiek wśród skorpionów (1961)
  • Król Popiel i inne wiersze / Raja Popiel lan Puisi Sanésipun (1961)
  • Gucio zaczarowany / Gucio kasengsem (1965)
  • Widzenia nad Zatoką San Francisco / Sesawangan Teluk San Francisco (1969)
  • Miasto bez imienia / Kutha Tanpa Nama (1969)
  • The History of Polish Literature (1969)
  • Prywatne obowiązki / Kuwajiban Pribadi (1972)
  • Gdzie słońce wschodzi i kiedy zapada / Ing Pundi Matahari Terbit lan Ing Pundi Matahari Tenggelam (1974)
  • Ziemia Ulro / Negeri Ulro (1977)
  • Ogród nauk / Taman Ilmu Pengetahuan (1979)
  • Hymn o perle / Sajak Mutiara (1982)
  • The Witness of Poetry (1983)
  • Nieobjęta ziemio / Bumi ingkang Boten Kacakup (1984)
  • Kroniki / Kronik (1987)
  • Dalsze okolice / Lingkungan ingkang Langkung Tebih (1991)
  • Zaczynając od moich ulic / Wiwit Saking Dalanku (1985)
  • Metafizyczna pauza / Jeda Metafisik (1989)
  • Poszukiwanie ojczyzny (1991)
  • Rok myśliwego (1991)
  • Na brzegu rzeki / Madhep Kali (1994)
  • Szukanie ojczyzny / Madosi Tanah Air (1992)
  • Legendy nowoczesności / Legenda Modern (1996)
  • Życie na wyspach / Pagesangan ing Kapuloan (1997)
  • Piesek przydrożny / Asu Pinggir Dalan (1997)
  • Abecadlo Miłosza / Alfabet Milosz (1997)
  • Inne Abecadło / Alfabet Lanjutan (1998)
  • Wyprawa w dwudziestolecie / Lelampahan wonten ing Taun Kalihdasa lan Tigangdasanan (1999)
  • To / Benda Punika (2000)
  • Orfeusz i Eurydyka (2003)
  • O podróżach w czasie / Wonten ing Lelamapahing Wekdal (2004)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Drabble, Margaret, ed. (1985). The Oxford Companion to English Literature. Oxford: Oxford University Press. p. 652. ISBN 0-19-866130-4.
  2. ^ Krzyżanowski, Julian, ed. (1986). Literatura polska: przewodnik encyklopedyczny, Volume 1: A–M. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. pp. 671–672. ISBN 83-01-05368-2.
  3. ^ http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/572782;jsessionid=5B41A35C016C7E873C48A4FFFDF180E8
  4. ^ http://www.deutschesfachbuch.de/info/detail.php?isbn=3765304921&part=4&word=&PHPSESSID=e05838d1239c44dd0c010a7770efe825

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Czesław_Miłosz&oldid=836397"