Académie française

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
L'Institut de France

Académie française, kerep sinebut l'Académie, yaiku sawijining organisasi kang ngupakara basa Prancis. [1]Peran utama saka Académie française yaiku kanggo ngatur basa Prancis kanthi nemtokake standar tataning basa lan tetembungan kang bisa ditampa, sarta bisa adaptasi kanthi owahing linguistik kanthi nambahi tembung-tembung anyar lan ngowahi teges-teges kang wis ana. [1]Amarga status basa Inggris ing donya, tugas Académie iki kapara fokus ngurangi mlebuné istilah basa Inggris ing basa Prancis kanthi milih utawa nyiptakaké pepadhan ing Basa Prancis.[1]

Fungsi utamane[sunting | sunting sumber]

Académie bakal ngupaya kanthi perawatan lan ketekunan kanggo mènèhi paugeran kang mesthi lan gawé supaya murni, fasih, lan sanggup sesandhingan karo seni lan ilmu pengetahuan. - Pasal 24 [1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Académie française diciptakaké déning Kardinal Richelieu sangisoré Louis XIII taun 1635, lan kang wiwitan Dictionnaire de l'Académie française dibabar taun 1694 kanthi 18.000 istilah. Edhisi pepak paling anyar - tanggal 8 - rampung taun 1935 lan isine 35.000 tembung. Edhisi candhaké yaiku saiki lagi dianakaké - volume I lan II dibabar taun 1992 lan 2000, lan ing antarané mau nutupi A nganti Mappemonde. Sawisé rampung, edhisi 9 kamus Académie bakal ngamot watara 60.000 tembung. Wigati banget kanggo dicathet yèn kamus iki dudu kamus definitif, amarga umumé ora kalebu tembung kuna, ofensif, gaul, kusus, lan kosa kata dhaérah.

Anggotané saiki[sunting | sunting sumber]

Anggota Académie française saiki diurutake miturut nomer kursi:

Kursi Nama Terpilih
1 Claude Dagens 2008
2 Hector Bianciotti 1996
3 Jean-Denis Bredin 1989
4 Jean-Luc Marion 2008
5 Assia Djebar 2005
6 Marc Fumaroli 1995
7 kosong (Jacqueline de Romilly meninggal 18 Desember 2010)
8 Michel Déon 1978
9 Alain Decaux 1979
10 Florence Delay 2000
11 Gabriel de Broglie 2001
12 Jean d'Ormesson 1973[2]
13 Simone Veil 2008
14 Hélène Carrère d'Encausse[3] 1990
15 Frédéric Vitoux 2001
16 Valéry Giscard d'Estaing 2003
17 Érik Orsenna 1998
18 Michel Serres 1990
19 Jean-Loup Dabadie 2008
20 Angelo Rinaldi 2001
Kursi Nama Terpilih
21 Félicien Marceau 1975
22 René de Obaldia 1999
23 Pierre Rosenberg 1995
24 Max Gallo 2007
25 Dominique Fernandez 2007
26 Jean-Marie Rouart 1997
27 Pierre Nora 2001
28 Jean-Christophe Rufin 2008
29 vacant (Claude Lévi-Strauss meninggal 30 Oktober 2009)
30 Danièle Sallenave 2011
31 kosong (Jean Dutourd meninggal 17 Januari 2011)
32 François Weyergans 2009
33 Michel Mohrt 1985
34 François Cheng 2002
35 Yves Pouliquen 2001
36 Philippe Beaussant 2007
37 René Girard 2005
38 François Jacob 1996
39 Jean Clair 2008
40 kosong (Pierre-Jean Rémy meninggal 28 April 2010)

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id) google.co.id diundhuh tanggal 13 Mai 2012
  2. ^ Dean
  3. ^ Perpetual Secretary.