Marxisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Karl Marx

Marxisme yaiku sawijining paham kang melu ngetutke pandangan-pandangan saka Karl Marx.[1][2]Marx nyusun sawijining teori kang ana gegayutane karo ekonomi, sosial, lan politik.[1] Pengikut saka teori iki dijenengi Marxis.[1] Perkara kang kalebu ana ing Marxisme yaiku materialisme dialektis lan materialisme historis lan uga panerapane ana ing babagan sosial.[1] Marxisme yaiku dasar teori komunisme modern.[2]Teori iki ana ing sakjerone buku Manisfesto Komunis kang digawe dening Marx lan Friedrich Engels.[1] Marxisme yaiku mujudake protes Marx marang paham kapitalisme.[1] Dheweke nganggep yen wong kapital ngumpulake dhuwit kanthi ngorbanake wong proletar.[3] Kahanan wong proletar kang nelangsa merga dipeksa kerja jam-jaman lan dibayar mung sithik, lan kasil saka pegaweyane digunakake dening wong kapitalis.[4] Akeh saka wong proletar kang uripe ana ing daerah pinggiran kang papane rusuh.[4] Marx duwe panemu yen masalah iki ana merga anane "kepemilikan pribadi" lan panguasan banda kang digunakake dening wong-wong sugih utawa wong kapitalis.[3] Kanggo nyejahterake kaum proletar, Marx duwe panemu yen paham kapitalisme kudu diganti karo paham komunisme.[3] Yen kaya mangkene tetep diumbarake, miturut panemu saka Marx, wong proletar bakalan mbrontak lan nuntut keadilan kanggo kaume.[3] Iki kang disebut marxisme.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f Lorens Bagus. 2000. Kamus Filsafat. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 572-575
  2. ^ a b Robert Audi. 1995. The Cambridge Dictionary of Philosophy. United Kingdom: Cambridge University Press. Hlm. 465-467.
  3. ^ a b c d e P. A. van der Weij. 1991. Filsuf-filsuf Besar tentang Manusia. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 111-117.
  4. ^ a b Daniel L. Pals. 1996. Seven Theories of Religion. Yogyakarta: Qalam. Hlm. 207-264.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marxisme&oldid=831777"