Diego Armando Maradona

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Diego Maradona
Diego Maradona.jpg
Diego Maradona in 2006
Informasi pribadi
Jeneng pepak Diego Armando Maradona
Tanggal lair 30 Oktober 1960 (umur 54)
Papan lair Lanús, Buenos Aires, Argentina
Dhuwur 1.65 m (5 ft 5 in)
Posisi pamain Attacking Midfielder
Second Striker
Karir remaja
0000–1969 Estrella Roja
1970–1974 Los Cebollitas
1975 Argentinos Juniors
Karir senior*
Taun Tim Apps (Gls)
1976–1981 Argentinos Juniors 167 (115)
1981–1982 Boca Juniors 40 (28)
1982–1984 Barcelona 36 (22)
1984–1991 Napoli 188 (81)
1992–1993 Sevilla 26 (5)
1993–1994 Newell's Old Boys 7 (0)
1995–1997 Boca Juniors 30 (7)
Total 494 (258)
Tim nasional
1977–1994 Argentina 91 (34)
Manajer tim
1994 Mandiyú de Corrientes
1995 Racing Club
2008–2010 Argentina
2011– Al Wasl FC
* Senior club appearances and goals counted for the domestic league only.
† Appearances (Goals).


Diego Armando Maradona (uniné : [ðjeɣo maɾaðona] (lair 30 Oktober 1960). yaiku mantan pemain bal-balan Argentina lan dianggep dadi pemain bal paling gedhe selawase. Diego Armando Maradona karire ing klub profesional kanggo Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla lan Newell Old Boys. Ning karir kanggo negarane, Diego Armando Maradona njebol gawang kaping 34 saka 91 caps.

Diego Armando Maradona main ing papat turnamèn Piala Dunia FIFA, kalebu, turnamen 1986 neng endhi dheweke dadi kapten Argentina lan gawa time mlebu ning perempat final ngalahke Jerman Kulon, menangke Golden Ball barang amarga dadi pemain sing paling apik ning turnamen kuwi.Ning putaran perempat final sing padha, dheweke njebol gawang inggris kaping pindho 2-1 sing nganti mlebu sejarah bal-balan. Kaping pisan yaiku njebol gawang karo tanagn sing dijenengi Tangan Tuhan, kaping pindho yaiku 60 m (66 yd) gol saka pemain Inggris, kapilih lan disebut Tujuan Abad Ini. Maradona dianggep dadi salah sawijining tokoh olahraga sing kontroversial lan pantes diberitaake. Maradona diskors saka bal-balan nganti 15 sasi ing taun 1991 sakwise gagal nimg tes obat,kokain, ning Italia, lan di gawa bali menyang Argentina pas Piala Dunia 1994 ning Amerika Serikat. Sakwise pensiun saka bal-balan ing ambal dina ambal warsane kaping 37 ing taun 1997, dheweke lara, lan efek saka kokain. Ing taun 2005, Maradona nglakoni operasi stapel weteng weteng kanggo ngontrol bobot awak, lan ngurangi kecanduan kokain.Maradona nduweni pengalaman dadi pelatih sakwise ngemban tim nasional argentina ing taun 2008, lan dipungkasi 18 sasi, amarga kontrakke entek sakbubare Piala Dunia 2010.

Karir[sunting | sunting sumber]

Maradona lair ning Lanus, ananging digedhekke ing Villa Fiorito, kota gubug ning pinggiran kidul Buenos Aires, dheweke kalebu uwong ora nduwe utawa miskin sing pindah saka Propinsi Corrientes. Maradona anak nomor siji. Maradona nduweni adhik, Hugo (el Turco) lan Eduardo (Lalo), sing uga pemain bal profesional. Ing umur 10 taun, Maradona ditemokke penggolek bakat pas main ning klube Estrella Roja. Maradona dadi pemain inti ning Los Cebollitas (Para Bawang Kecil), tim junior Juniors Argentinos Buenos Aires.


Karir Klub[sunting | sunting sumber]

Argentinos Juniors and Boca Juniors Ing tanggal 20 Oktober 1976, Maradona nglakoni debut profesionale karo Argentinos Juniors, sepuluh dina sakdurunge ambal warsane. Maradona main ning kana wiwit taun 1976 nganti taun 1981, sakdurunge ditransfer £ 1m nyang Boca Juniors. Nggabung karo skuad ing tengah musim 1981, Maradona main ing taun 1981, lan njamin dadi juara medali liga pertamane. Nglakoni ning Argentinos Junior, klub Inggris Sheffield United nglebokke duwit transfer £ 180.000 kanggo Maradona, ananging ora ditampa klub.

FC Barcelona Sakwise Piala Dunia taun 1982, ing sasi Juni, Maradona ditransfer menyang Barcelona ning Spanyol. Ing taun 1983, ning ngisor pelatih Cesar Luis Menotti, Barcelona lan Maradona njuarai Copa del Rey (kompetisi piala nasional Spanyol), ngalahke Real Madrid, lan juara Piala Super Spanyol, ngalahke Athletic de Bilbao. Ananging, Maradona nduweni mangsa angel amarga lara hepatitis, lan lara sikil amarga balunge tugel sing ngancem karir bale. Ananging amarga fisike sing kuat lan kekarepe sing gedhe dheweke bisa cepet mari saka mangsane kuwi. Ning, FC Barcelona, Maradona kerep padudon karo direktur utamane, saengga Presiden Klub Josep Lluís Núñez, sing njaluk ditransfer metu saka Nou Camp ing taun 1984. Maradona ditransfer menyang seri A nyang Napoli ning Italia lan mecahke rekor transfer yaiku £ 6.9m.

Napoli Ning Napoli, Maradona nggayut pucuk sukse profesionale. Dheweke cepet dadi bintang sing dipuja karo fans klub, lan wektu ning kana diangkat dadi tim sing katon era paling sukses lan manggonke ning sejarah. Dipimpin karo Maradona, Napoli menangke Seri A Kejuaraan Italia di 1986/87 lan 1989/1990, manggon ning posisi loro kaping pindho, ing taun 1987/88 lan 1988/89. Penghargaan liyane saksuwene Maradona ning Napoli kalebu Coppa Italia ing taun 1987,(panggon ning posisi loro ing taun 1989), Piala UEFA ing taun 1989 lan upercup Italia ing taun 1990. Lan Maradona dadi pemain bal paling akeh mbobol gawang ning seri A taun 1987/88.


Sevilla, Newell Old Boys dan Boca Juniors Sakwise nglakoni ora intok maen 15 sasi amarga ora lolos tes obat kanggo kokain, Maradona ninggalke Napoli karo aib ing taun 1992. Eneng tawaran saka Real Madrid lan Olympique Marseille saka Prancis, dheweke luwih milih Sevilla Spanyol, dheweke namung netep setaun.Ing taun 1993 dheweke main kanggo Newell Old Boys lan ing taun 1995 dheweke balik menyang Boca Juniors namung rong taun.

Panghargaan[sunting | sunting sumber]

Klub[sunting | sunting sumber]

Argentina Boca Juniors

Spain Barcelona

Italia Napoli

Negara[sunting | sunting sumber]

Argentina

Pribadi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]