Kutha Banjarmasin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kutha krajan propinsi

Pusat Kota Banjarmasin (Resident de Haanweg)

Kutha Banjarmasin iku kutha sekaligus minangka kutha krajan saka propinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha iki nduwèni jembar wewengkon 97 km² utawa 0,019% saka jembaré wewengkon Kalimantan Kidul. Gunggung padunung ing kutha iki ya iku 627.245 jiwa (2008) kanthi kapadhetan 8.712/km².

Dunung[besut | besut sumber]

Kutha Banjarmasin dumunung ing 3°,15 nganti 3°,22 Lintang Kidul lan 114°,32 Bujur Wétan, ketinggian lemah watara 0,16 m ing sadhuwuring segara lan mèh kabèh wewengkon katutup banyu ing wektu pasang.

Kondhisi Kali[besut | besut sumber]

Kutha Banjarmasin dibelah déning Kali Martapura lan dipengaruhi déning pasang surut banyu segara Jawa, saéngga nduwèni pengaruh marang sistem drainase kutha lan mènèhi ciri khas marang kauripan masarakat, utamané pemanfaatan kali minangka salah siji prasarana transportasi, pariwisata, perikanan lan perdagangan.

Kondhisi Lemah[besut | besut sumber]

Lemah aluvial sing didominasi struktur lempung iku jinis lemah sing ndominasi wewengkon kutha Banjarmasin. Déné batuan dhasar sing kaentuk ing cekungan wewengkon asal saka batuan metamorf sing bagian permukaané ditutupi krakal, kerikil, pasir lan lempung sing ngendhap ing tlatah kali lan rawa.

Gambar:Waterfront Banjarmasin.JPG
Siring tepian sungai Martapura di depan Masjid Raya Sabilal Muhtadin merupakan waterfront Banjarmasin

Panggunaan Lahan[besut | besut sumber]

Komposisi panggunaan tanah/lahan antara liya:

  • Tanah pomahan 2.969,3 Ha
  • Tanah pertanian 3.059,9 Ha
  • Tanah perusahaan 307,9 Ha
  • Tanah jasa 427,3 Ha

Wates[besut | besut sumber]

Kuthta Banjarmasin dumunung ing sisih kidul propinsi Kalimantan Kidul ya iku:

Wewengkon Administratif[besut | besut sumber]

Kutha Banjarmasin dumadi saka 5 kacamatan:

  1. Banjarmasin Kulon: 13,37 km²
  2. Banjarmasin Kidul: 20,18 km²
  3. Banjarmasin Tengah: 11,66 km²
  4. Banjarmasin Wétan: 11,54 km²
  5. Banjarmasin Lor: 15,25 km²

Sarana Perhubungan Segara[besut | besut sumber]

Perguruan Tinggi[besut | besut sumber]

Media[besut | besut sumber]

Koran[besut | besut sumber]

Televisi Lokal[besut | besut sumber]

Omah Ibadah[besut | besut sumber]

Omah ibadah :

  • Masjid 141
  • Musholla 155
  • Langgar 717
  • Gereja Protestan 19
  • Balai Jemaat 1
  • Gereja Katolik 3
  • Kapel 1
  • Pura 1
  • Vihara 8

Omah ibadah ing Banjarmasin, antara liya:

Suku bangsa[besut | besut sumber]

Suku bangsa ing kutha iki antara liya:

Nomor Sukubangsa Gunggung
1 Suku Banjar 417.309 jiwa
2 Suku Jawa 56.513 jiwa
3 Suku Madura 12.759 jiwa
4 Suku Bukit (Dayak Meratus) 7.836 jiwa
5 Suku Bugis 2.861 jiwa
6 Suku Sunda 2.319 jiwa
7 Suku Bakumpai 1.048 jiwa
8 Suku Mandar 105 jiwa
9 Suku-suku lainnya 26.500 jiwa

(Sumber: Badan Pusat Statistik - Sensus Penduduk Tahun 2000)

Suku liyané antara liya:

Anané suku-suku iki ditandani kanthi anané omah ibadah sing nduwèni latar mburi suku-suku kasebut.

Obyek Wisata[besut | besut sumber]

Pasar Lima ing Banjarmasin
Gambar:Plaza Posindo Banjarmasin.JPG
Plaza Posindo Banjarmasin
Gambar:Grand Mentari Banjarmasin.JPG
Hotèl Grand Mentari Banjarmasin

Lagu Laladan[besut | besut sumber]

  1. Kampung Batuah
  2. Talambat Badatang
  3. Pangeran Suriansyah
  4. Banua Banjar

Wakil Rakyat DPRD Banjarmasin 2008-2013[besut | besut sumber]

DPRD Banjarmasin dumadi saka 5 Laladan Pamilihan :

Laladan Pamilihan Banjarmasin I (8 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Muhammad Fauzan -
PAN H.M. Faisal Hariyadi -
Golkar Matnor Ali F -
PPP Hj. Jumiati SH -
PDIP Suyato, S.E., M.M. -
PBR Hj. Rinda Herliani, S.E. -
Dhémokrat M Firmansyah -
Dhémokrat Sri Nurmaningsih -

Laladan Pamilihan Banjarmasin II (11 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Mathari, S.Ag -
PAN Drs. H. Sastra H. -
PKB Yuriawati Zai Rose -
Golkar Ananda, S.Ked -
PPP Arufah -
PDIP Hj. Mahrita, SE -
PBR Chandra Bayu -
PBR Mursyid -
Dhémokrat Totok Hariyanto, S.Pd. -
Dhémokrat Ruslan -
Dhémokrat Edhy Susantyo -

Laladan Pamilihan Banjarmasin III (7 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
Hanura Noval -
PKS Mushaffa Zakir, Lc -
PAN M. Dafik As'ad, SE. MM. -
Golkar H. Iwan Rusmali, SH. -
PBR M. Isnaini, SE. -
Dhémokrat Bambang Yanto Permono -
Dhémokrat Dewi Sanjaya -

Laladan Pamilihan Banjarmasin IV (8 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Awan Subarkah, STP -
PAN Hj. Ismina Mawarni -
Golkar H. Abadi Noor Supit -
PPP Drs. Johansyah -
PDIP H. Rudi Naparin, ST. -
PBR H. Zainal A. Husni -
Dhémokrat Abdul Gais -
Dhémokrat Hj. Ratna Juwita RD -

Laladan Pamilihan Banjarmasin V (11 kursi)

Parté Pulitik Caleg Karpilih Katrangan
PKPB Agus Arya Sandy -
Gerindra Muhammad Fahmi -
PKS Aliansyah -
PAN H. Abdul Muis -
Golkar H.A. Rudiani, SE. -
PPP Khairul Saleh, SE. MM. -
PBB M. Ismail Ibrahim, SE. -
PDIP Noorsiana Budiarsih -
PBR Andi Effendi, SPd. -
Dhémokrat Edy Yusuf -
Dhémokrat Emma Chandra H. -

Liya-liya[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]