Kabupatèn Kotabaru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
{{{nama}}}
Lambang Kabupatèn Kotabaru
Lambang {{{nama}}}
Moto: Sa-ijaan
artiné:Semufakat, satu hati dan se-iya sekata


300px
Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Kidul
Koordinat: 115°15’ — 116°30’ Bujur Wétan
2°20’ — 4°21’ Lintang Kidul
Propinsi Kalimantan Kidul
Pamaréntahan
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0518
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.kotabarukab.go.id

Kabupatèn Kotabaru iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kotabaru sing mlebu Kacamatan Pulau Laut Lor. Kabupatèn iki uga salah siji kabupatèn sing wis ana ing jaman provinsi Kalimantan dhisik. Ing jaman Londo dadi Afdeeling Pasir en de Tanah Boemboe sing kutha krajané ana ing Kotabaru. Kabupatèn iki nduwè sesanti: "Sa-ijaan" (basa:Banjar), sing artiné Semufakat satu hati dan se-iya sekata (basa:Indonésia).

Arti lambang laladan Kabupatèn Kotabaru[besut | besut sumber]

  • Lambang laladan wujud tamèng segi lima, artiné ketuhanan lan pertahanan rakyat.
  • Limang iji pojoké tamèng, artiné limang sila saka Pancasila.
  • Sisih dhuwur wujudé busur, artiné dinamika lan stamina rakyat.
  • Sisih samping wujudé tegak lurus, nduwè makna sipat gotong royong, jujur lan adil.
  • Sisih ngisor tamèng wujudé lancip, artiné ana tujuan kanggo dhidhik masarakat adil lan makmur.
  • Garis kandhel kelir kuning emas ing sisih njero sak ubengé tamèng, nduwè makna persatuan rakyat.
  • Dasar tamèng sing kelir abang, nglambangaké sipat kendhel.
  • Garis kuning kandhel sing misah gambar dhuwur lan ngisor, nduwè makna agraris (tani pari).
  • Iwak Todak, nglambangaké kasil tradisional saka iwak segara.
  • Segara karo ombak, nduwè makna gelora semangat rakyat.

Géografis[besut | besut sumber]

Kabupatèn Kotabaru duwé jembar 9.422,46 km2 ing sajeroning koordinat 2°20’ — 4°21’ Lintang Kidul lan 115°15’ — 116°30’ Bujur Wétan, uga dadi kabupatèn sing paling jembar ing Kalimantan Kidul. Kabupatèn iki dumunung ana ing sisih paling wétan Provinsi Kalimantan Kidul.

Kabupatèn iki wewatesan:

ing sisih lor karo: Provinsi Kalimantan Wétan
ing sisih kidul karo: Segara Jawa
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Tanah Bumbu, Kabupatèn Hulu Sungai Tengah, Kabupatèn Hulu Sungai Lor lan Kabupatèn Balangan
ing sisih wétan karo: Selat Makassar

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kabupatèn iki nduwè 20 kacamatan, ya iku:

  1. Hampang
  2. Kelumpang Hilir
  3. Kelumpang Hulu
  4. Kelumpang Kidul
  5. Kelumpang Kulon
  6. Kelumpang Lor
  7. Kelumpang Tengah
  8. Pamukan Kidul
  9. Pamukan Kulon
  10. Pamukan Lor
  11. Pulau Laut Kepulauan
  12. Pulau Laut Kidul
  13. Pulau Laut Kulon
  14. Pulau Laut Lor
  15. Pulau Laut Tengah
  16. Pulau Laut Wétan
  17. Pulau Sebuku
  18. Pulau Sembilan
  19. Sampanahan
  20. Sungai Durèn

Pulo-pulo[besut | besut sumber]

Kotabaru duwé 90 pulo cilik, seproteloné durung duwé jeneng. Kacamatan Kelumpang Tengah nduwè 21 pulo cilik, Kacamatan Pulau Sebuku nduwè 10 pulo cilik, Kacamatan Pulau Laut Selatan nduwè 23 pulo cilik, lan liyané. Pulo-pulo ing Kotabaru contoné:

  1. Kepuloan Laut Kecil
  2. Kepuloan Samer Gelap
  3. Pulo Laut
  4. Pulo Sebuku
  5. Pulo Kerayaan
  6. Pulo Kerayaan Kecil
  7. Pulo Kerasian
  8. Pulo Kerumputan
  9. Pulo Serudung
  10. Pulo Birah-birahan
  11. Pulo Semut
  12. Pulo Kelambau
  13. Pulo Manti
  14. Pulo Manti Kecil
  15. Pulo Keluang
  16. Pulo Bedhamèn Besar
  17. Pulo Bedhamèn Kecil
  18. Pulo Haur
  19. Pulo Samer Gelap
  20. Pulo Nangka
  21. Pulo Nangka Kecil
  22. Pulo Tabuan
  23. Pulo Tanah Merah
  24. Pulo Lari Larian,

Pulo Lari Larian sempet dadi rebutan karo Provinsi Sulawesi Kulon, adohé 60 mil saka Pulo Sebuku lan 80 mil saka Sulawesi Kulon.

Demografis[besut | besut sumber]

Cacahé sing ndunungi Kabupatèn Kotabaru akehé 272.000 jiwa (2007), 135.766 lanang lan 136.234 wadon. Kacamatan sing paling akèh sing ndunungi ya iku Kacamatan Pulau Laut Lor sing duwé 75.430 jiwa, kacamatan sing paling sithik sing ndunungi ya iku Kacamatan Kelumpang Kulon sing duwé 4.734 jiwa. Kacamatan Pulau Sembilan sing paling padhet sing ndunungi ya iku 1.241,81 jiwa/km2, Kacamatan Hampang sing paling arang sing ndunungi ya iku 4,68 jiwa/km2.

Suku bangsa[besut | besut sumber]

Budaya[besut | besut sumber]

Lagu laladan saka Kabupatèn Kotabaru ya iku Paris Barantai,kotabaru gunungnya bamega

Upacara adat ing Kabupatèn Kota Baru:

Sajarah[besut | besut sumber]

Kabupatèn Kotabaru dumadi saka gabungan pirang-pirang kraton ing jaman jajahan Londo ya iku Bangkalaan, Poelau Laoet (sadurungé mau tanah segara pulo), Tjangtoeng, Sampanahan, Tjingal lan Manoenggoel.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]