Kutha Banjarbaru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
{{{nama}}}
Lambang Kota Banjarbaru
Lambang {{{nama}}}
Moto: Gawi Sabarataan (Bekerja Semua)


Lokasi Kalimantan Selatan Kota Banjarbaru.svg
Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Selatan
Koordinat: 114°45'-114°45' BT dan 3°27'-3°29' LS
Propinsi Kalimantan Selatan
Tanggal peresmian 20 April 1999
Pamaréntahan
 - DAU -
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0511
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.banjarbarukota.go.id
Gambar:Simpang Empat Banjarbaru.jpg
Kawasan Simpang Empat Banjarbaru

Kutha Banjarbaru iku kutha ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha Banjarbaru minangka sawijining kutha sing anyar ing wewengkon Provinsi Kalimantan Kidul, madeg ing tanggal 20 April 1999 miturut Undhang-Undhang Nomer 9 Taun 1999. Kutha Banjarbaru duwé jembar wewengkon 371,30 km² (37.130 ha) sing kapérang sajeroning 5 kacamatan lan 12 kalurahan.

Kutha Banjarbaru dumunung ing koordinat 03°27' nganti 03°29' LS lan 114°45' nganti 114°45' BT. Posisi géografis Kutha Banjarbaru saka Kutha Banjarmasin ya iku 35 km ing arah 296°30' sisih kidul-wétan Kutha Banjarmasin, déné posisi saka kutha Martapura, Kabupatèn Banjar ya iku 5 km ing arah 55°30' sisih kidul-kulon Kutha Martapura. Kutha Banjarbaru minangka kutha pengasil inten sing dumunung ing Kacamatan Cempaka, Banjarbaru sing dadi punjer pemukiman utawa perkampungan tuwa dhéwé ing kutha iki.

Gambar:Ahmad Yani Banjarbaru.jpg
Kawasan Jl. Ahmad Yani Banjarbaru

Wates wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kutha Banjarbaru ya iku:

ing sisih lor karo: Kacamatan Martapura Kabupatèn Banjar
ing sisih kidul karo: Kacamatan Bati-Bati Kabupatèn Tanah Laut
ing sisih kulon karo: Kacamatan Gambut dan Aluh-Aluh Kabupatèn Banjar
ing sisih wétan karo: Kacamatan Karang Intan Kabupatèn Banjar

Suku bangsa[besut | besut sumber]

Gunggung sing ndunungi Kutha Banjarbaru ya iku 123.973 jiwa (2000) dumadi saka sawetara bebrayan antarané:

  1. Suku Banjar: 75.537 jiwa
  2. Wong Jawa: 37.975 jiwa
  3. Suku Bugis: 947 jiwa
  4. Suku Madura: 1.180 jiwa
  5. Suku Buket: 1.728 jiwa
  6. Suku Mandar: 6 jiwa
  7. Bakumpai: 85 jiwa
  8. Suku Sunda: 2.319 jiwa
  9. Lainnya: 4.340 jiwa

(Sumber: Badan Pusat Statistik-Sensus Penduduk taun 2000)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Situs-situs liya ngenani Banjarbaru