Kabupatèn Barito Kuala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kabupatèn Barito Kuala
Lambang Kabupatèn Barito Kuala
Lambang {{{nama}}}
Moto: Selidah


300px
Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Kidul
Koordinat: -
Propinsi Kalimantan Kidul
Tanggal peresmian 4 Januari 1960
Pamaréntahan
 - DAU Rp.-
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0511
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.baritokualakab.go.id

Kabupatèn Barito Kuala iku Kabupatèn ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Marabahan. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon 3.284 km² lan sing ndunungi 245.914 jiwa (2000). Kabupatèn Barito Kuala minangka pamekaran saka Kabupatèn Banjar.

Wewengkon administrasi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Barito Kuala kapérang dadi 3 Sub Wewengkon Pangyasa ya iku:

Sub Wewengkon Pangyasa I (1.217,73 km²; 51,25 %) kanthi punjer ing Marabahan, nyakup kacamatan:

  1. Marabahan:-(--%) (kec. pemekaran Bakumpai)
  2. Bakumpai: 369,38 km²(15,54 %) dumadi saka 15 désa, 3 kalurahan
  3. Cerbon: 108,23 km² (4,55 %) dumadi saka 8 désa
  4. Barambai: 186,19 km² (7,84 %) dumadi saka 11 désa
  5. Tabukan: 165,15 km² (6,95 %) dumadi saka 13 désa
  6. Kuripan: 123,10 km² (5,18 %) dumadi saka 9 désa
  7. Belawang: 265,69 km² (11,18 %) dumadi saka 28 désa
  8. Wanaraya:-(--%) (kec. pemekaran Belawang)

Sub Wewengkon Pangyasa II (441,72 km²; 18,59 %) kanthi punjer ing Berangas, meliputi kacamatan:

  1. Alalak: 94,39 km² (3,97 %) dumadi saka 18 désa
  2. Rantau Badauh: 119,93 km² (5,05 %) dumadi saka 9 désa, 2 kalurahan
  3. Mandastana: 227,40 km² (9,57 %) dumadi saka 21 désa

Sub Wewengkon Pangyasa III (594,10 km²; 25,00 %) kanthi punjer ing Tamban, nyakup kacamatan:

  1. Tamban: 152,91 km² (6,44 %) dumadi saka 16 désa
  2. Anjir Pasar: 118,67 km² (4,99 %) dumadi saka 15 désa
  3. Anjir Muara: 85,99 km² (3,62 %) dumadi saka 15 désa
  4. Mekarsari: 163,45 km² (6,88 %) dumadi saka 9 désa
  5. Tabunganen: 191,75 km² (8,07 %) dumadi saka 14 désa

Suku bangsa[besut | besut sumber]

Suku asli ya iku suku Banjar sing manggon ing kabèh kacamatan lan suku Dayak Bakumpai sing ana ing kacamatan Bakumpai, Kuripan lan Tabukan sarta Orang Barangas ing Kacamatan Alalak. Suku bangsa ing kabupatèn iki antarané:

  1. Suku Banjar: 184.180 jiwa
  2. Suku Bakumpai: 18.892 jiwa
  3. Wong Jawa: 37.121 jiwa
  4. Suku Sunda: 1.249 jiwa
  5. Suku Buket: 826 jiwa
  6. Suku Madura: 299 jiwa
  7. Suku Bugis: 211 jiwa
  8. Lainnya: 3.126 jiwa

(Sumber:Badan Pusat Statistik-Sensus Penduduk taun 2000)

Pulo-pulo[besut | besut sumber]

Barito Kuala duwé sawatara delta sing diarani pulo. Pulo mau dumunung ing tengah-tengah Kali Barito sing nyigar Kabupatèn Barito Kuala. Kali Barito jembaré punjul 1 km. Delta mau antarané:

  1. Pulo Kembang (alas wisata, habitat kera buntut panjang)
  2. Pulo Bakut (ana kreteg Barito)
  3. Pulo Kaget (cagar alam, habitat kera hidung panjang ya iku bekantan)
  4. Pulo Sugara (pulo mawa sing ndunungi)
  5. Pulo Alalak (pulo mawa sing ndunungi)
  6. Pulo Sewangi(pulau mawa sing ndunungi)

Lagu Laladan[besut | besut sumber]

Sajarah[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]