Kontes Lagu Eurovision

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Logo Kontes Lagu Eurovision

Kontes Lagu Eurovision (Inggris: Kontes Lagu Eurovision, Prancis: Concours Eurovision de la Chanson) minangka kompetisi taunan sing dianakake ing antarane negara anggota aktif Uni Penyiaran Eropa.[1]

Saben negara anggota ngetik lagu kanggo pagelaran langsung banjur milih lagu dadi lagu sing paling populer.

Partisipasi[besut | besut sumber]

Para kontestan sing bisa melu kontes iki minangka negara anggota aktif ing European Broadcasting Union. Negara-negara anggota sing aktif yaiku negara-negara sing dununge ana ing European Broadcasting Union, utawa anggota saka organisasi Panitia Eropa. Wilayah Penyiaran Eropa ditemtokake dening International Telecommunications Union.

Yen anggota aktif Uni Penyiaran Eropa pengin melu, dheweke kudu nyukupi sarat sing ditemtokake miturut aturan Kontes (salinan kapisah disusun saben taun). Ing taun 2010, iki kalebu kebutuhan kanggo nduwe program siaran taun sadurunge ing negarane, lan mbayar biaya partisipasi EBU sadurunge tenggat wektu sing ditemtokake ing aturan Kontes kanggo taun sing pengin melu. Syarat kanggo partisipasi ora ditemtokake dening kalebu geografis ing bawana Eropa, sanajan "Euro" ing "Eurovision" - uga ora ana gandhengane karo Uni Eropa. Sawetara negara ing njaba wates geografis Eropa saingan: Israel, Siprus, Armenia, Georgia lan Azerbaijan ing Asia Kulon, wiwit 1973, 1981, 1981, 2006, 2007 lan 2008, lan Maroko, ing Afrika Lor, mung kompetisi 1980. Kajaba iku, Turki lan Rusia, sing kalorone negara bawana kanthi akehe wilayah ing sanjabane Eropa, wis bersaing wiwit 1975 lan 1994.

Dhaptar Negara Partisipasi Pertama miturut Taun[besut | besut sumber]

Taun Jeneng negara
1956 Belanda, Prancis, Jerman Barat, Swiss, Luksemburg, Belgia, Itali
1957 Austria, Denmark, Britania Raya
1958 Swedia
1959 Monako
1960 Norwegia
1961 Finlan, Spanyol, Yugoslavia
1964 Portugal
1965 Irlandia
1971 Malta
1973 Israel
1974 Yunani
1975 Turki
1980 Maroko
1981 Siprus
1986 Islandia
1993 Bosnia-Herzegovina, Kroasia, Slovenia
1994 Estonia, Hungaria, Lithuania, Polandia,

Rumeni, Rusia, Slowak

1998 Makedonia
2000 Latvia
2003 Ukraina
2004 Albani, Andorra, Belarusia, Serbia dan Montenegro
2005 Bulgari, Moldova
2006 Armenia
2007 Republik Ceko, Georgia, Serbia, Montenegro
2008 Azerbaijan, San Marino
2015 Australia

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan ngisor[besut | besut sumber]

  1. "Winners of the Eurovision Song Contest" (PDF). EBU.ch. Dibukak ing 2007-12-26.

Link eksternal[besut | besut sumber]