Kembang mlathi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mlathi
Jasminum polyanthum
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Lamiales
kulawarga: Oleaceae
Genus: Jasminum
Species: J. sambac
Jeneng binomial
Jasminum sambac
(L.) Aiton

Kembang mlathi (Jasminum sambac), iki kalebu kaluwarganing Jasminum, ing Basa Inggris diarani Jasmine. [1]Tanduran iki kasebar ing saindhenging dunya, ing tlatah tropis nganthi tlatah sub-tropis.[1] Lan dhuluré uga ana 300 rupa sing dikénal ing dunya.[1] Iki kalebu jenis tetanduran sing thukulé ngerambat lan isa ditandhur ning endhi-endhi papan panggonan.[1]

Kembang mlathi biyasané wernané putih, lan ana sing rada semu kuning.[1] Mlathi ana sing makutané manunggal uga ana kang makutané rangkep dhadi katone kaya tumpuk tinumpuk.[1] Karana ambuné sing arum lan kuwat, mila kembang iku akéh gunané.[1] Saliyané kanggo wangen-wangen, mlati uga didadhèkaké hiasan kanggo temantén wadon ing Asia Kidul lan Asia Tenggara, kalebu Tanah Jawa. Mlathi umumé urip ing dhaérah tropis.[1]

Nanging saliyané kuwi, mlati uga didhadékaké campuran kanggo unjukan Tèh, sing biyasané dijupuk saka Tèh ijo. [1]

Puspa Bangsa[sunting | sunting sumber]

Jaman pamaréntahan Présidhèn Soeharto, pamaréntah netepaké Surat Keputusan Presidén Nomor 4 taun 1993.[1] Ing surat iki netepaké Hari Cinta Puspa dan Satwa Nasional tanggal 5 November 1993.[1]

Dina iku uga, ana telung kembang kang ditetepaké dadi idéntitas Bangsa Indonésia.[1] Puspa (tanduran utawa flora) kang ditetepaké yaiku Puspa Bangsa, Puspa Pesona, lan Puspa Langka.[1] Déné kang ditetepaké dadi Puspa Bangsa yaiku kembang mlathi utawa kang nduwéni jeneng latin Jasminum sambac.[1]

Kagunan[sunting | sunting sumber]

Kembang mlathi bisa kanggo bunga tabur lan industri tèh.[2] Saliyane iku kembang mlathi uga bisa dadi farfum, pengharum ruangan, bahan kosmétik, obat utawa farmasi, lan dadi aroma terapi.[2]

Tèh Mlathi[sunting | sunting sumber]

Tèh mlathi uga diarani tèh wangi.[3] Diarani tèh wangi amarga ambuné kang wangi amarga nduwéni aroma saka godhong tèh kang pancén wis wangi lan ketambahan aroma kembang mlathi kang sangsaya wangi. [3]Tèh mlathi kalebu tèh kang populér ing Indonésia.[3] Tuladhané tèh ijo kang dicampur kembang mlathi lan kembang gambir saéngga wangi mlathi lan wangi kang khas sangsaya krasa nalika tèh digawé wédang tèh lan dicongi banyu panas.[3]

Saka hasil riset nerangaké yèn tèh mlathi bisa ngurangi kolésterol lan nggawé seger awak.[3]

Minyak Mlathi[sunting | sunting sumber]

Mlathi bisa didol dadi kembang roncén utawa didol nalika kembang isih seger.[4] Didol roncén biyasané kanggo hiasan ngantén lan kanggo asesoris tari.[4] Yen didol nalika dadi kembang kang isih séger iku biyasané kanggo kembang tabur. [4]

Saliyané iku, mlathi uga bisa diolah dadi Essential Jasmine Oil.[2] Kanggo nyuling kembang mlathi mbutuhaké téknologi khusus. [4]Kembang mlathi ora kena diékstrak ing suhu kang dhuwur, amarga ékstrak kembang mlathi gampang nguap.[4]

Kembang mlathi kang diolah kudu kembang mlathi kang isih seger.[4] Mulané industri kanggo ngolah mlathi supaya bisa dadi ekstrak kudu cerak karo sentra budidaya mlathi.[4]

Ékstraksi minyak mlathi yaiku prosés kanggo ngéntoké minyak mlathi saka kembang mlathi.[5] Ana rong cara utawa metode ékstraksi kanggo njupuk ékstrak mlathi.[5] Kang sepisan kanthi cara nglarutaké ing pelarut kang gampang nguap utawa kang diarani solvent extraction lan ekstraksi nganggo lemak padat kang diarani enfleurasi.[5]

Teknologi ekstraksi nduwéni divérsifikasi nilai tambah tumprap pamanfaatan kembang mlathi.[2] Mlathi ora mung bisa didol nalika dadi kembang kang isih seger nanging uga bisa diolah lan bisa awét suwé.[2] Saliyané iku mlathi luwih migunani. [2]Mlathi kang bisa diolah dadi ékstrak mlathi kanggo digawé minyak mlathi utawa farfum yaiku kembang melati putih utawa kang nduweni jeneng latin Jasmimum sambac.[2] Kejaba iku kembang melati gambir utawa Jasmimum officinale uga kena diolah dadi minyak atsiri kembang mlathi.[2] Indonésia dadi negara kang mroduksi minyak atsiri kanggo nagara-nagara donya cacahé 60 persén kanggo kabéh panduduk sadonya.[6]


Jinising mlathi[sunting | sunting sumber]

Galeri Mlathi[sunting | sunting sumber]

Chatetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Disiniada.info(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id)Situs Deptan(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011}
  3. ^ a b c d e (id)Situs Sosro(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f g (id)Saptamitra Pantura(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011)
  5. ^ a b c (id)Situs ITB(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011)
  6. ^ (id)Trubus Online(dipunundhuh tanggal 2 Mei 2011)

Pranala njawa[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kembang_mlathi&oldid=816811"