Gambir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wit gambir

Gambir ya iku sajenis wit-witan tropis kang digunakaké minangka salah sijiné ramuan kanggo mangan suruh utawa kondhang kanti sebutan nginang.[1] Gambir duwé kagunaan minangka antisepti, bahan campuran kosmetik utawa bahan penyamak kulit.[1] Aji ekonomis saka gambir ana ing ekstrak tlutuh godhong lan pangé kang ngandung rong (2) komponèn kimia utama kang wigati ya iku katekin lan tenin.[1]

Gambaran umum[besut | besut sumber]

Gambir kalebu wit-witan perdu, dhuwur 1-3. Wit lurus, bunder, warna coklat pucet.[2] Godhong tunggal, wujud lonjong, bongkot bulet, ngarep lancip, dawa 4–7 cm, warna ijo. Bagean kang digunakaké ya iku sarine godhong kang digaringaké.[2]

Kagunaan lan Kandungan[besut | besut sumber]

Gambir bahan campuran nginang

Gambir ya iku bahan tambahan kang wong kang nginang.[3] Saliyané iku gambir uga duwé manfaat liyané ya iku kanggo nyegah lelara kang ana laladan kerongkongan.[3] Tanduran iki duwé dat samak. Sipat gambir iki minangka astrigens.[3] Saliyané iku digunakaké minangka nginang, gambir ug duwé khasiat obat.[3] Antarané ya iku kanggo tatu kang ana ing cangkem lan kerongkongan.[3]

Budidaya[besut | besut sumber]

Gambir dibudidayakaké ing lahan keduwuran 200–800 m ing sak nduwure lumah segara. Mulai saka topografi radok rata nganti ing pèrèngan gumuk. Biasane ditanadur minangka wit perkebunan ing pekarangan utawa kebon ing pinggir alas. Budidaya racaké semiintensif, jarang diwènèhi pupuk ananging pembersihan lan pemangkasan dilakokaké. Ing Sumatra kagiyatan pananduran iki wis gganggu kawasan lindung.

Panyebaran[besut | besut sumber]

Yèn ditinjau saka anané lahan ing Sumatra mangka bisa dideleng anané keterbatasan. Sekitar 60% saka lahan kang ana arupa gumuk lan lahan miring lan 15% baé kang wis disepakati kanggo lahan pertanian. Sacara sekabèhané amung tersedia sakiwa-tengené 450000 ha lahan kang potensial kanggo perkebunan. Ing Sumatra pérangan kulon tetanduran gambir ngrembaka kanti apik ing laladan Limapuluh Kota, Pesisir lor lan laladan tingkat II liyané. Ing Kabupatèn Limapuluh Kota cacahé 11937 Ha kanti produksi 7379 ton pertauné. Ing kabupatèn pasisir lor cacahé 2469 Ha kanti produksi 688 ton pertaun lan Kabupatèn liyané kanti amba 175 Ha gedhén durung diukur.

Amba lahan ing dhuwur potensial lan nyukupi skala ekonoi kanggo dikembangaké. Jumlah unit usaha pangolahan gambir ing Sumatra Kulon kacatet akèhé 3571 kanti tenaga kerja 6908 wong lan investasi Rp. 1029614000. dataproduksi gambir ing Sumatra barat sebeneré durung sumadya kanti lengkap, kususé kanggo kosumsi dalam nagari. Yèn patokan marang angka produksi taun 1997 lan angka èkspor ing taun kang padha mangka 98 % produksi gambir dièkspor lan 2 % dikonsumsi dalam nagari. Ing nagara liya uga ana produk sajenis gambir kang ditawraké kaya ta tannin saka kulit kayu Acacia mearnsii, kayu Schinopsis balansa. Ing taun 1983 diprodhuksi 10000 ton perekat berbasis kayu utawa bahan berlignosellulosa liyané.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1], Kaunduh 5/10/12.
  2. ^ a b [2], Kaunduh 5/10/2012.
  3. ^ a b c d e Kasiat Gambir, kaunduh tanggal 29/09/2012.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kasiat Gambir [3] [4]