Nginang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sing ditampilake minangka barang sing digunakake ing sesi ngunyah. Godhong sirih macem -macem dilipat. Irisan kacang areca garing ana ing sisih kiwa ndhuwur lan irisan kacang areca sing lembut ing sisih tengen ndhuwur. Kantong ing sisih tengen duwe rokok, unsur opsional. Ing sisih tengen ngisor, ana cengkeh garing.
Betel budhal ing pasar Mandalay, Burma

Paan (saka Sangsekerta: पर्ण, salin aksara parṇá , surem godhong, [1] gandhengane karo pakis Inggris) minangka persiyapan sing nggabungake godhong sirih karo kacang areca sing akeh dikonsumsi ing saindenging Asia Tenggara, Asia Kidul lan Asia Wétan (umume Taiwan ). Kunyit kanggo efek stimulan. [2] Sawise ngunyah, banjur diwutahake utawa ditelan. Paan duwe macem-macem variasi. Tempel jeruk sluna (chuna) umume ditambahake kanggo naleni godhong. Sawetara persiapan ing bawana India kalebu tempel katha utawa mukhwas kanggo nyegerake napas.

Magahi paan minangka macem-macem variasi sirih sing ditanam ing distrik Aurangabad, Gaya lan Nalanda ing Bihar tengah. Pancen ora serat, luwih legi, luwih enak, lan sing empuk banget.

[3]

Indonesia lan Malaysia[besut | besut sumber]

Bersirih, nyirih utawa menginang minangka budaya Melayu - tradhisi ngunyah Indonesia kayata kacang, sirih, gambir, tembako, cengkeh lan watu gamping . [4] Tradhisi menginang utawa ngunyah sirih sirih nyebar ing antarane klompok etnis Indonesia, utamane ing antarane masarakat Jawa, Bali lan Melayu ; diwiwiti luwih saka 3000 taun. [5] Cathetan para wisatawan saka China nuduhake manawa sirih lan areca wis dikonsumsi wiwit abad kaping 2 SM.

Ing Nusantara Melayu, menginang utawa kacang pinang wis dadi kegiyatan sing dihormati ing tradhisi lokal; minangka tumindak kanthi upacara kanggo ngurmati para tamu. Piranti sirih pinang sing lengkap lan rumit diarani Tepak Sirih, pekinangan utawa cerana . Set kasebut biasane digawe saka lacquerware kayu, kuningan utawa kothak perak; lan kalebu kompol (wadhah), bekas sirih (wadhah godhong), kacip (piso pencet kanggo ngethok kacang areca), gobek (pestle lan lesung cilik), lan ketur (wadhah idu).

[4]

Penjual Paan ing Pasar Bogyoke , Yangon, Myanmar
Efek kesehatan: Paan nyebabake salivasi akeh banget sing noda area cangkem.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Oxford Dictionary paan
  2. Song, Han; Wan, Yi; Xu, Yong-Yong (2013). "Betel Quid Chewing Without Tobacco - A Meta-analysis of Carcinogenic and Precarcinogenic Effects". Asia-Pac J Public Health. 27 (2): NP47–NP57. doi:10.1177/1010539513486921. PMID 23666841.
  3. Biswas, Avijit (31 March 2018). "Three GI cheers for Bihar: Magahi paan, Jardalu mango, Katarni rice get exclusive tag". Hindustan Times.
  4. a b "Tradisi Bersirih dan Nilai Budayanya" (ing basa Melayu). MelayuOnline.com. Dibukak ing 5 May 2014. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Melayu Online" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  5. "Menginang, Cikal Bakal Tradisi Kretek Nusantara". Kompasiana.com. Dibukak ing 5 May 2014.