Ibn al-Nadim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Piramida, yasan ingkang anggawe Abu'l Faraj Muhammad bin Ishaq al Warraq panasaran bab ngèlmu kimia kang ditrepaké ning yasan iku

Abu'l-Faraj Muhammad bin Ishaq al Warraq, utawa Ibn al-Nadim (ninggal yuswa tanggal 17 September 995/998).[1] Ahli bibliografi Pèrsi utawa latar belakang Arab.[1] Dikenal dadi panyerat kitab al Fihrist, judhulé dipilih saka basa Pèrsi pehrest (fehrest/ fehres/ fahrasat) kanggo judhul buku kang isiné bab sastra Arab.[1][2] uga dikenal dadi padagang buku, uga panggawé kaligrafi kang disalin saka naskah nuli didol.[1] piyambakée manggon ning Baghdad, uga manggon ing Mosul.[1] Remen kaliyan logika lan ngèlmu-ngèlmu saka Yunani.[1] Buku seratané kang judhulé Al Fihrist, iku pengantar singkat kang dimaksud dadi indeks saka sakabehing buku kang wis diserat nganggo basa Arab utawa nganggo basa liya.[1] Buku iku mbahas 10 wacana mbahas bab kang beda:[1]

  1. Kitab suci umat Islam, Yahudi lan Kristen, kang dihubungaké karo Al Qur'an lan Hadist
  2. Mbahas tata basa lan filologi
  3. Sajarah, biografi, silsilah lan liya-liyané
  4. Puisi
  5. ilmiah teologi (ngèlmu kalam)
  6. hukum fiqh lan tradisi, bab kang wis dimusyawarahké, ditutup karo wacan kang mbahas wulangan bab non-Islam
  7. Filsafat lan ngèlmu kuna
  8. legenda, dongèng, sulap, lan liya-liyané
  9. dokrin (maqalat) saka kredo non-monoteis (Manicheans, Hindhu, Buda, lan Cina)
  10. ngèlmu kimia.

Artikel utawa wacan cekak isiné (kajaba wiwitan lan bab kapisan saka wacan pisan saka script lan huruf kang beda) nganggo basa Arab pertalan saka bassa Yunani, Siria lan basa liyané.[1] Khutbah saka Ibnu al Nadim isiné bab asal usul filsafat (nalika kauripan Plato lan Aristoteles), asal usul Buku Seribu satu malam, pamikiran tentang piramida, penemu tentang sihir, sihir, takhayul, sarta ngèlmu kimia lan liya-liyané.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j Ibn Al Nadim dipununduh tanggal 8 Juni 2011
  2. ^ Dictionary.com dipununduh tanggal 8 Juni 2011