Khālid ibn Yazīd

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Para Kimiawan, Panerus babagan ngèlmu Kimia sasampunipun Khalid bin Yazid bin Muawwiyah

Khalid bin Yazid bin Muawwiyah, (miyos taun 635 Masehi, ninggal yuswa taun 704 Masehi [1])priyantun Arab kapisan ingkang gadhah karemenan bab ngèlmu al kemis (635-704 Masehi).[2] Seratan punika saking pertalan buku damelan al kemis Yunani.[2] Piyambakipun uga dipunkenal dados panulis buku bab ngèlmu kimia, kathah Seratan bab ngèlmu kimia, ananging buku-buku manika boten wonten ingkang taksih dipunpangihi.[2] Ananging sampun kathah ahli al kemis sanès ingkang ngutip seratan saking Khalid bin Yazid, ingkang dipunserat malih wonten buku-buku bab ngèlmu kimia Khalid bin Yazid punika guru saking ahli al kemis uga panemu ageng Jābir ibn Hayyān ingkang dipuntepang Bapak ngèlmu kimia wonten ing tlatah Éropah.[3]

Kamunculan Khalid bin Yazid dipunsambungaken kaliyan ngèlmu kimia, piyambakipun belajar ngèlmu kimia kaliyan usada saking Monk Marianos.[3] Ilmu Kimia punika dipunjlentrehaken kemalih déning Khalid bin Yazid saking pertalan abasa Yunani (tahap kapisan) dipunlajengaken tahap inovasi sarta panemuan.[3] Ngangge buku-buku bab ngèlmu Kimia saking Yunani sarta Mesir ingkang piyambakipun angsal, Para ahli al kemis saking Arab saged milai nyobi ugi ngawontenaken panelitian asli nganggé acuan saking buku punika.[2]

Deskripsi saking praktek kapisan para ahli kimia punika dipunserat wonten kitab al Fihrist, ensiklopedia ingkang dipunserat déning Al Nadim saking Arab nalika taun 988 CE.[2] Wonten ing ensiklopedia punika, wonten bab ingkang mbahas bab ngèlmu kimia ingkang nyebataken asal-usul saking ngèlmu punika.[2] Uga wonten pratélan asma-asma saking para ahli kimia Yunani ingkang misuwur nalika jaman samana.[2] Antawisipun priyantun Arab, kaya ta Yazid bin Khalid, Jābir ibn Hayyān, Ar-Razi, Ibnu Wahshiyya uga Dhu'n-Nun (priyantun Mesir).[2]

Khalid bin Yazid nyerat tiiga risalah bab ngèlmu kimia[3]:

  1. Al-Ser Al-Badea fi Fak Al-Ramz Al-Manea
  2. Ferdous Al Hekma fi Elm Al-Chemea sarta
  3. Maqalata Marianos Al-Raheb (loro barang saking Monk Marianos) ingkang isinipun cariyos-cariyos kaliyan Marianos uga belajar wujud saking simbol-simbol.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Sajarah Jabir ibnu Hayyan dipununduh tanggal 6 Juni 2011
  2. ^ a b c d e f g h al Shindagah dipununduh tanggal 5 Juni 2011
  3. ^ a b c d e islam inovasi kimia dipununduh tanggal 5 Juni 2011

Teks tebal