Muhammad ibn Zakariya al-Razi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Muhammad ibn Zakariyā Rāzī
Lair August 26,[butuh sitiran] 865
Pati 925
Kala Medieval era
Tlatah Pèrsi
Aliran Pèrsin science
Karsa pokok
Kimia, Obat-obatan, Biologi
Gantha misuwur
Sing pisanan nemu asem (acids) kaya déné asem sulfur (sulfuric acid), nulis ngenani lelara kaya cacar lan cacar banyu, pionir ing babagan ophthalmologi, pengarang buku pediatrik, mènèhi kontribusi marang kimia organik lan kimia anorganik, uga pengarang sawetara karya filsafat.

Abu Bakr Mohammad Ibn Zakaria al-Razi, (864-930 AD)Al Razi utawa Ar Razi,Ibnu Zakaria (basa Latin Rhazes lan Rasis), polymath Iran kang aktif ning babagan kadhokteran, ngèlmu kimia lan filusuf.[1] Lair ing Rayy (Rages), ingkang leres Razi punika saking habasa Pèrsi ingkang gadhah teges kutha Ray.[1] Razi dipuntugasaken wonten ing Rumah Sakit gedhé ingkang pisanan wonten ing kutha Ray, punika anggawe piyambakipun pindah menyang Baghdad.[1] Razi sapunika Hakim, ahli kimia uga dados filusuf.[1] saderengipun dados dhokter, piyambakipun remen kaliyan musik, duwé pangalaman uga ngèlmu téyori musik mula saged dipunsebut, piyambakipun juru main musik ingkang saé.[1] Al Razi dipunaku dados salah satunggaling ahli kimia ingkang misuwur.[1] panemunipun dipunagem ngantos 10 abad luwih laminipun.[1] Razi dados panemu saka Alkohol, Alkohol ingkang diagem kanggé usada, uga nemu asem sulfat.[1]

Razi sampun nyerat 184 buku lan artikel, artikel ingkang njlentrehaken babagan cabang ngèlmu ingkang boten sami.[1] Buku-buku lan artikel kalamau, sapunika dipunnamani déning Ibnu Abi Asi'boed.[1]

Seratan ingkang paling wigati saka buku kaliyan artikel ingkang dipunserat inggih punika kitab al Hawi, ensiklopedi ageng ingkang isinipun babagan isi seratan para panyerat Yunani lan Hindhu uga pengamatan piyambak.[2] Kitab al Mansuri, ingkang isinipun babagan ngèlmu pangatahuan Yunani.[2]

Ibnu an-Nadim mbedakaké lima babagan ngèlmu kang dipunjlentrehaké Al Razi[1]:

  1. Razi dipunaku dados dhokter paling saé nalika masané
  2. Guru medis ingkang dipunremeni déning para murid ingkang boten sakedhik, murid ingkang énggal utawi murid lanjutan
  3. Ziarah maring nagara sanès anggawe piyambakipun misuwur, amarga dipuntepang kaliyan para pangeran uga para saudagar.
  4. Piyambakipun duwé sipat ingkang alus
  5. Piyambakipun sok maos lan dados panyerat ingkang aktif lan nyerat buku kang ora sithik.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Abu Bakr Mohammad Ibn Zakaria al Razi dipununduh tanggal 7 Juni 2011
  2. a b Al Razi dipununduh tanggal 7 Juni 2011