Ahmad ibn Yahya al-Baladhuri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Muslim historian
Jeneng: Ahmad Ibn Yahya al-Baladhuri
Sesebutan: al-Baladhuri
Lair:
Pati: Cithakan:AH [1][2]
Ètnik: Persian
Wilayah: Iraq
Kawigatèn utama: History
Karya: Kitab Futuh al-Buldan and Ansab al-Ashraf
kaca warna hasil panemuan Ahmad bin Yahya al-Baladhuri ingkang sampun modern

Ahmad bin Yahya al-Baladhuri, sejarawan saking Persia (abad kaping 9), salah satunggaling sejarawan ingkang dados unggulan saking timur tengah.[3] Ahmad ibn Yahya al Baladhuri ngayuh kauripan wonten Baghdad, panguaruh ageng dipunrasa dening kerajaan khalifah al Mutawakkil.[3] Piyambakipun njalani perjalanan Suriah kaliyan Irak kangge ngelengkapi informasi karya utamanipun.[3] Karya saking Ahmad ibn Yahya Al-Baladhuri uga dipunanggep sumber paling saget dipunpitadosi kangge sajarah islam eskapansi.[3]

Ahmad bin Jabir Al Biladhuri atawa Balazy Ahmad bin Yahya bin Jabir Abul Hasan[sunting | sunting sumber]

Tiyang kalihiran Persia, tinggal wonten istana khalifah al-Mutawakkil kaliyan khalifah Al-Musta'in, dados tutor kangge putra saking Al-Mutazz.[3] Ahmad bin Jabir Al Biladhuri ninggal dunya nalika taun 892 akibat obat baladhur[3], Obat kasil karyanipun piyambak.[4] Baladhur menika Semecarpus Anacaardium.[3]

Karya-karya saking Ahmad ibn Al Biladhuri[sunting | sunting sumber]

Karya ingkang awujud karya sastra kayata:[3]

  • Karyanipun Kitab Futuh al-Buldan, ingkang isinipun nyariosaken perang sarta panaklukan bangsa Arab nalika abad kaping 7 (termasuk panaklukan tlatah saking barat Saudi ngantos Mesir, Afrika Utara, tlatah Spayol kaliyan Irak bagian Timur, Iran uga tlatah Sind).
  • Karya sanesipun kayata Ansab al Ashraf, ingkang isinipun dipunkhususaken bab biografi kaliyan silsilah kaum bangsawan Arab, saking Muhammad uga para khalifah Umayyah kaliyan khalifah Abbasiyah, isinipun bab sajarah regional saking para panguasa.

Karya-karyanipun wonten bidang ilmu kimia:[4]

  • Kaca ingkang dipunasilaken saking pancampuran "cahaya asam", kaliyan soda ugi pasir.[4]
  • Perunggu ingkang dipunasilaken saking pancampuran tembaga kaliyan batubara, ingkang kasil menika saget ngilangaken gas oksida seng.
  • Kaca ingkang saget dipunhias ngangge macem- macem bahan ingkang sampun dipuncampur.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Translation of Futuh al-Buldan by Hitti
  2. ^ This article incorporates text from the Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, a publication now in the public domain.
  3. ^ a b c d e f g h (en)Ahmad bin Yahya al Baladhuri dioununduh tanggal 3 Juni 2011
  4. ^ a b c (en)ahmad ibnu al baladhuri dipununduh tanggal 3 Juni 2011