Ahmad ibn Yahya al-Baladhuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Muslim historian
Jeneng: Ahmad Ibn Yahya al-Baladhuri
Sesebutan: al-Baladhuri
Lair:
Pati: Cithakan:AH [1][2]
Ètnik: Pèrsin
Wilayah: Iraq
Kawigatèn utama: History
Karya: Kitab Futuh al-Buldan and Ansab al-Ashraf
kaca warna hasil panemuan Ahmad bin Yahya al-Baladhuri ingkang sampun modern

Ahmad bin Yahya al-Baladhuri, sejarawan saking Pèrsi (abad kaping 9), salah satunggaling sejarawan ingkang dados unggulan saking timur tengah.[3] Ahmad ibn Yahya al Baladhuri ngayuh kauripan wonten Baghdad, panguaruh ageng dipunrasa déning karajan khalifah al Mutawakkil.[3] Piyambakipun nglakoni perjalanan Suriah kaliyan Irak kanggé ngelengkapi informasi karya utamanipun.[3] Karya saking Ahmad ibn Yahya Al-Baladhuri uga dipunanggep sumber paling saged dipunpitadosi kanggé sajarah Islam eskapansi.[3]

Ahmad bin Jabir Al Biladhuri atawa Balazy Ahmad bin Yahya bin Jabir Abul Hasan[besut | besut sumber]

Tiyang kalihiran Pèrsi, tinggal wonten istana khalifah al-Mutawakkil kaliyan khalifah Al-Musta'in, dados tutor kanggé putra saking Al-Mutazz.[3] Ahmad bin Jabir Al Biladhuri ninggal dunya nalika taun 892 akibat obat baladhur[3], Obat kasil karyanipun piyambak.[4] Baladhur punika Semecarpus Anacaardium.[3]

Karya-karya saking Ahmad ibn Al Biladhuri[besut | besut sumber]

Karya ingkang awujud karya sastra kaya ta:[3]

  • Karyanipun Kitab Futuh al-Buldan, ingkang isinipun nyariosaken perang sarta panaklukan bangsa Arab nalika abad kaping 7 (termasuk panaklukan tlatah saking barat Saudi ngantos Mesir, Afrika Utara, tlatah Spayol kaliyan Irak pérangan Timur, Iran uga tlatah Sind).
  • Karya sanèsipun kaya ta Ansab al Ashraf, ingkang isinipun dipunkhususaken bab biografi kaliyan silsilah kaum bangsawan Arab, saking Muhammad uga para khalifah Umayyah kaliyan khalifah Abbasiyah, isinipun bab sajarah regional saking para panguasa.

Karya-karyanipun wonten babagan ilmu kimia:[4]

  • Kaca ingkang dipunasilaken saking pancampuran "cahya asam", kaliyan soda ugi pasir.[4]
  • Perunggu ingkang dipunasilaken saking pancampuran tembaga kaliyan batubara, ingkang kasil punika saged ngilangaken gas oksida seng.
  • Kaca ingkang saged dipunhias ngangge macem- macem bahan ingkang sampun dipuncampur.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Translation of Futuh al-Buldan by Hitti
  2. ^ This article incorporates text from the Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, a publication now in the public domain.
  3. ^ a b c d e f g h Ahmad bin Yahya al Baladhuri dioununduh tanggal 3 Juni 2011
  4. ^ a b c ahmad ibnu al baladhuri dipununduh tanggal 3 Juni 2011