Ibn Wahshiyya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hieroglif, tulisan mesir kuna kang dibahas déning Ibnu Washiya ning kitab ingkang dipunserat, Kitab Shawq al-Mustaham

Ibnu Wahshiya, dipuntepang ugi Ibnu Wahshiyah panyerat ingkang remen kaliyan ilmu sihir kaliyan esoterica ingkang wonten nalika jaman Mesir kuna.[1] Tiyang Asiria, ingkang dados panyerat, ahli al kemis, ahli ilmu tanah, Egyptologist sarta sajarawan ingkang miyos wonten ing tlatah Qusayn ingkang caket kaliyan kuffah ing Irak.[2]

Dipuntepang Abubekr Bin Ahmad Bin Wahishih wonten tlatah Éropah.[2] nalika abad kaping 10, 'Abu Bakr Ibnu Wahshiyya (gesang nalika taun 318/930), panyerat utawi transiator saking buku-buku, kayata al-Filaha ya iku buku bab pertanian.[1] Ibn Wahshiyya punika salah satunggaling sajarawan ingkang kapisan saged, sabotenipun sampun translater punapa ingkang sampun dipunserat wonten ing buku kuna kasil peradaban Mesir Kuna, kaliyan ngartosaken punapa ingkang wonten ing tembok bersejarah Mesir kuna.[2] kayata seratan hiroglif ingkang asring wonten ing tempat-tempat pamujaan uga tempatipun makam para raja.[2] Abasa saking jaman Mesir kuna kasebut, dipunjlentrehaken kanthi dipunhubungaken kaliyan kontemporer abasa Koptik, refrensi ingkang dipundamel déning ibnu Wahshiyya.[2] Seratan saking ibnu Wahshiyya punika wonten ing buku misteri arkéologi Labirinth ingkang dipunserat déning Kate Mosse.[2]

Ibn Wahshiyya punika nyambut damel dados panyerat buku, Buku ingkang sampun dipunserat déning Ibnu Wahshiyya punika kayata Ibn al Nadim (wonten ing seratan buku al Fihrist) ingkang isinipun kathah mbahas bab sihir, patung, penawaran, tetandhuran, bab kimia, masalah fisika sarta kedhokteran ingkang sampun dipunjlentrehaken saking buku-buku ingkang sampun kuna.[2]

Karya ingkang sampun piyambakipun serat, kayata seratan ingkang mbahas bab ilmu kimia.[2] Dipunserat kaliyan Abu Thalib al-Zahriyat, karya ingkang sampun dipunserat sesarengan punika dipunginakaken déning pamarintah Al Damashqi.[2] Wonten bidang tetandhuran ibn Wahshiyya sampun nerjemahaken buku Filahât al-Nabâtiyyah, buku ingkang paling anggadhahi prabawa ingkang ageng kaliyan tiyang-tiyang islam.[2] karya-karyanipun ibn Wahshiyya[2]:

  • Kitab Shawq al-Mustaham (ingkang njlentrehaken bab hurup kuna kayata hieroglif Mesir)
  • Kitab Filahât al-Nabâtiyyah (ingkang njlentrehaken bab tata cara tetandhuran)
  • Kitab Kitab al-Fihrist (ingkang njlentrehaken bab ilmu sihir) sarta buku sanes ingkang njlentrehaken bab patung,

karya-karya punika kasil saking terjemahan buku-buku kuna saking jaman Mesir kuna ugi buku ingkang dipunripta piyambak.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (en)Ibn Wahshiyya dipunnunduh tanggal 4 Juni 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Ibnu Wahshiya dipununduh tanggal 4 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibn_Wahshiyya&oldid=1081438"