Jābir ibn Hayyān

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jābir ibn Hayyān
Jabir ibn Hayyan.jpg
15th-century European portrait of "Geber", Codici Ashburnhamiani 1166, Biblioteca Medicea Laurenziana, Florence
Jeneng: Jābir ibn Hayyān
Sesebutan: Abu Musa Jābir ibn Hayyān
Lair: 721 AD
Pati: c. 815 AD
Ètnik: Arab[1] or Persian
Kawigatèn utama: Alchemy and Chemistry, Astronomy, Astrology, Medicine and Pharmacy, Philosophy, Physics, philanthropist
Karya: Kitab al-Kimya, Kitab al-Sab'een, Book of the Kingdom, Book of the Balances , Book of Eastern Mercury, etc.
Mrebawani: Alchemy, Harbi al-Himyari, Ja'far al-Sadiq
Kaprebawan: Al-Kindi, Alchemy, Chemistry

Jabir Ibn Haiyan yaiku wong kang paling duweni jasa tumrap panaliten bahan-bahan kimia.[2] Jeneng dawane yaiku Abu Musa Jabir Ibn Haiyan. [2]Dheweke lair taun 721 M, lan tinggal donya nalika taun 815 M. [2]ing kalangan wong Barat, dheweke dikenal kanthi aran Geber, asale saka tembung Jabir.[2] Tembung kimia sejatine saka basa Arab, ''Al-Kimya''. [2]Dheweke mlopori percobaan ngenani teknik kimia.[2] Antarane yaiku penyulingan, kristalisasi, destilasi, lan sublimasi.[2] Teknik-teknik iki pancen migunani tumrap ngrembakane elmu pengetahuan modern. [2]Nalika gawe panganan lan ombenan, kerep nggunakake teknik-teknik kang diplopori Jabir.[2] Jabir wis nindakake panaliten kimia kawit taun 776 M.[2] Pendhidhikan kimiane saka guru kang jenenge Imam Ja’far Sadiq lan Khalid bin Yazid.[2] Karya buku kang ditulis antarane Kitab Shina al-Kimya lan Kitab al-Sab’in.[2]

Loro-lorone wis diterjemahake ing basa Latin lan basa Eropa.[3]Jabir yaiku ilmuwan kang wiwitan nemokake campuran kimia saka pirang-pirang materi, kayata arsenik (zirnikh), lan antimony (itsmid).[3] Campuran mau bakal mbentuk sawijining barang tambang ekologis kang diarani teori tambang banyu raksa.[3] Dheweke uga ngenalake campuran baja lan panganggone O2 (oksigen) nalika gawe kaca.[3] Panemon iki didadekake rujukan dening wong Eropa kanggo ngeksploraseake bahan-bahan kimia. [3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kraus, P. (1962). "Djābir B. Ḥayyān". Encylopaedia of Islam (2nd) 2. Brill Academic Publishers. 357–359. “As for Djābir's historic personality, Holmyard has suggested hat his father was "a certain Azdī called Hayyan, druggist of Kufa . . . mentioned . . . in connexion with the political machinations that, in the eighth century, finally resulted in the overthrow of the Umayyad dynasty.” 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 142]
  3. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 143]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jābir_ibn_Hayyān&oldid=830273"