Jābir ibn Hayyān

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Jābir ibn Hayyān
Jabir ibn Hayyan.jpg
15th-century European portrait of "Geber", Codici Ashburnhamiani 1166, Biblioteca Medicea Laurenziana, Florence
Jeneng: Jābir ibn Hayyān
Sesebutan: Abu Musa Jābir ibn Hayyān
Lair: 721 AD
Pati: c. 815 AD
Ètnik: Arab[1] or Persian
Kawigatèn utama: Alchemy and Chemistry, Astronomy, Astrology, Medicine and Pharmacy, Philosophy, Physics, philanthropist
Karya: Kitab al-Kimya, Kitab al-Sab'een, Book of the Kingdom, Book of the Balances , Book of Eastern Mercury, etc.
Mrebawani: Alchemy, Harbi al-Himyari, Ja'far al-Sadiq
Kaprebawan: Al-Kindi, Alchemy, Chemistry

Jabir Ibn Haiyan ya iku wong kang paling duweni jasa tumrap panaliten bahan-bahan kimia.[2] Jeneng dawane ya iku Abu Musa Jabir Ibn Haiyan.[2] Dheweke lair taun 721 M, lan tinggal donya nalika taun 815 M.[2] ing kalangan wong Barat, dheweke dikenal kanthi aran Geber, asale saka tembung Jabir.[2] Tembung kimia sejatine saka basa Arab, ''Al-Kimya''.[2] Dheweke mlopori percobaan ngenani teknik kimia.[2] Antarane ya iku penyulingan, kristalisasi, destilasi, lan sublimasi.[2] Teknik-teknik iki pancen migunani tumrap ngrembakane elmu pengetahuan modern.[2] Nalika gawé panganan lan ombenan, kerep nggunakake teknik-teknik kang diplopori Jabir.[2] Jabir wis nindakake panaliten kimia kawit taun 776 M.[2] Pendhidhikan kimiane saka guru kang jenenge Imam Ja’far Sadiq lan Khalid bin Yazid.[2] Karya buku kang ditulis antarane Kitab Shina al-Kimya lan Kitab al-Sab’in.[2]

Loro-lorone wis diterjemahake ing basa Latin lan basa Éropah.[3] Jabir ya iku ilmuwan kang wiwitan nemokake campuran kimia saka pirang-pirang materi, kayata arsenik (zirnikh), lan antimony (itsmid).[3] Campuran mau bakal mbentuk sawijining barang tambang ekologis kang diarani teori tambang banyu raksa.[3] Dheweke uga ngenalake campuran baja lan panganggone O2 (oksigen) nalika gawé kaca.[3] Panemon iki didadekake rujukan déning wong Éropah kanggo ngeksploraseake bahan-bahan kimia.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kraus, P. (1962). "Djābir B. Ḥayyān". Encylopaedia of Islam 2 (2nd ed.). Brill Academic Publishers. pp. 357–359. As for Djābir's historic personality, Holmyard has suggested hat his father was "a certain Azdī called Hayyan, druggist of Kufa . . . mentioned . . . in connexion with the political machinations that, in the eighth century, finally resulted in the overthrow of the Umayyad dynasty. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 142]
  3. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 143]