Al-Farabi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Al Farabi, filusuf Islam

Abu Nashr al Farabi, (259-339 Hijriyah/ 870-950 Masehi, Basa Turki: Farabi) iku tokoh Turki islam kang kondhang ning bidang filusuf utawa Logician.[1] .[2] Jeneng asliné Ibn Muhammad bin Muhammad bin Ṭarkhān Awzalagh (atau Uzlugh) al-Farabi, uga dikenal Abu Nashr al-Farabi, seratan basa Latin Alpharabius utawa Avennasar, ana sumber liya kang myebut Abu Nasr Mohammad Ibn al Farakh al Farabi, lair ning désa Wasij, cedhak karo Farab ning Turkistan nalika taun 259 Hijriyah (870 Masehi) ning Damaskus Ninggal nalika taun 950 Masehi atawa taun 339 Hijriyah, ning umur kaping 80 taun.[3] Wong tuwané keturunan saka Pèrsi ananging mbahné biyèn (nenek moyang) migrasi maring Turkistan.[3] Ning laladan Éropah, dikenal al Pharabius, Al Farabi iku anak jendral.[3] Sadurungé wis ngentaské pandidikan ning Farab lan Bukhara ananging piyambaké pindah maring Baghdad kanggo neruské pendidikan selanjuté uga nyambut gawé ning wektu kang ora sedelak yaitu saka taun 901 AD.[3] Nalika priode 942 Masehi, piyambake oleh kekuasaan ning babagan ilmu basa lan ning ilmu pengetahuan lan ilmu teknologi.[3] Tinggal nalika masa khalifah Abbasiyah kaping enem.[3] Al Farab iku filosof lan ilmuwan kang kondhang, anduwèni kamampuan ning babagan ilmu kang macem-macem wernané, uga dikenal dadi ahli basa kang tartil ning basa kang beda-beda.[3]

Al Farabi nyumbang pengetahuan ning babagan ilmu pangatahuan, ilmu filsafat, ilmu logika, ilmu sosiologi, ilmu kedhokteran, ilmu matematika lan ilmu musik.[3] Ilmu kang paling kondhang ning sumbangané iku ilmu filsafat, logika lan ilmu logika.[3] Al Farabi kang dianggep filosof iku bisa digolongaké dadi Neoplatonist merga nyoba mensintesis Platonisme lan Aristotelism nganggo teologi lan nyerat komentaré babagan ilmu fisika saka Aristoteles, meteorologi, logika lan ilmu liyané.[3] Amerga buku lan karyané, piyambaké dianggep dadi Guru kaping loro (al Mau'allim al Thani), guru kapisan iku Aristoteles.[3] Kontribusi saka Al Farabi kang penting ya iku babagan studi logika, studi logika iku luwih gampang manawa dibagi dadi loro, ya iku Takhayyul (Ide) lan Thubut (bukti).[3] Ning bidang ilmu Sosiologi, al Farabi nyerat buku Ara Ahl al Madina al Fadila.[3] Buku psikologi lan metafisika (kang dhasaré saka piyambaké dhewe), buku musik kang judulé Kitab al Musiqa.[3] Akeh buku-buku kang wis ilang, mung ditemukaké 117, 43 buku babagan logika, 11 buku babagan metafisika, 7 buku babagan etika, 7 buku babagan ilmu pulitik, 17 buku babagan musik, kedhokteran, lan sosiologi, kang 11 iku komentar.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Abu Nashr Al Farabi dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  2. ^ (en)Al Farabi ca.870-950 Masehi dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (en)Filsuf Muslim Turkistan dipununduh tanggal 10 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Al-Farabi&oldid=1081173"