Harbi al-Himyari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Para Kimiawan, Panerus babagan ngèlmu Kimia sasampunipun Harbi Al Himsyari

Harbi Al Himsyari, kimiawan saking Arab.[1] Bapa tuwin ibunipun tiyang Yaman.[2] Gesang nalika abad kaping 7 uga abad kaping 8.[1] sarjana al kemis saking Yaman[2], nagara ingkang wonten ing Ujung Arab wonten ing bawana Asia sisih Barat Daya[3].

Piyambakipun dipuntepang dados guru Islam wonten ing babagan al kemis,[1] Uga dados guru saking panemu nuli kimiawan ageng saking Arab inggih punika Jabir ( nalika taun 721-815 )[2] Al Kimia, dipunangsal saking abasa Arab al kimia.[3] ngèlmu ingkang filosofinipun sarta nganggem praktek kuna kanggé upaya ngubah logam dhasar dados emas, utawi pangubahan unsur dados unsur ingkang sanès, boten kaya ta ngèlmu sihir kaliyan ngèlmu ghaib ingkang wonten ing jaman nalika semana.[3]

Dados guru saking Jabir ibn Hayyan, ahli al kemis Islam ingkang ageng, apotèker, filsuf utawi filosof, astronom uga dados fisikawan Arab.[3] Jabir ibn Hayyan punika uga ingkang akiripun dados bapak kimia Arab, sebatan ingkang dipunangsal saking tiyang Éropah.[3]

Saderengipun Harbi Al Himsyari ngasuh Jabir ibn Hayyan dados anak ingkang dipunajar, Jabir ibn Hayyan mados kawruh uga dipunkulawentah Al Qur'an wiwit alit.[3] Profesi Bapak saking Jabir ibn Hayyan ingkang dados kimiawan kasebut ingkang andadosaken kontribusi ageng kanggé piyambakipun dados ahli al kemis (kimiawan) uga kaya ta Bapanipun.[3]

Sanèsipun Harbi Al Himsyari guru saking Bapak Kimia (Jabir ibn Hayyan) inggih punika, guru-guru ageng uga inggih punika imam Sunni ingkang kaenem Imam Ja'far Al Sidiq.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c topik Harbi al himsyari dipununduh tanggal 3 Juni 2011
  2. ^ a b c Kimiawan Harbi al Himsyari dipununduh tanggal 6 Juni 2011
  3. ^ a b c d e f g h Harbi Al Himsyari dipununduh tanggal 5 Juni 2011