Al-Bīrūnī

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Al-Birunī (البیرونی)
Alberonius
Jeneng pepak Abū Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad Al-Birunī
Lair September 5, 973
Khwarazm, Samanid Pèrsi
Pati Dhésèmber 15, 1048(1048-12-15) (umur 75)
Éra Islamic Golden Age
Wilayah Pèrsi
Kawigatèn utama Physics, anthropology, comparative sociology, astronomy, astrology, chemistry, history, geography, mathematics, medicine, psychology, philosophy, theology
Gagasan wigati Penemu Indology
Karya utama Ta'rikh al-Hind, The Mas'udi Canon, Understanding Astrology

Abū al-Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad al-Bīrūnī, ilmuwan Islam kang misuwur.[1] Panyerat atusan buku lan ngawé instrumen kanggo ngèlmu astronomi.[2] Ninggal yuswa nalika taun 1048 Masehi ning yuswa 75 taun[2], tepaté tanggal 13 Dhésèmber 1048 Masehi ning kutha Ghaza.[1] Al Biruni iku ilmuwan gedhé kang fenomenal, sajarah kaserat, Al Biruni iku sarjana muslim kang kapisan njlèntrèhaké lan melajari babagan seluk beluk India lan tradisi Brahmanical.[1] piyambake intens melajari babagan basa, teks, sajarah lan kabudayan India.[1] Nyerat buku astrologi kang judhulé The Elements of Astrology, lan nyerat buku kang isiné babagan ngèlmu kedhokteran, géografi lan ngèlmu fisika.[1] Kanggo tetep ngenang jasané, para astronom ngabdikaké jenengé (Al Biruni) ning kawah rembulan.[1]

Sumbangan Ilmu[besut | besut sumber]

Sumbangan Ilmu sala Al Biruni[1]:

Uga nyerat risalah babagan planisphare lan armillary sphere, negaske manawa bumi iku bundher. Nalika taun 1031 Masehi, piyambaké ngrampungaké ensiklopedia astronomi kang judhulé Al Qanun Al Mas'udi.

  • Astrologi, Ilmuwan kapisan kang mbedakaké istilah astronomi lan astrologi (abad kaping 11 Masehi).
  • Ilmu Bumi, Nyumbang kanggo perkembangan ngèlmu bumi, mula iku piyambaké dinobatké dadi Bapak Geodesi lan

nyumbang kontribusi signifikan kanggo kartografi, géografi, géologi sarta babagan mineralogi

Al Biruni wis nulis karya wigati babagan kartografi ya iku, studi babagan proyeksi gawé peta.

  • Geodesi' lan Géografi, nalika umur 17 taun Al Biruni wis bisa ngitung garis lintang Kath Khawarzmi nggunakaké dhuwuring srengéngé
  • Géologi, ngasilaké karya ning babagan géologi, salah sijiné piyambaké nyérat bab géologi India
  • Mineralogi, ning kitab kang judhulé Kitab al-Jawahir utawa Book of Precious Stones, Al Biruni njlentrehake macem-maceming mineral lan mbagi-mbagi maceme miturut warna, mambu, alote, padete lan abote.
  • Metode Sains, Al Biruni uga anduwèni peran ning pangenalan metode saintifik ning setiap babagan kang disinau,

kaya ta ning kitab Al Jamahir kagolong ilmuwan kang eksperimental

  • Optik, ning babagan optik, Al Biruni kagolong ilmuwan kang kapisan (karo Ibnu Al-Haitham) kang ngkaji lan

belajar babagan ngèlmu optik, Al Biruni iku ilmuwan kang kapisan nemu kacepatan cahya luwih rikat tinimbang kacepatan suara.

Piyambaké nyerat studi komparatif babagan antropologi manungsa, agama, budaya Timur Tengah, Mediterania lan Asia pérangan kidul.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Al Biruni Ilmuean Pendiri Tiga Ilmu" dipununduh tanggal 9 Juni 2011
  2. ^ a b Al Biruni dipununduh tanggal 9 Juni 2011