Abu Mansur Muwaffaq

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Para Kimiawan, Panerus babagan ngèlmu Kimia sasampunipun Abu Mansur Muwaffaq bin Ali Al Harawi

Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi, (Pèrsi: ابو منصور موفق بن علی هروي) iku dhokter saka Pèrsi nalika abad kaping 10.[1] Gedhé ning laladan Herat diasuh déning pangeran Samanid Mansur ibn Nuhsaya nalika memerintah ning taun 961-976 [1] Piyambaké iku kang kapisan nyusun risalah babagan medis ning basa Pèrsi, piyambaké nglakoni parjalanan kanthi ekstensif ning laladan Pèrsi lan laladan India kanggo ngumpulké kabèh info kang diperlukaké.[1] Irformasi kang diserat diolehi saka Yunani, Syriac, Pèrsi, Arab lan Hindhu.[2] Kimiawan kang andewi prabawa gedhé ning ngèlmu kawruh, kaya ngèlmu kimia, pengobatan utawa medis.[3]

Karya-karya Abu Mansur Muffaq bin Ali al Harawi[besut | besut sumber]

Piyambaké nulis buku kra-kira 968 nganti 977, kitab remedies (kitab al abnyia, babagan Haqa'iq al adwiya), kang kagolong prosa tuwa dhéwé saka jaman Pèrsi modern.[1][2] Prosa mau ana gayutané karo 585 macem obat (466 obat asalé saka tanduran, 75 obat asalé saka tanduran lan 44 obat asalé saka kewan) digolongké maring kelompoké dhéwé-dhéwé kagolong karo sipat asalé obat.[1][2] Piyambaké mbedakaké natrium karbonat lan kalium karbonat, bisa dingeteni Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi anduwèni kawruh babagan arsen oksida, oksida tembaga, asam silikat lan antimony.[1] Piyambaké uga ngerti babagan efek toxilogical senyawa tembaga lan timah.[1]

Abu Mansur Ali al Harawi migunakaké ilmuné kanggo gawé obat kang informasiné diolehi saka buku kang diserat.[4] Amerga pangetahuan saka Abu Mansur, ngèlmu medis babagan obat lan bedhah saka plester esih digunakaké kanthi saiki ning laladan Paris.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Muwaffaq, Abu Mansur, farmakolog dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  2. ^ a b c Abu Mansur dipununduh tanggal 2011
  3. ^ abu mansur almaturidi hayatuhu wa arauhu al aqdiyyah dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  4. ^ a b Abu mansur dipununduh tanggal 10 Juni 2011