Abu Mansur Muwaffaq

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Para Kimiawan, Panerus babagan ilmu Kimia sasampunipun Abu Mansur Muwaffaq bin Ali Al Harawi

Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi, (Pèrsi: ابو منصور موفق بن علی هروي) iku dhokter saka Pèrsi nalika abad kaping 10.[1] Gedhé ning laladan Herat diasuh déning pangeran Samanid Mansur ibn Nuhsaya nalika memerintah ning taun 961-976 [1] Piyambaké iku kang kapisan nyusun risalah babagan medis ning basa Pèrsi, piyambaké njalani parjalanan secara ekstensif ning laladan Pèrsi lan laladan India kanggo ngumpulké kabeh info kang diperlukaké.[1] Irformasi kang diserat diolehi saka Yunani, Syriac, Pèrsi, Arab lan Hindu.[2] Kimiawan kang andewi pengaruh gedhe ning ilmu pengetahuan, kaya ilmu kimia, pengobatan utawa medis.[3]

Karya-karya Abu Mansur Muffaq bin Ali al Harawi[besut | besut sumber]

Piyambaké nulis buku kra-kira 968 nganti 977, kitab remedies (kitab al abnyia, babagan Haqa'iq al adwiya), kang kagolong prosa paling tuwa saka jaman Pèrsi modern.[1][2] Prosa mau ana hubungané karo 585 macem obat (466 obat asalé saka tandhuran, 75 obat asalé saka tandhuran lan 44 obat asalé saka kewan) digolongké maring kelompoké dhewe-dhewe kagolong karo sifat asalé obat.[1][2] Piyambaké mbedakaké natrium karbonat lan kalium karbonat, bisa dingeteni Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi anduwèni pengetahuan babagan arsen oksida, oksida tembaga, asam silikat lan antimony.[1] Piyambaké uga ngerti babagan efek toxilogical senyawa tembaga lan timah.[1]

Abu Mansur Ali al Harawi migunakaké ilmuné kanggo gawé obat kang informasiné diolehi saka buku kang diserat.[4] Amerga pangetahuan saka Abu Mansur, ilmu medis babagan obat lan bedah saka plester esih digunakaké kanthi saiki ning laladan Paris.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Muwaffaq, Abu Mansur, farmakolog dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  2. ^ a b c (en)Abu Mansur dipununduh tanggal 2011
  3. ^ (en)abu mansur almaturidi hayatuhu wa arauhu al aqdiyyah dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  4. ^ a b (en)Abu mansur dipununduh tanggal 10 Juni 2011