Abu Mansur Muwaffaq

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Para Kimiawan, Panerus babagan ilmu Kimia sasampunipun Abu Mansur Muwaffaq bin Ali Al Harawi

Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi, (Pèrsi: ابو منصور موفق بن علی هروي) iku dhokter saka Pèrsi nalika abad kaping 10.[1] Gedhé ning laladan Herat diasuh déning pangeran Samanid Mansur ibn Nuhsaya nalika memerintah ning taun 961-976 [1] Piyambaké iku kang kapisan nyusun risalah babagan medis ning basa Pèrsi, piyambaké njalani parjalanan secara ekstensif ning laladan Pèrsi lan laladan India kanggo ngumpulké kabeh info kang diperlukaké.[1] Irformasi kang diserat diolehi saka Yunani, Syriac, Pèrsi, Arab lan Hindu.[2] Kimiawan kang andewi pengaruh gedhe ning ilmu pengetahuan, kaya ilmu kimia, pengobatan utawa medis.[3]

Karya-karya Abu Mansur Muffaq bin Ali al Harawi[sunting | besut sumber]

Piyambaké nulis buku kra-kira 968 nganti 977, kitab remedies (kitab al abnyia, babagan Haqa'iq al adwiya), kang kagolong prosa paling tuwa saka jaman Pèrsi modern.[1][2] Prosa mau ana hubungané karo 585 macem obat (466 obat asalé saka tandhuran, 75 obat asalé saka tandhuran lan 44 obat asalé saka kewan) digolongké maring kelompoké dhewe-dhewe kagolong karo sifat asalé obat.[1][2] Piyambaké mbedakaké natrium karbonat lan kalium karbonat, bisa dingeteni Abu Mansur Muwaffaq bin Ali al Harawi anduwèni pengetahuan babagan arsen oksida, oksida tembaga, asam silikat lan antimony.[1] Piyambaké uga ngerti babagan efek toxilogical senyawa tembaga lan timah.[1]

Abu Mansur Ali al Harawi migunakaké ilmuné kanggo gawé obat kang informasiné diolehi saka buku kang diserat.[4] Amerga pangetahuan saka Abu Mansur, ilmu medis babagan obat lan bedah saka plester esih digunakaké kanthi saiki ning laladan Paris.[4]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Muwaffaq, Abu Mansur, farmakolog dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  2. ^ a b c (en)Abu Mansur dipununduh tanggal 2011
  3. ^ (en)abu mansur almaturidi hayatuhu wa arauhu al aqdiyyah dipununduh tanggal 10 Juni 2011
  4. ^ a b (en)Abu mansur dipununduh tanggal 10 Juni 2011