Dhéwan Kaamanan PBB

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Small Flag of the United Nations ZP.svg   Dewan Kaamanan PBB (Basa Indonésia)
UN Security Council(Basa Inggris)
مجلس الأمن الأمم المتحدة (Basa Arab)
联合国安全理事会 (Basa Cina)
Conseil de sécurité des Nations unies (Basa Prancis)
Совет Безопасности Организации Объединённых Наций (Basa Rusia)


Consejo de Seguridad de
Naciones Unidas (Basa Spanyol)
संयुक्त राष्ट्र
सुरक्षा परिषद (Basa Hindi)

 
UN security council 2005.jpg
Sidang Dewan Kaamanan PBB ing New York
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim UNSC
Pamimpin Security Council President (rotasi)

Juni 2008: Amérika Sarékat

Status Aktif
Madeg 1946
Website www.un.org/Docs/sc
Wikimedia
Commons
Commons:Category:United Nations Security Council United Nations Security Council
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Dewan Kaamanan PBB (panulisan jroning Basa Indonesia: Dewan Keamanan PBB), kuwi badan paling kuwat ing lembaga PBB. Tugasé njaga perdamaian lan keamanan antar negara.

Badan PBB liyané mung bisa mènèhi rékomendhasi marang para anggota, Dewan Keamanan nduwé kakuwatan kanggo njupuk kaputusan kang kudu dilaksanakaké para anggota adhedhasar Piagam PBB.

Dewan Keamanan nganakaké patemon pisanan tanggal 17 Januari 1946 ing Church House, London lan kaputusan kang ditetepaké diarani Resolusi Dewan Keamanan PBB.


Anggota[sunting | sunting sumber]

Anggota Tetep[sunting | sunting sumber]

Dewan iki nduwé lima anggota tetep. Asalé saka kakuatan kang dadi pamenang jroning Perang Donya II:

Republik China diwetokaké taun 1971 lan diganti déning Republik Rakyat Tiongkok. Sawisé Uni Soviet pecah, Rusia mlebu nggantèkaké Uni Soviet.

Mulané, anggota tetep Déwan Keamanan PBB saiki yakuwi:

Kalima anggota mau negara-negara kang olèh nduwèni senjata nuklir adhedhasar Perjanjian Non-Proliferasi Nuklir.

Anggota Ora Tetep[sunting | sunting sumber]

Sepuluh anggota liyané dipilih déning Sidang Umum PBB kanggo masa bakti rong taun lawasé, kang diwiwiti tanggal 1 Januari, lan lima negara anggota ora tetep mau diganti saben taun.

Anggota Ora Tetep Déwan Kaamanan kang dipilih taun 2006 yakuwi:

  1. Argentina (Amérika Kidul)
  2. Denmark (Eropah Kulon)
  3. Ghana (Afrika)
  4. Jepang (Asia)
  5. Peru (Amérika Kidul)
  6. Qatar (Asia)
  7. Republik Kongo (Afrika)
  8. Slowakia (Eropah Wétan)
  9. Tanzania (Afrika)
  10. Yunani (Eropah Kidul)

Ana ing taun 16 Oktober 2006, Belgia, Indonesia, Italia lan Afrika Kidul kapilih dadi anggota ora tetep Dewan Keamanan PBB kanggo periode rong taun lan miwiti tugas tanggal 1 Januari 2007. Anggota kalima durung diputusaké.

Anggota kapilih taun (2007):

Negara Blok Regional Duta Besar
Belgia Eropah lan liyané Johan C. Verbeke
Republik Kongo Afrika Basile Ikouebe
Ghana Afrika Nana Effah-Apenteng
Indonesia Asia Marty Natalegawa
Italia Eropah Kulon lan liyané Marcello Spatafora
Panama Amérika Latin lan Karibia Ricardo Alberto Arias
Peru Amérika Latin lan Karibia Oswaldo de Rivero
Qatar Asia, Arab Nassir Abdulaziz Al-Nasser
Slovakia Eropah Wétan Peter Burian
Afrika Kidul Afrika Dumisani Kumalo

Anggota anyar kang kapilih kanggo ngganti Congo-Brazzaville, Ghana, Peru, Qatar lan Slovakia ing wiwitan taun 2008 yakuwi:

Negara Blok Regional Duta Besar Ngganti
Burkina Faso Afrika Michel Kafando Republik Kongo
Costa Rica Amérika Latin lan Karibia Jorge Urbina Ortega Flag of Peru Peru
Kroasia Eropah Wétan Mirjana Mladineo Flag of Slowakia Slowakia
Libia Afrika, Arab Giadalla Azzoz Belgasem Ettalhi Flag of Ghana Ghana
Flag of Qatar Qatar
Vietnam Asia Lê Lương Minh Flag of Qatar Qatar

Anggota ddéwan kaamanan sing kapilih taun 2009 - 2010 yakuwi:

1 Januari 2008 - 31 Desember 2009
Negara Blok regional Duta besar
Flag of Burkina Faso.svg burkina faso Afrika Michel Kafando
Flag of Costa Rica (state).svg Kosta Rika Amerika Latin lan Karibia Jorge Urbina
Flag of Croatia.svg kroasia Eropah Wétan Neven Jurica
Flag of Libya.svg libya Afrika (Arab) Jadallah Azzuz at-Talhi
Flag of Vietnam.svg Vietnam Asia Lê Lương Minh
1 Januari 2009 - 31 Desember 2010
Negara Blok regional Duta besar
Flag of Austria.svg Austria Eropa Kulon lan Liyané Thomas Mayr-Harting
Flag of Japan.svg Jepang Asia Yukio Takasu
Flag of Mexico.svg meksiko Amerika Latin lan Karibia Claude Heller
Flag of Turkey.svg Turki Eropa Kulon lan Liyané Baki İlkin
Flag of Uganda.svg uganda Afrika Ruhakana Rugunda

Tugas lan Fungsi Dewan Kaamanan[sunting | sunting sumber]

Ngenani bab mempertahankan perdamaian lan kaamanan internasional diserahké marang Déwan Keamanan, kanthi syarat; kabèh tindhakan Déewan Keamanan mau kudu selaras karo tujuan lan azas-azas PBB. Tugas lan kawajiban Déwan Keamanan bisa dipérang dadi sawetara golongan, yaiku :

  1. Ngrampungi pasulayan kanthi cara-cara damai, yaiku nganggo cara kang didhasarké saka; pasetujon sukarila utawa peksan hukum jroning ngayahi pasetujon.
  2. Njupuk tindhakan-tindhakan tumrap anané ancaman perdamaian lan perbuatan kang arupa penyerangan.

Déné fungsi Déwan Keamanan yakuwi:

  1. Miara perdamaian lan keamanan internasionaal selaras karo azas-azas lan tujuan PBB.
  2. Nyelidiki persengketaan utawa situasi kang bisa nyebabaké pergeseran internasional
  3. Ngusulaké metode-metode kanggo ngrampungi sengketa-sengketa utawa syarat penyelesaian.
  4. Ngrumusaké rencana-rencana kanggo netepaké sistem kang ngatur persenjataan
  5. Nentokaké anané ancaman tumrap perdamaian utawa tindhakan agresi lan ngusulaké tindhakan apa kang kudu dilakoni.
  6. Nyerokaké kanggo nganakaké sanksi-sanksi ekonomi lan tindhakan liya kang dudu perang kanggo nyegah utawa ngendhegaké agrésor
  7. Nganakaké aksi militèr tumrap agrésor
  8. Ngusulaké pemasukan anggota-anggota anyar lan syarat-syarat kanggo negara-negara ngendi kang bisa dadi negara pihak jroning status Mahkamah Internasional
  9. Nglaksanaaké fungsi-fungsi perwakilan PBB ing daerah “strategis”.
  10. Ngusulaké marang Majelis Umum pangangkatan Sekretaris Jenderal, lan bebarengan karo Majelis Umum, pangangkatan para hakim saka Mahkamah Internasional
  11. Nggawé laporan taunan marang Majelis Umum

Jroning ngayahi tugasé, Déwan Keamanan dibantu badan-badan lan program khusus kayata :

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan