UNDP

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang United Nations Development Programme

United Nations Development Programme (UNDP) utawa Badan Program Pembangunan PBB (Basa Arab: برنامج الامم المتحده الانماءي , Basa Prancis: Programme des Nations Unies pour le développement, Basa Spanyol: Programa de desarrollo de Naciones Unidas ) kuwi organisasi multilateral kang paling gedhé mènèhi bantuan teknis lan pembangunan ing donya.

Nduwèni kantor pusat ing New York City la uga minangka organisasi paling gedhé jroning Perserikatan Bangsa-Bangsa. Organisasi iki dibiayai déning donor. Donor-donor iki biasané mbiyantu nyediaké ahli lan penaséhat, pelatihan, lan perlengkapan pembangunan kanggo negara berkembang, kanthi nambah bantuan kanggo negara berkembang

Sajarah[sunting | sunting sumber]

UNDP didegaké ing taun 1965 minangka penggabungan rong organisasi sadurungé (Program Bantuan Teknis PBB lan Program Dana Khusus PBB). Organisasi iki disawang minangka organisasi kang nglakokaké tugas pokok PBB saliyané mujudaké perdamaian lan kaamanan donya.

Kauangan[sunting | sunting sumber]

Total dana Operasional PBB nganti taun 2004 yakuwi watara $ 4 milliar (setara Rp. 36.900.000.000.000 'Telung puluh enem triliun sangang atus milyar rupiah', yakuwi yèn 1$ = Rp. 9.225)

Donor (Bantuan)[sunting | sunting sumber]

Negara donor paling gedhé yakuwi Amérika Sarékat, nyumbang $ 243 yuta, nuli Britania Raya, kang nyumbang $ 233 yuta menyang UNDP. Jepang, Walanda, Norwegia lan Swedia nyumbang luwih saka $ 100 yuta. Sauntara, Uni Eropah nyumbang luwih saka $921 yuta ($ 226 yuta asal saka Komisi Eropah lan sisané asal saka negara-negara anggota Uni Eropah.

Informasi Umum[sunting | sunting sumber]

Kaanggotaan[sunting | sunting sumber]

UNDP nduwé anggota luwih kurang 166 negara ing donya, nyambut gawé bebarengan karo bantuan pamaréntah lan LSM lokal.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Fungsi umum UNDP, antara liya:

  • Mujudaké demokrasi jroning sawijining negara
  • Penanggulangan kamiskinan
  • Mbantu negara kanggo bangkit saka keterpurukan
  • Perluasan Energi lan Kaseimbangan Lingkungan
  • Penanggulangan HIV/AIDS

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]



Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan

Organisasi Internasional

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNDP&oldid=819921"