UN-HABITAT

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

United Nations Human Settlements Programme (UN–HABITAT) kuwi badan Perserikatan Bangsa-Bangsa tumrap pedunungan manungsa (human settlements). UN Habitat didegaké ing taun 1978 lan nduwé markas ing Kantor PBB ing Nairobi, Kenya. Organisasi iki ditugasi déning Sidang Umum PBB kanggo ningkataké kutha-kutha supaya luwih tahan / abadi (sustainable) ing babagan sosial lan lingkungan kanthi sasaran nyediakaké papan kang cukup kanggo sakabèhané.

Miturut laporan taunan 2006, lan tengah taun 2007, mayoritas pedunung ing donya bakal urip ing kutha (cilik lan gedhé), kanggo kang sepisanan ing sajarah; bab iki sarujuk karo tekané "urban millennium". Taun 2007 pedunung mlarat uga bakal ngancik angka sak milyar. Kanggo trèn mangsa ngarep, dikira-kira 93% pertumbuhan kutha bakal kadadéyan ing Asia lan Afrika, lan sethithiké uga ing Amérika Latin lan Karibia. Taun 2050 luwih saka 6 milyar manungsa, rong proteloné manungsa urip, bakal manggon ing kutha.

Dokumèn utama kang nggambaraké mandat organisasi iki yakuwi Dhéklarasi Vancouver (Vancouver Declaration on Human Settlements), Agéndha Habitat, Dhéklarasi Istambul (Istanbul Declaration on Human Settlements), Dhéklarasi Kutha (Declaration on Cities and Other Human Settlements in the New Millennium), lan Resolusi 56/206.

UN Habitat nduwé telu kantor regional, Nairobi, Rio de Janeiro, lan Fukuoka.

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

UN Habitat mbantu proyèk pambrantasan dhaérah kumuh ing Durban, Afrika Kidul kang akèh dikritik amarga kanthi peksan lan ora manut hukum. [1]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan

Cithakan:United Nations

Cithakan:Humanrights-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UN-HABITAT&oldid=812698"