Mahkamah Internasional

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Small Flag of the United Nations ZP.svg   International Court of Justice
Cour internationale de Justice
 
International Court of Justice.jpg
Peace Palace, kalungguhan ICJ.
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim ICJ, CIJ
Pamimpin Presidhèn ICJ
Dame Rosalyn Higgins DBE
Status Aktif
Madeg 1945
Website www.icj-cij.org
Wikimedia
Commons
Commons:Category:ICJ-CJI ICJ-CJI
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Mahkamah internasional kuwi badan yudisial ing Perserikatan Bangsa Bangsa (PBB), dunungé ing kutha Den Haag, Walanda. Mahkamah iki minangka badan kehakiman sing paling utama jroning organisasi PBB . Dewan keamanan bisa nyerahaké sawijining sengkéta hukum marang mahkamah.

Sumber-Sumber Hukum[sunting | sunting sumber]

Sumber-sumber hukum sig dipigunakaké naika nggawé kaputusan yakuwi :

a. konvensi-konvensi internasional kanggo netepaké perkara-perkara sing diakoni déning negara-negara sing lagi sulaya

b. kabiasaan internasional minangka bukti praktèk umum sing ditampa minangka hukum

c. azas-azas umum sing diakoni déning negara-negara sing nduwèni peradaban

d. kaputusan-kaputusan kehakiman lan pendhidhikan saka publisis-publisis sing paling mumpuni saka werna-werna negara, minangka cara tambahan kanggo nentokaké peraturan-peraturan hukum

Mahkamah bisa nggawé kaputusan “ex aequo et bono” (tegesé : miturut apa sing dianggep adil) yèn pihak-pihak sing magepokan nyetujoni.

Kaanggotaan[sunting | sunting sumber]

Mahkamah dumadi saka limalas hakim, sing dikenal minangka ”anggota” mahkamah. Para hakim mau dipilih déning majelis umum lan dewan keamanan sing nganakaké pemungutan swara sacara kapisah. Hakim-hakim dipilih adhedhasar kacakapané, dudu miturut dhasar kabangsan ananging diusahakaké supaya bisa njamin yèn sistem-sisitem hukum sing paling wigati ing donya diwakili déning mahkamah. Ora ana loro hakim sing dadi warga negara saka negara sing padha. Hakim-hakim mengku jabatan jroning wektu sangang taun lan bisa dipilih manèh. Para hakim mau ora kena nglungguhi jabatan liya samangsa mengku jabatan minangka hakim ing mahkamah iki.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan