Thokolan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Taoge)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Mung Bean Sprout
Mung bean sprouts.jpg
Chinese name (Mandarin, Taiwanese)
Cina Padatan 豆芽
Cina Prasaja 豆芽
Werdi literalBean sprout
Chinese name (Mandarin)
Cina Padatan 綠豆芽
Cina Prasaja 绿豆芽
Werdi literalGreen bean sprout
Chinese name (Cantonese)
Cina 芽菜
Chinese name (Taiwanese)
Cina 豆菜

Cithakan:Infobox Chinese/VietnameseCithakan:Infobox Chinese/ThaiCithakan:Infobox Chinese/Korean

Thokolan
Nama Jepang
Kanji: 萌やし
Kana: もやし
Jeneng msa
msatauge,
tauge halus
Jeneng ind
indkecambah,
kecambah kacang hijau,
taoge
Jeneng Filipino
tgltoge
Jeneng khm
khmសណ្ដែកបណ្ដុះ sândêkbândŏh
Thokolan utawa suket, tuwuh ing 150 menit
Monokotil thokolan (kiwa) lan dikotil (tengen).

Thokolan, capar, utawa togé iku tetanduran enom ( sporofit ) kang mung dikembangaké saka tahapan embrio ing wiji. Tahap kawangunan kasebut jejeluk pakecambahan lan minangka tahap wigati ing urip tetanduran.[1] Thokolan biasané dibagi dadi telu bagean utama: radicula (root embrio), hypocotyl, lan cotyledons (awak rwaning).[2] Two kelas saka tetanduran ngembang kang bentenakén saking godhong minced saka institusi: monocots lan clustering [3] . Wiji tetanduran sing wiyar luwih akéh dianggo ngitung institusi.[butuh sitiran] Umume sprouts , umpamané, bisa nganti wolung leaflet.[butuh sitiran] Sawétara tetanduran ngembang ora duwe kotiledhon, lan diarani akotilédhon [3] .

Thokolan minangka sumber pangan[besut | besut sumber]

Thokolan kerep digunakaké minangka bahan pangan lan diklasifikasikaké minangka sayuran . Asam panganan Asia ngerti thokolan minangka bagéan saka menu sing cukup umum. Thokolan diarani minangka panganan sehat amarga padha kaya vitamin E nanging uga dikritik amarga sawatara sprouts mbentuk bahan anti nutrisi [3] .

Thokolan jelai, dikenal minangka malt, digunakaké minangka salah siji bahan baku kanggo bir . Malt uga digunakaké minangka bagéan saka ombenan kang sehat amarga ngandhut maltosa kang luwih rendah kalori saka sukrosa .

Kene ana sawatara tetanduran sing umum dipangan dening wong :

mung kanggo wido coloum
  • Amaranthus
  • Arugula
  • Alfalfa
  • Kacang buncis
  • Brokoli
  • Buckwheat
  • Klover
mung kanggo wido coloum
  • Cress Garden
  • Dill
  • Fenugreek
  • Garbanzo
  • Lemongrass
  • Lentils
  • Lettuce
mung kanggo wido coloum mung kanggo wido coloum

Thokolan produksi pangan[besut | besut sumber]

Thokolan, wiji utawa kacang-kacangan kang sehat utawa tanpa wiji kang dibutuhaké, lan resik saka pestisida lan lingkungan optimal sajrone ngasilaké kandungan banyu kang peteng, lembab lan cukup kanggo germinasi [4] Pisanan nyiapaké wadhah kang kothong kanthi ngisor rata. Banjur ing ngisor iki dilapisi nganggo katun utawa kain weteng, banjur lay ing dasar kain sing minangka panggonan kanggo nyebar wiji utawa wiji. Ing tahap wiwitan produksi, wiji wis dicuci lan direndhem suwene 6-8 jam karo banyu, banjur wiji sing disiapaké bakal disebaraké ing kain sing disiapaké sadurunge. Saben dina kaping 2-3 dina mbanyoni karo banyu resik wis rampung. Sawise 3-5 dina, sprouts bisa dipanén. Proses nggawé thokolan bisa rampung ing saindhenging taun, ora mbutuhaké sinar srengenge, lan bisa dilakoni ing mangsa apa wae [4] .

Khasiat thokolan minangka panganan[besut | besut sumber]

Thokolan ana panganan kang kurang lemak, kaya vitamin C, lan duwe folate lan protein kang bisa ngurangi risiko penyakit kardiovaskular lan nyuda LDL ing getih [4] . Ing thokolan, phytoestrogens saiki kang fungsi kaya estrogen kanggo wanita [5] . Estrogen bisa ningkataké kepadatan tulang lan komposisi, lan nyegah kerugitan tulang ( osteoporosis ) utamané kanggo wanita kang ana ing menopause. Konsumsi thokolan uga bisa mbantu wanita supaya kanker payudara, kelainan sadurunge menstruasi, keluhan kelip panas ing pra-menopause, lan kelainan amarga menopause . Ora mung kuwi, sprouts uga nduweni kemampuan kanggo ngurangi resiko arthritis, nggampangaké saluran pencernaan, reproduksi, lan kelenjar (glandular). Ing sawatara jinis sprouts, senyawa fitokimia ana ing jumlah akéh lan salah sijine yaiku kanavanin. Senyawa iki ditemokaké ing sprouts alfalfa lan migunani kanggo nyegah kanker getih, kanker usus besar lan kanker pankreas [6] . Saliyané kanavanin, senyawa anti kanker liyané sing ana ing sprouts yaiku daidzein lan '' genistein '' [7] . Senyawa Genistein efektif nyandhet pasokan nutrisi (pangan) kanggo sel kanker supaya bisa mateni sel kanker ing awak. Kajaba iku, ing sprouts uga ngandhut saponin sing bisa ningkataké kekuwatan awak kanthi ngrangsang sel-sel limfosit interferon lan T [4] .

Thokolan minangka panganan[besut | besut sumber]

Manuk panganan yaiku panganan sing digawé khusus kanggo bayi-bayi sing umur 3-9 sasi sing ngalami transisi saka ngonsumsi susu kanggo mangan panganan sing padhet [4] . Ing masyarakat Indonesia tradisional, weaning panganan diwenehi berupa campuran beras lan manéka warna sayuran kaya bayem lan wortel utawa mung nganggo pisang [4] . Kerugian panganan tradhisional yaiku yen isi pati sing akéh banget nyebabaké pangan dadi gedhe utawa gedhe amarga pati kanthi gampang nyerep banyu lan ngetokaké nalika dipanasaké, nyebabaké bayi bisa ngobati rasa kenyel sadurunge weteng diisi karo panganan sing cukup [4] . Kajaba iku, pati kang minangka makromolekul ora bisa ditemokaké kanthi gampang dening enzim pencernaan bayi kang isih winates banget [4] . Salah siji cara kanggo gawé panganan weaning sing gampang, sehat lan murah ora mung nggunakaké glepung thokolan ( kecambah kacang ) [4] . Ing thokolan, ana enzim amilase kang dhuwur [8] . Miturut ngaso nganti 7-8 jam, enzim amilase ing thokolan bakal ngeculaké pati kang isinaké dadi molekul prasaja supaya glepung thokolan kang diasilaké ora kental nalika dipanaskan lan ora gedhe [8] . Glepung thokolan ditampa saka thokolan garing sing dipanaskan, dibakar, lemah, lan disaring [4] . Manuk panganan kanggo bayi kudu digawé saka campuran glepung cemeng saka rong jinis, kaya ta thokolan kacang ijo lan sorghum supaya campuran nduweni kandungan protein 10-15% lan energi sing ana ing jerone 370 kkal / 100 gram kanthi nilai PR (rasio efisiensi protein) sekitar 2.35 [4] . Paling bayi kudu 16-18 gram protein saben dina lan bisa dipikolehi karo sapling konsumsi pangan minangka akéh minangka 80-100 gram saben dina [4] . Yen dibandhingaké karo panganan tradisional, mung 1/3 saka volume weaning pangan saka thokolan gandum sing dibutuhaké kanggo ketemu kebutuhan bayi [4] .

Sawétara jinis thokolan panganan[besut | besut sumber]

Thokolan kacang ijo (Taoge)[besut | besut sumber]

Thokolan saka wiji biji ijo

Thokolan iku sayuran kang dadi tetanduran enom kang wis mung germinasi lan dilindhungi saka cahya . Tembung Taoge dhewe diserep saka dialek Hokkien, istilah Mandarin yaiku douya ( 豆芽 ) sing tegesé sprouts, kang asring diturunaké saka kacang ijo lan asring dihidang ing menu panganan saka Asia Wétan . Manisan thokolan seger banget sugih ing vitamin E, lan minangka menu kang paling dianjuraké kanggo dikonsumsi. Kanthi mengkonsumsi thokolan kacang, awak bakal diobati lan dicegah saka kekurangan vitamin E [3] .

Kacang delé ( Kacang kedelai )[besut | besut sumber]

Thokolan delé duwe ciri ukuran luwih gedhe tinimbang thokolan kacang ijo, duwe werna kang luwih suwe lan luwih ramping, werna ijo ing werna [4] . Rasa thokolan iki kaya renyah lan rasané rada pait nalika dipangan mentah. Thokolan saka kacang delé ngandhut rasa rosané kang luwih dhuwur tinimbang mung thokolan, nanging nduweni kalori lan protein sing luwih dhuwur tinimbang sprouts liyané. Kanggo vegetarian, sprouts kedele yaiku salah sawijining panganan alternatif amarga duweni energi saka 86 kkal saben tuwung.[4]

Thokolan alfalfa[besut | besut sumber]

Thokolan iki nduweni wangun kang meh podho karo godhong ijo godhong sing alus lan rasa seger. Kauntungan saka Thokolan alfalfa yaiku kandungan saponin dhuwur ing [9] . Saponin minangka senyawa kang bisa nyuda tingkat kolesterol ala (LDL) tanpa ngganggu kolesterol apik (HDL) supaya bisa nyegah penyakit stroke lan serangan jantung [9] .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (in Inggris) Vahid Jajarmi (2009). "Effect of Water Stress on Germination Indices in Seven Wheat Cultivar" (PDF). World Academy of Science, Engineering and Technology 49: 105–106.
  2. (in Inggris) AgEdLibrary.com (2006). "Parts of the Seed" (PDF): 1–4. Cite journal requires |journal= (help)
  3. a b c d e (in Inggris) (in Inggris)Ireland. National Education Board (1899). Fourth book of lessons for the use of schools. Ireland. National Education Board.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o FG Winarno, Agustinah W, Barus T. (2009). Penuntun praktis usaha mandiri Teknobiologi Pangan. Penerbit Universitas Atma Jaya.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  5. (in Inggris) M.D. Sandra Cabot (1995). Smart Medicine for Menopause: Hormone Replacement Therapy and Its Natural Alternatives. Avery Publishing Group. ISBN 0-89529-628-4.
  6. (in Inggris) Gerald A. Rosenthal, Palesa Nkomo (2000). "The Natural Abundance Of L-Canavanine, An Active Anticancer Agent, in Alfalfa, Medicago Sativa (L.)". Pharmaceutical Biology. 38: 1–6. doi:10.1076/1388-0209(200001)38:1;1-B;FT001.
  7. (in Inggris) G. Sarwar Gilani, John Joseph Baxter Anderson (2002). Phytoestrogens and health. AOCS Publishing. ISBN 978-1-893997-32-5.
  8. a b (in Inggris) Emmanuel Ohene Afoakwa‌, Philip Roger Aidoo‌ & Randy Adjonu (2010). "Effect of spontaneous fermentation and amylase-rich flour on the nutritive value, functional and viscoelastic properties of cowpea-fortified nixtamalized maize". International Journal of Food Sciences and Nutrition: 1–16.
  9. a b (in Inggris) Jon A Story, Sally L LePage, Marilyn S Petro, Leslie G West, Marie M Cassidy, Fred G Lightfoot, George V Vahouny (1984). "Interactions of alfalfa plant and sprout saponins with cholesterol in vitro and in cholesterol-fed rats" (PDF). The American Journal of Clinical Nutrition. 39: 917–929.CS1 maint: multiple names: authors list (link)