Kotiledon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pebandingan minangja tanduran monokotil lan dicot. Ana ing pérangan tanduran monokotil (kiwa) ya iku kadadéan godhong kang asli kapisanan kang diasilake meristem, lan kotiledon isih sajeroning wineh.

Kotiledon (ingaran uga kotil utawa godhong lembaga) iku bakal godhong sing kabentuk ing embrio. Kotiledon minangka organ cadhangan makanan sajeroning wiji saklompok tetanduran, sisan organ fotosintetik pisanan sing didarbèni déning tetanduran sing nembé ngecambah. Sanajan kanggoné kecambah organ iki duwé fungsi kaya godhong, kotiledon ora duwé anatomi sing pepak kaya godhong sajati.

Wiji sing nyimpen cadhangan panganan ing kotiledon tumrap kecambah ingaran minangka wiji kotiledonik. Ing tetanduran kanthi wiji kotiledonik, kotiledon wis kabentuk wektu tetanduran isih ing sajeroning wiji (embrio utawa lembaga). Sing kagolong tetanduran kaya iki umpamané saka suku polong-polongan (Fabaceae) lan suku kubis-kubisan (Brassicaceae).