Kecambah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Thokolan utawa suket, tuwuh ing 150 menit
Monokotil thokolan (kiwa) lan dikotil (tengen).

Thokolan utawa Thokolan buncis iku tetanduran enom ( sporofit ) kang mung dikembangake saka tahapan embrio ing wiji .

Tahap pembangunan kasebut disebut germination lan minangka tahap kritis ing urip tetanduran. [1]

Thokolan biasane dibagi dadi telu bagean utama: radicula (root embrio), hypocotyl, lan cotyledons (awak rwaning). [2] Two kelas saka tetanduran ngembang kang bentenaken saking godhong minced saka institusi: monocots lan clustering [3] . Wiji tetanduran sing wiyar luwih akeh dianggo ngitung institusi.[butuh sitiran] Umume sprouts , umpamane, bisa nganti wolung leaflet.[butuh sitiran] Sawetara tetanduran ngembang ora duwe cotyledons, lan diarani acotyledons [3] .

Thokolan Minangka Sumber Pangan[besut | besut sumber]

Thokolan kerep digunakake minangka bahan pangan lan diklasifikasikake minangka sayuran . Asam panganan Asia ngerti thokolan minangka bagéan saka menu sing cukup umum. Thokolan diarani minangka panganan sehat amarga padha kaya vitamin E nanging uga dikritik amarga sawetara sprouts mbentuk bahan anti nutrisi [3] .

Thokolan jelai, dikenal minangka malt, digunakake minangka salah siji bahan baku kanggo bir . Malt uga digunakake minangka bagéan saka ombenan kang sehat amarga ngandhut maltosa kang luwih rendah kalori saka sukrosa .

Kene ana sawetara tetanduran sing umum dipangan dening wong :

mung kanggo wido coloum
  • Amaranthus
  • Arugula
  • Alfalfa
  • Kacang buncis
  • Brokoli
  • Buckwheat
  • Klover
mung kanggo wido coloum
  • Cress Garden
  • Dill
  • Fenugreek
  • Garbanzo
  • Lemongrass
  • Lentils
  • Lettuce
mung kanggo wido coloum mung kanggo wido coloum

Thokolan produksi pangan[besut | besut sumber]

Thokolan, wiji utawa kacang-kacangan kang sehat utawa tanpa wiji kang dibutuhake, lan resik saka pestisida lan lingkungan optimal sajrone ngasilake kandungan banyu kang peteng, lembab lan cukup kanggo germinasi [4] Pisanan nyiapake wadhah kang kothong kanthi ngisor rata. Banjur ing ngisor iki dilapisi nganggo katun utawa kain weteng, banjur lay ing dasar kain sing minangka panggonan kanggo nyebar wiji utawa wiji. Ing tahap wiwitan produksi, wiji wis dicuci lan direndhem suwene 6-8 jam karo banyu, banjur wiji sing disiapake bakal disebarake ing kain sing disiapake sadurunge. Saben dina kaping 2-3 dina mbanyoni karo banyu resik wis rampung. Sawise 3-5 dina, sprouts bisa dipanen. Proses nggawe thokolan bisa rampung ing saindhenging taun, ora mbutuhake sinar srengenge, lan bisa dilakoni ing mangsa apa wae [4] .

Khasiat thokolan minangka panganan[besut | besut sumber]

Thokolan ana panganan kang kurang lemak, kaya vitamin C, lan duwe folate lan protein kang bisa ngurangi risiko penyakit kardiovaskular lan nyuda LDL ing getih [4] . Ing thokolan, phytoestrogens saiki kang fungsi kaya estrogen kanggo wanita [5] . Estrogen bisa ningkatake kepadatan tulang lan komposisi, lan nyegah kerugitan tulang ( osteoporosis ) utamane kanggo wanita kang ana ing menopause. Konsumsi thokolan uga bisa mbantu wanita supaya kanker payudara, kelainan sadurunge menstruasi, keluhan kelip panas ing pra-menopause, lan kelainan amarga menopause . Ora mung kuwi, sprouts uga nduweni kemampuan kanggo ngurangi resiko arthritis, nggampangake saluran pencernaan, reproduksi, lan kelenjar (glandular). Ing sawetara jinis sprouts, senyawa fitokimia ana ing jumlah akeh lan salah sijine yaiku kanavanin. Senyawa iki ditemokake ing sprouts alfalfa lan migunani kanggo nyegah kanker getih, kanker usus besar lan kanker pankreas [6] . Saliyane kanavanin, senyawa anti kanker liyane sing ana ing sprouts yaiku daidzein lan '' genistein '' [7] . Senyawa Genistein efektif nyandhet pasokan nutrisi (pangan) kanggo sel kanker supaya bisa mateni sel kanker ing awak. Kajaba iku, ing sprouts uga ngandhut saponin sing bisa ningkatake kekuwatan awak kanthi ngrangsang sel-sel limfosit interferon lan T [4] .

Thokolan minangka panganan[besut | besut sumber]

Manuk panganan yaiku panganan sing digawé khusus kanggo bayi-bayi sing umur 3-9 sasi sing ngalami transisi saka ngonsumsi susu kanggo mangan panganan sing padhet [4] . Ing masyarakat Indonesia tradisional, weaning panganan diwenehi berupa campuran beras lan maneka warna sayuran kaya bayem lan wortel utawa mung nganggo pisang [4] . Kerugian panganan tradhisional yaiku yen isi pati sing akeh banget nyebabake pangan dadi gedhe utawa gedhe amarga pati kanthi gampang nyerep banyu lan ngetokake nalika dipanasake, nyebabake bayi bisa ngobati rasa kenyel sadurunge weteng diisi karo panganan sing cukup [4] . Kajaba iku, pati kang minangka makromolekul ora bisa ditemokake kanthi gampang dening enzim pencernaan bayi kang isih winates banget [4] . Salah siji cara kanggo gawé panganan weaning sing gampang, sehat lan murah ora mung nggunakake glepung thokolan ( kecambah kacang ) [4] . Ing thokolan, ana enzim amilase kang dhuwur [8] . Miturut ngaso nganti 7-8 jam, enzim amilase ing thokolan bakal ngeculake pati kang isinake dadi molekul prasaja supaya glepung thokolan kang diasilake ora kental nalika dipanaskan lan ora gedhe [8] . Glepung thokolan ditampa saka thokolan garing sing dipanaskan, dibakar, lemah, lan disaring [4] . Manuk panganan kanggo bayi kudu digawe saka campuran glepung cemeng saka rong jinis, kayata thokolan kacang ijo lan sorghum supaya campuran nduweni kandungan protein 10-15% lan energi sing ana ing jerone 370 kkal / 100 gram kanthi nilai PR (rasio efisiensi protein) sekitar 2.35 [4] . Paling bayi kudu 16-18 gram protein saben dina lan bisa dipikolehi karo sapling konsumsi pangan minangka akeh minangka 80-100 gram saben dina [4] . Yen dibandhingake karo panganan tradisional, mung 1/3 saka volume weaning pangan saka thokolan gandum sing dibutuhake kanggo ketemu kebutuhan bayi [4] .

Sawetara jinis thokolan panganan[besut | besut sumber]

Thokolan kacang ijo (Taoge)[besut | besut sumber]

Thokolan saka wiji biji ijo

Thokolan iku sayuran kang dadi tetanduran enom kang wis mung germinasi lan dilindhungi saka cahya . Tembung Taoge dhewe diserep saka dialek Hokkien, istilah Mandarin yaiku douya ( 豆芽 ) sing tegesé sprouts, kang asring diturunake saka kacang ijo lan asring dihidang ing menu panganan saka Asia Wétan . Manisan thokolan seger banget sugih ing vitamin E, lan minangka menu kang paling dianjurake kanggo dikonsumsi. Kanthi mengkonsumsi thokolan kacang, awak bakal diobati lan dicegah saka kekurangan vitamin E [3] .

Kacang delé ( Kacang kedelai )[besut | besut sumber]

Thokolan delé duwe ciri ukuran luwih gedhe tinimbang thokolan kacang ijo, duwe werna kang luwih suwe lan luwih ramping, werna ijo ing werna [4] . Rasa thokolan iki kaya renyah lan rasane rada pait nalika dipangan mentah. Thokolan saka kacang delé ngandhut rasa rosane kang luwih dhuwur tinimbang mung thokolan, nanging nduweni kalori lan protein sing luwih dhuwur tinimbang sprouts liyane. Kanggo vegetarian, sprouts kedele yaiku salah sawijining panganan alternatif amarga duweni energi saka 86 kkal saben tuwung. [4]

Thokolan alfalfa[besut | besut sumber]

Thokolan iki nduweni wangun kang meh podho karo godhong ijo godhong sing alus lan rasa seger. Kauntungan saka Thokolan alfalfa yaiku kandungan saponin dhuwur ing [9] . Saponin minangka senyawa kang bisa nyuda tingkat kolesterol ala (LDL) tanpa ngganggu kolesterol apik (HDL) supaya bisa nyegah penyakit stroke lan serangan jantung [9] .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Inggris) Vahid Jajarmi (2009). "Effect of Water Stress on Germination Indices in Seven Wheat Cultivar" (PDF). World Academy of Science, Engineering and Technology 49: 105–106. 
  2. (ing basa Inggris) AgEdLibrary.com (2006). "Parts of the Seed" (PDF): 1–4. 
  3. a b c d e (ing basa Inggris) (ing basa Inggris)Ireland. National Education Board (1899). Fourth book of lessons for the use of schools. Ireland. National Education Board. 
  4. a b c d e f g h i j k l m n o FG Winarno, Agustinah W, Barus T. (2009). Penuntun praktis usaha mandiri Teknobiologi Pangan. Penerbit Universitas Atma Jaya. 
  5. (ing basa Inggris) M.D. Sandra Cabot (1995). Smart Medicine for Menopause: Hormone Replacement Therapy and Its Natural Alternatives. Avery Publishing Group. ISBN 0-89529-628-4. 
  6. (ing basa Inggris) Gerald A. Rosenthal, Palesa Nkomo (2000). "The Natural Abundance Of L-Canavanine, An Active Anticancer Agent, in Alfalfa, Medicago Sativa (L.)". Pharmaceutical Biology 38: 1 – 6. doi:10.1076/1388-0209(200001)38:1;1-B;FT001. 
  7. (ing basa Inggris) G. Sarwar Gilani, John Joseph Baxter Anderson (2002). Phytoestrogens and health. AOCS Publishing. ISBN 978-1-893997-32-5. 
  8. a b (ing basa Inggris) Emmanuel Ohene Afoakwa‌, Philip Roger Aidoo‌ & Randy Adjonu (2010). "Effect of spontaneous fermentation and amylase-rich flour on the nutritive value, functional and viscoelastic properties of cowpea-fortified nixtamalized maize". International Journal of Food Sciences and Nutrition: 1–16. 
  9. a b (ing basa Inggris) Jon A Story, Sally L LePage, Marilyn S Petro, Leslie G West, Marie M Cassidy, Fred G Lightfoot, George V Vahouny (1984). "Interactions of alfalfa plant and sprout saponins with cholesterol in vitro and in cholesterol-fed rats" (PDF). The American Journal of Clinical Nutrition 39: 917–929.