Perkecambahan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Manicaria germination.JPG

Perkecambahan yaiku prosès kang kedadéyan ing wiji-wijian ing fase patuwuhan ing émbrio utawa calon indhividhu anyar kang dijangkepi déning cadhangan panganan.[1] [2] Ing prosès perkecambahan iku oyod bakal dislubungi déning koléoriza lan ing pucuk émbrio dislubungi déning koléoptil.[1]

Perkecambahan dibédakaké dadi loro jinisé yaiku:

  • Perkecambahan Hipogéal yaiku tambah dawané épikotil saénggo nyebabaké plumula metu lan nembus kulit wijiné kang mengkoné bakal thukul ing dhuwur lemah, kotilédhoné isih tetep ing njero lemah. [2] Tuladha saka perkecambahan hipogéal yaiku perkecambahan ing tanduran kapri. [2]
  • Perkecambahan Epigéal yaiku hipokotil tambah dawa lan ngakibataké kotilédhon lan plumula metu tekan ndhuwur lemah saéngga kotilédhon ana ing ndhuwur lemah.[2] Tuladhané perkecambahan epigéal yaiku perkecambahané kacang ijo.[2]

Kanggo nyukupi butuhé panganan, émbrio olèh panganan kang asalé saka cadhangan panganan kang ana ing njero keping wiji (kotilédhon).[3] Didhasaraké saka gunggung kotilédhoné, tanduran kang duwé wiji dibédakaké dadi loro yaiku tanduran kang duwé kotilédhon siji kang kasebut monokotil lan kang duwé kotilédhon keping loro yaiku dhikotil.[3]

Kapan wiji iku wiwit thukul, sabeneré iku awalé tuwuh sawisé émbrionik kang diwiwiti saka pawilahan sèl terus-terusan ing wektu kang cepet yakuwi périodhe percepatan patuwuhan jaringan mèristem émbrio.[4] Ing prosès iki bakal dibagi sél jaringan anyar kang duwé wujud, susunan lan mupangat kang anyar lan béda banjur thukul dadi organ-organ anyar kayata tunas émbrionik, oyod émbrionik, lan kotilédhon kang bakal dadi organ tanduran. [4]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.17)
  2. ^ a b c d e (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.18)
  3. ^ a b (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.19)
  4. ^ a b (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.120)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perkecambahan&oldid=832310"