Kabupatèn Empat Lawang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
{{{jeneng}}}

Lambang Kabupatèn Empat Lawang
Moto: saling keruani sangi kerawati


300px
Peta lokasi Kabupatèn Empat Lawang di Sumatra Kidul
Koordinat: -
Propinsi Sumatra Kidul
Tanggal peresmian 20 April 2007
Pamaréntahan
 - DAU Rp. 238.437.199.000,-(2011)[1]
Luas 225.644 km2
Gunggung cacah jiwa
 - Total 229.552 jiwa
 - Kepadatan 1,02 jiwa/km2
Démografi
 - Kode area telepon 0702
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web http://www.empatlawangkab.go.id/

Kabupatèn Empat Lawang iku sawijining kabupatèn ing provinsi Sumatra Kidul, Indonésia. Kabupatèn Empat Lawang diresmèkaké ing tanggal 20 April 2007[2] sawisé disetujoni déning DPR Rancangan Undang-Undangé ing tanggal 8 Dhésèmber 2006 ngenani pambentukan kabupatèn Empat Lawang bebarengan karo 15 kabupatèn/kutha anyar liyané. Kabupatèn Empat Lawang minangka pamekaran saka Kabupatèn Lahat.

Géografis[besut | besut sumber]

Kabupatèn Empat Lawang duwé dunung géografis:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Musi Rawas
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Lahat lan Kabupatèn Bengkulu Kidul, Bengkulu
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Kepahiang lan Kabupatèn Rejang Lebong, Bengkulu
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Lahat

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Empat Lawang memiliki 7 (tujuh) kacamatan, yaitu:

  1. Lintang Kanan
  2. Muara Pinang
  3. Pasemah Air Keruh
  4. Pendopo Lintang
  5. Talang Padang
  6. Tebing Tinggi
  7. Ulumusi

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng kabupatèn iki, miturut carita rakyat asal saka tembung Empat Lawangan, sing sajeroning basa saenggon tegesé "Papat Pendhékar (Pahlawan)". Bab mau amarga ing jaman biyèn ana papat tokoh sing tau mimpin laladan iki.[3][4]

Ing mangsa penjajahan Hindhia Walanda (watara 1870-1900), Tebing Tinggi nyekel peran eigati minangka wewengkon administratif (onderafdeeling) lan lalu lintas ékonomi amarga dunungé sing strategis. Tebing Tinggi tau diusulaké dadi kutha krajan karesidenan nalika Walanda ngrancang minangka Keresidenan Sumatra Kidul (Zuid Sumatra) taun 1870-an sing nyakup Lampung, Jambi lan Palembang. Tebing Tinggi dianggep strategis kanggo nggusak ancaman pambrontakan laladan saubengé, kaya Pagar Alam, Pasemah lan pinggiran Bengkulu. Rencana iku batal amarga Walanda mung minangka siji keresidenan, ya iku Sumatra.

Ing mangsa penjajahan Jepang (1942-1945), Onderafdeeling Tebing Tinggi ganti jeneng dadi wewengkon kewedanaan lan akhirnya ing mangsa kamardikan dadi péranganing wewengkon sisan kutha krajan tumrap Kabupatèn Empat Lawang.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Perpres No. 6 Tahun 2011". 2011-02-17. Dijupuk 2011-05-23. 
  2. ^ http://forumlintangempatlawang.blogspot.com/2007/08/adat-perkawinan-laladan-lintang-iv_27.html
  3. ^ Vebri Al Lintani, Puyang Kemiri: Pesan-pesan lan Asal-usul Empat Lawang, situs Dapunta Online, 3 Oktober 2010. Diakses 8 Oktober 2010.
  4. ^ Ismajid, Asal Mula Nama Empat Lawang, situs Komunitas Lintang IV Lawang, 7 Agustus 2007. Diakses 8 Oktober 2010.
 
Sumatra Kidul
Lambang Sumatra Kidul

Kabupatèn: Banyuasin | Empat Lawang | Lahat | Muara Enim | Musi Banyuasin | Musi Rawas | Ogan Ilir | Ogan Komering Ilir | Ogan Komering Ulu | Ogan Komering Ulu Wétan | Ogan Komering Ulu Kidul

Kota: Lubuklinggau | Palembang | Pagar Alam | Prabumulih

Delengen uga: Daftar kabupaten lan kutha ing Indonesia