Edin Džeko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Edin Džeko
Edin dzeko.jpg
Katerangan priangga
Dhuwur 192 m (629 ft 11.1 in)[1]
Posisi main Penyerang
Katerangan klub
Tim saiki
Manchester City
Angka 10
Karir nom
1996–2003 FK Željezničar
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
2003–2005 FK Željezničar[2][3] 40 (5)
2005–2007 FK Teplice 43 (16)
2005 → FK Ústí nad Labem (silihan) 15 (6)
2007–2011 VfL Wolfsburg 111 (66)
2011– Manchester City 27 (12)
Tim nasioanl
2003–2004 Bosnia & Herzegovina U19
2006–2007 Bosnia & Herzegovina U21 5 (1)
2007– Bosnia-Herzegovina 39 (20)

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi lan patitis per pukul 22.00 12 Desember 2011 (UTC).

‡ Gunggung main lan gul ing tim nasional iki patitis per pukul 11 Oktober 2011

Edin Džeko (diwaca ˈɛdin ˈdʒɛkɔ, /edin jekó/, kanthi "o" seperti pada "botol"; lair ing Sarajevo, Yugoslavia, 17 Maret 1986; umur 30 taun) ya iku salah sijining pemain bal-balan profesional sing nduwé kebangsaan Bosnia-Herzegovina sing main minangka striker kanggo Manchester City F.C. ing Liga Primer Inggris lan timnas Bosnia-Herzegovina.

Karir[besut | besut sumber]

Klub[besut | besut sumber]

Džeko naté main kanggo FK Željezničar saka taun 2003-2005.[2][3] Sasuwené ing kana, panjenengané main minangka pemain tengah lan ora patèk sukses ing posisiné kasebut. Awaké dianggep dhuwur banget lan kurang apik saka segi teknik.[2][3][4] Džeko salanjute pindah ing salah sijining klub ing Republik Ceko, FK Teplice lan langsung disilihaké ing Ústí nad Labem. Sasuwené mangsa disilih, panjenengané nyétak enem gol saka ping 15 main. Setahun salanjuté, panjenengané bali ing FK Teplice lan main tekan 2007. Kanthi nyétak 13 gol saka 30 pertandhingan, panjenengané dadi top skor Liga Gambrinus musim 2006–07. Amarga penampilané kasebut, VfL Wolfsburg kepincut lan nukoni kanthi biaya 4 yuta euro.

Wolfsburg[besut | besut sumber]

Sawisé pindah ing Wolfsburg, Džeko langsung gawé penampilan sing apik kanthi nyétak lima gol saka 11 pertandhingan. Panjenegané disebut déning Sportal minangka penyerang paling apik ing paruh awal Bundesliga musim 2007-08. Ing akhir musim kapisané ing Jerman, Džeko nyétak 8 gol lan 7 assist. Ananging Wolfsburg ing posisi lima klasemen akhir, lolos kualifikasi Liga Éropah UEFA musim 2008–09.

Sawisé Wolfsburg ngrekrut salah sijining pemain Bosnia-Herzegovina. liyané, Zvjezdan Misimović, mainé Džeko mundhak ing musim kaloro. Nyédaki tutup musim ing Mei 2009, Džeko nyétak hattrick nalika nglawan TSG 1899 Hoffenheim] lan nyétak hat-trick manèh ing gawang Hannover 96 2 minggu salanjuté. Wolfsburg akhiré éntuk gelar Bundesliga sing kapisan. Džeko nyétak total 26 gol lan 10 assists ing liga saka 32 pertandhingan. Ing panggon kaloro top scorer Bundesliga, ing ngisor kanca saklubé, Grafite. Kaloroné dadi duet penyerang paling sukses ing sejarah Bundesliga.[5]

Ing Piala DFB, panjenengané nyétak énem gol saka rong pertandhingan. Panjenengané uga nyétak 4 gol lan 2 assist saka 8 pertandhingan ing Liga Éropah UEFA. Amarga penampilané kasebut, panjenengané dinobataké minangka Pemain Paling Apik Tahunan Bundesliga.[6] Sanadyan éntul tawaran apik saka AC Milan, Džeko tetep milih ing Wolfsbur lan nambah kontrak tekan Juni 2013.[7][8]

Panjenengané nyétak gol sing kapisan ing ajang Liga Champions UEFA ing wulan September 2009, nalika kalah 2-1 nglawan Manchester United ing Old Trafford.[9][10] Panjenengané dadi salah sijining saka 30 pemain sing mlebu nominasi Ballon d'Or 2009[11] lan dadi top scorer Bundesliga ing musim 2009–10 kanthi nyétak 22 gol.

Manchester City[besut | besut sumber]

Džeko menang ing Piala FA 2011 bareng Manchester City.

Sawisé pirang-pirang spekulasi rame diomongné, Roberto Mancini, pelatih saka Manchester City, mènèhi konfirmasi ing 3 Januari 2011 menawaa biaya transfer 27 yuta poundsterling (32 yuta euro) wes disetujui kanggo transfer Džeko. Transfer kasebut dadi rekor transfer paling dhuwur kaloro kanggo City, sawisé transfer Robinho saka Real Madrid ing taun 2008 kanthi biaya 32.5 juta poundsterling (42.5 jut euro).[12] Biaya transfer iki uga mecahaké rekor transfer Bundesliga,[13] rekor transfer Bosnia-Herzegovina lan rekor transfer pemain ex-Yugoslavia.[14][15][16]

Internasional[besut | besut sumber]

Džeko main kanggo Bosnia wiwit timnas U-19. Pertandhingan debuté bareng Timnas Bosnia-Herzegovina ya iku nalika nglawan Turki tanggal 2 Juni 2007. Panjenengané ngoleksi 9 gol sasuwéné Kualifikasi Piala Donya FIFA 2010 lan dadi panyétak gol keloro paling akèh ing kualifikasi zona UEFA bareng pemain Timnas Inggris, Wayne Rooney. Ing ngisor cathetan pemain Timnas Yunani, Theofanis Gekas kanthi sepuluh gol.[17].

Prestasi[besut | besut sumber]

Wolfsburg
Manchester City
Individual
  • Bundesliga players' German Footballer of the Year: 2008–09[18]
  • Bundesliga Top-Scorer: 2009–10 (22 Gol)
  • Bosnian Footballer of the Year:[19] 2009, 2010
  • Barclays Player of the Month: Agustus 2011

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Player Profile – Edin Dzeko". Premier League. Dijupuk 2011-9-3.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ a b c d "Official Website". edindzeko.com. Dijupuk 2010-1-22.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ a b c "Edin Dzeko profile: 10 things you need to know about the Arsenal target". Jody Houton and Ann Gripper. Mirror Football. 2009-6-6. Dijupuk 2010-1-22.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung) Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "mirrorfootball.co.uk" defined multiple times with different content
  4. ^ Sinovčić, Dean (26 May 2009). "Džeko: 'Mislili su da sam balvan'" [Džeko: 'They thought I was a log'] (ing Croatian). Nacional (weekly). Diarsip saka asliné ing 23 July 2012. Dijupuk 28 December 2010. 
  5. ^ "Grafite And Dzeko – A Match Made In Heaven". Goal.com. 23 May 2009. Dijupuk 19 June 2009. 
  6. ^ "Dzeko may stay at Wolfsburg". FIFA.com. 3 June 2009. Dijupuk 19 June 2009. 
  7. ^ "Dzeko delight at new deal". Sky Sports. 1 August 2009. Dijupuk 5 August 2009. 
  8. ^ "Dzeko extends until 2013". VfL Wolfsburg. 1 August 2009. Dijupuk 2 September 2011. 
  9. ^ Jonathan Stevenson (30 September 2009). "Man Utd 2–1 Wolfsburg". BBC Sport. Dijupuk 22 January 2010. 
  10. ^ Simon Stone (1 October 2009). "Man Utd 2 – 1 Wolfsburg: Giggs rolls back the years to hound out German champions Wolfsburg". Scotsman.com Sport. Dijupuk 22 January 2010. 
  11. ^ "Man United 2–1 Wolfsburg: Carrick Seals Hard-Fought Victory". Goal.com. 30 September 2009. Dijupuk 30 September 2009. 
  12. ^ "Shine on you, crazy diamond". Sarajevo-x.com. 15 January 2011. Dijupuk 16 January 2011. 
  13. ^ "Džeko nadmašio Gomeza". SportSport.ba. 9 January 2011. Dijupuk 10 January 2011. 
  14. ^ "Džeko je kralj transfera SFRJ". MTS Mondo. 7 January 2011. Dijupuk 13 January 2011. 
  15. ^ "Džeko je budućnost, zaboravite Balotellija i Adebayora". Sport Centar. 8 January 2011. Dijupuk 9 January 2011. 
  16. ^ "Džeko gledao City protiv Leicestera sa šalom oko vrata". Sarajevo-x.com. 9 January 2011. Dijupuk 9 January 2011. 
  17. ^ "2010 World Cup Qualifying Statistics". FIFA.com. Dijupuk 19 June 2009. 
  18. ^ "Edin Dzeko named German Footballer of the Year". IMScouting. 3 June 2009. Dijupuk 19 October 2009. 
  19. ^ Mondal, Subhankar (2010-12-27). "Wolfsburg Striker Edin Dzeko Named Bosnian Player Of The Year". Goal.com. Dijupuk 2011-9-3.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Edin_Džeko&oldid=1100723"