Phil Foden

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Phil Foden (36502388741).jpg
Informasi pribadi
Jeneng lengkap Philip Walter Foden[1]
Tanggal lair 28 Mei 2000[2]
Papan kelairan Stockport, Inggris
Dhuwur 1,71 m[3]
Posisi bermain Gelandang Tengah
Informasi klub
Klub saiki Manchester City
Nomer 47
Karir Junior
Reddish Vulcans FC
2009–2017 Manchester City
Karir senior
Taun Tim Tampil (Gol)
2017- Manchester City 63 12
Tim Nasional
2015–2016 England U16 8 2
2016–2017 England U17 23 11
2017-2018 England U18 2 1
2018 England U19 3 1
2018– England U21 15 4
2020– England 3 3

Philip Walter Foden[4] (lair 28 Mei 2000) minangka pemain bal-balan profesional Inggris sing main dadi gelandang kanggo klub Liga Premier Manchester City lan tim nasional Inggris.

Terobosan Foden dadi bal-balan profesional teka ing taun 2017 nalika menang penghargaan Bola Emas FIFA U-17 Piala Dunia sawise sukses ing Piala Dunia U-17 Inggris sing sukses.[5] Dheweke debut ing Kutha sajrone taun sing padha lan ing wulan Desember dijenengi Kepribadian Olahraga Muda BBC ing Taun kasebut.

Foden saiki wis tampil luwih saka 100 penampilan ing klub kasebut, menang wolung penghargaan kalebu dadi sing paling enom nampa medali pemenang Liga Premier. Ing 2019, dheweke menang Liga Premier nomer loro lan dadi pencetak gol paling enom ing Liga Champions UEFA, lan dadi pemain Inggris paling enom sing miwiti pertandingan lan ngetung ing tahapan kalah kompetisi.

Foden makili Inggris ing pirang-pirang level pemuda, nyetak 19 gol ing 51 topi pemuda. Dheweke pisanan diangkat dadi tim senior tanggal 25 Agustus 2020 lan miwiti debut nglawan Èslan tanggal 5 September 2020, kanthi kamenangan 1-0 ing Liga Bangsa-Bangsa UEFA.

Karir Klub[besut | besut sumber]

Foden lair ing Stockport, Greater Manchester, lan dadi pendukung kutha Manchester City[6][7]. Dheweke gabung karo klub kasebut nalika umur patang taun lan mlebu beasiswa Akademi ing wulan Juli 2016.[8] Dheweke sinau kanthi pribadi ing College of St Bede's College, kanthi biaya sekolah sing dibayangke dening Manchester City[9][10][11]. Tanggal 6 Desember 2016, kepala pelatih Kota Pep Guardiola nyakup Foden ing regu pertandingan kanggo pertandingan panggung grup Liga Champions karo Celtic; dheweke dadi pemain pengganti sing ora digunakake ing seri 1-1.

Mangsa 2017–18[besut | besut sumber]

Ing wulan Juli 2017, Foden kalebu skuad Manchester City kanggo tur pra-musim klub kasebut ing Amerika Serikat, ing ngendi dheweke tampil apik nalika kalah 0-2 saka Manchester United lan uga wiwit menang 4-1 ing Real Madrid.[12]

Sawise tampil sawetara ing bangku ing wiwitan musim 2017-18, Foden nggawe debut ing Manchester City tanggal 21 November 2017 ing pertandingan Liga Champions nglawan Feyenoord, teka ing menit 75 kanggo Yaya Touré. Dheweke dadi pemain Inggris paling enom nomer papat sing tampil ing Liga Champions (17 taun 177 dina).[13] Ing tanggal 6 Desember 2017, Foden ngilangi rekor sing sadurunge dicekel dening Josh McEachran dadi pemain Inggris paling enom, ing umur 17 taun lan 192 dina, kanggo miwiti pertandingan Liga Champions UEFA, nalika ngalahake Shakhtar 2-1 Donetsk. Dheweke uga dadi pemain pertama sing lahir ing taun 2000 sing miwiti pertandingan ing kompetisi kasebut. Dheweke nggawe debut Liga Premier minangka pengganti kemenangan 4-1 nglawan Tottenham Hotspur tanggal 16 Desember 2017, tampil ing menit kaping 83 kanggo İlkay Gündoğan.[14]

Foden tampil minangka pengganti pungkasan Sergio Agüero ing Final Piala EFL tanggal 25 Februari 2018, ngrewangi City menang 3-0 nglawan Arsenal ing Stadion Wembley.[15][16] Ing wulan candhake, dheweke ngilangi rekor Kieran Richardson dadi pemain Inggris paling enom sing diwiwiti ing pertandingan kalah mati ing Liga Champions, nalika umur 17 taun lan 283 dina nalika menang 4-0 ing Basel. Tanggal 13 Mei, dheweke dadi pemain paling enom sing nampa medali pemenang Liga Premier. Guinness World Records ngakoni dheweke amarga prestasi kasebut ing edhisi 2020 bukune.[17]

Mangsa 2018–19[besut | besut sumber]

Foden dadi bagean saka barisan wiwitan City kanggo FA Community Shield tanggal 5 Agustus 2018, main kanthi total 75 menit uga mbantu gol pertama Agüero ing pertandingan kasebut kanthi kemenangan 2-0 nglawan Chelsea ing Stadion Wembley, minangka tandha nomer telu saka Foden medali pemenang taun tanggalan. Ing tanggal 25 September 2018, dheweke nyediakake pitulung kanggo Riyad Mahrez lan banjur mencetak gol senior pertama ing wektu cedera kanggo ngamanake City menang 3-0 nglawan Oxford United ing babak kaping telu Piala EFL.[18]

Foden damel gol ing gawang kaping pisanan ing Stadion Etihad, dadi gol nomer loro kanggo City sajrone kamenangan 7-0 nglawan Rotherham United ing babak kaping telu Piala FA tanggal 6 Januari 2019. Telung dina sabanjure, Foden maneh ana ing gawang skor nalika dheweke mbantu City ngalahake Burton Albion 9-0 ing leg pertama semifinal Piala EFL. Ing tanggal 12 Maret 2019, Foden damel gol Liga Champions kaping pisanan nalika pertandingan kaping kalih 16 ing Schalke, nalika City menang 7-0 (10-2 kanthi agregat). Kanthi mangkono, dheweke nulungi klub kasebut padha rekor rekor kanggo wates kemenangan paling gedhe ing tahap kalah saka kompetisi [19]. Tujuane uga nggawe dheweke dadi pencetak gol paling enom ing Man City ing Liga Champions lan pencetak gawang Inggris paling enom sing entuk skor ing tahap kalah kompetisi, umur 18 taun lan 288 dina. Ing wiwitan wulan sabanjure, dheweke miwiti liga kaping pisanan kanggo klub kasebut kanthi menang 2-0 ing Cardiff City, dadi pemain Inggris paling enom wiwit Daniel Sturridge ing 2008. Sawise pertandingan kasebut, manajer City Pep Guardiola ujar media sing dheweke ngarepake Foden dadi pemain Manchester City sing penting "ing dasawarsa sabanjure".

Foden damel gol Liga Premier kaping pisanan ing tanggal 20 April 2019, kanthi kamenangan 1-0 nglawan Tottenham Hotspur. Sawise nglakoni, dheweke dadi pemain nomer telu paling enom sing nyetak gol ing klub ing Liga Premier, sawise Micah Richards lan Sturridge. Man City mungkasi musim ngrampungake kabeh piala karo Foden sing duwe peran penting ing skuad kasebut.[20]

Mangsa 2019–20[besut | besut sumber]

Foden miwiti Musim 19-20 kanthi Penghormatan Utama kaping 7, menang FA Community Shield nglawan Liverpool ing Stadion Wembley, tanggal 4 Agustus 2019. Dheweke entuk skor nalika adu penalti sing mutusake para pemenang. 6 Dina mengko, dheweke tampil ing Liga Premier kaping pisanan ing musim iki nalika Manchester City ngalahake West Ham United 5-0 ing Stadion London.[21]

Tanggal 1 Oktober 2019, Foden damel gol kaping sepisanan ing musim Liga Champions UEFA, kanthi kemenangan 2-0 nglawan Dinamo Zagreb ing Pertandhingan 2 dina panggung grup. Foden nggawe peluang paling gedhe nomer loro (6) ing panggung grup Liga Champions, mung ing sangisore Lionel Messi (7).

Foden miwiti musim kaping pisanan ing Liga Premier, ing tanggal 15 Desember 2019, njupuk pitulung nglawan Arsenal ing Stadion Emirat, kanthi kemenangan 3-0 kanggo para warga.[22]

Tanggal 1 Maret 2020, Foden diwiwiti ing final Piala EFL. Dheweke diarani wong ing pertandingan kasebut lan entuk penghormatan utama kaping 8 nalika Man City menang 2-1 nglawan Aston Villa. Foden miwiti pertandingan kalah mati Liga Champions UEFA kaping loro ing tanggal 7 Agustus 2020, nglawan Real Madrid, ngrewangi timnya menang 2-1[23] (agregat 4-2) lan maju menyang perempat final, ing ngendi Man City bakal metu saka kompetisi.

Foden mungkasi musim iki kanthi 38 game sing dimainake, ndhaptar 8 gol lan 9 assist ing kabeh kompetisi.

Mangsa 2020–21[besut | besut sumber]

Foden mbukak akun kanggo musim kasebut nglawan Wolves ing Match-day 1 musim Liga Premier, kanthi kemenangan 3-1 tanggal 21 September 2020. Dheweke entuk gol liga nomer loro ing musim 2020-21, nglawan West Ham United ing imbang 1-1 ing Stadion London, tanggal 24 Oktober 2020. Dheweke padha karo 6 menit sawise ngganteni Sergio Aguero kanthi setengah wektu, kanthi cerdas ngowahi konversi salib saka kanca tim João Cancelo. Foden damel gol Liga Champions UEFA kaping pisanan ing musim 2020-21 ing Yunani nglawan Olympiacos, tanggal 25 November 2020, rampung kanthi cepet ing njero kotak sawise Raheem Sterling sing nyenengake. Kemenangan kasebut ing Liga Champions ngamanake kemajuan City nganti babak 16 babak kanggo musim kaping 8 berturut-turut.

Ing tanggal 7 Februari 2021, dheweke mencetak gol lan menehi pitulung kanggo menang 4-1 ing Liverpool, dadi menang tim pertama ing Anfield wiwit taun 2003. Foden maneh ngetung ing Merseyside, amarga Manchester City menang 3-1 ing Goodison Park, tanggal 17 Februari 2021, menang ing ndhuwur meja lan nggawe 17 menang berturut-turut ing kabeh kompetisi.

Karir Internasional[besut | besut sumber]

Foden minangka Inggris Internasional lengkap. Ing wulan Mei 2017, dheweke mencetak gol ing final Kejuaraan U-17 Eropa UEFA 2017 nalika Inggris ing bawah 17 taun ngalami kekalahan pinalti ing tangan Spanyol.

Ing wulan Oktober taun sing padha, Foden tambah akeh perhatian sawise nyetak kaping pindho ing final Piala Dunia FIFA U-17 2017, uga nglawan Spanyol, nalika Inggris menang kompetisi kasebut. Dheweke diarani dadi pemain paling apik ing turnamen kasebut.

Dheweke menang penghargaan Bola Emas Piala Dunia FIFA U-17 ing 2017 nalika dheweke uga entuk akeh perhatian media lan jangkoan media sing signifikan.

Ing tanggal 27 Mei 2019, Foden kalebu ing skuad Inggris 23 wong kanggo Kejuaraan UEFA Eropa U-21 taun 2019 lan nyetak gol sing apik banget - sing pertama kanggo U21 - nalika kalah 2-1 menyang Prancis ing Cesena.

Tanggal 25 Agustus 2020, Gareth Southgate dijenengi Foden ing skuad senior Inggris kanggo kaping pisanan. Piyambakipun damel debut internasional nglawan Èslan tanggal 5 September 2020, kanthi kamenangan 1-0 ing turnamen Liga Bangsa-Bangsa UEFA.

Tanggal 7 September 2020, Foden, bareng karo rekan tim Inggris Mason Greenwood, ditarik saka skuad Inggris amarga nglanggar protokol isolasi COVID-19 tim kanthi nggawa paling ora siji tamu menyang hotel time ing Èslan. Manchester City ngutuk tumindak Foden.

Foden damel gol kaping pisanan lan nomer loro kanggo Inggris nalika pertandingan Liga UEFA Nations nglawan Èslan ing Stadion Wembley tanggal 18 November 2020.

Statistik Karir[besut | besut sumber]

Klub[besut | besut sumber]

Penampilan lan target miturut klub, musim lan kompetisi
Klub Musim Liga Piala FA Piala EFL Eropa Lainnya Total
Divisi Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol
Manchester City 2016–17 Liga Premier 0 0 0 0 0 0 0 0 - 0 0
2017–18 Liga Premier 5 0 0 0 2 0 3 0 - 10 0
2018–19 Liga Premier 13 1 3 3 5 2 4 1 1 0 26 7
2019–20 Liga Premier 23 5 4 1 5 0 5 2 1 0 38 8
2020–21 Liga Premier 22 6 3 2 3 2 7 1 - 35 11
Total Karir 63 12 10 6 15 4 19 4 2 0 109 26

Internasional[besut | besut sumber]

Penampilan lan target tim nasional lan taun
Tim Nasional Tahun Apps Gols
Inggris 2020 3 2
Total 3 2

Minangka pertandingan sing dimainake tanggal 18 November 2020. Skor Inggris sing didhaptar dhisik, kolom skor nuduhake skor sawise saben gawang Foden

Dhaptar gol internasional sing dicetak dening Phil Foden
No Tanggal Stadion Piala Mungsuh Skor Hasil Kompetisi
1 18 November 2020 Wembley Stadium, London, England 3 ÈslanÈslan 3-0 4-0 2020–21 UEFA Nations League A
2 4-0

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "2016/17 Premier League clubs publish retained lists". www.premierleague.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  2. "England - P. Foden - Profile with news, career statistics and history - Soccerway". uk.soccerway.com. Dibukak ing 2021-03-14.
  3. "Phil Foden". worldfootball.net (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  4. "Phil Foden".
  5. Fay, Richard (2018-05-13). "Man City fans loved seeing Phil Foden make Premier League history". Manchester Evening News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  6. Handler, Paul. "Guardiola: Foden display 'another level'". www.mancity.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  7. Handler, Paul. "City starlet Foden: Silva's my idol". www.mancity.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  8. "Phil Foden". www.mancity.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  9. Ducker, James (2018-08-03). "Phil Foden may have gone from ballboy to 'Pep Guardiola's lad', but Man City's local hero remains firmly grounded". The Telegraph (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dibukak ing 2021-03-14.
  10. Pollard, Rob (2016-05-10). "Pivotal moment that helped shape City's vision for their next generation". Manchester Evening News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  11. "Situs bola".
  12. Clayton, David. "Stunning City thrash Real Madrid". www.mancity.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  13. "Manchester City 1-0 Feyenoord". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  14. "Foden sets Champions League record". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  15. "Bellingham sets Champions League record". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  16. "Manchester City 4-1 Tottenham Hotspur". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  17. "Arsenal 0-3 Manchester City". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  18. "Man City news: Phil Foden breaks Champions League appearance record | Goal.com". www.goal.com. Dibukak ing 2021-03-14.
  19. "Q&A with Manchester City FC's Phil Foden - the youngest football player to win the Premier League". Guinness World Records (ing basa Inggris). 2019-10-24. Dibukak ing 2021-03-14.
  20. "Aguero wins Community Shield for Man City". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  21. "Foden compared to Iniesta after first goal". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  22. "Foden loan from Man City 'impossible'". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.
  23. "Man City hit nine in Burton thrashing". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-14.