Angkah Pambangunan Milénium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Flag of the United Nations.svg
MDG ing Markas PBB New-York

Angkah Pambangunan Milenium (Millennium Development Goals) iku wolung angkah utawa gegayuhan kang wis disetujoni kanggo digayuh sajeroning taun 2015 déning kabèh anggota PBB kang cacahé 191 nagara.

Angkah[besut | besut sumber]

Déklarasi Milenium PBB kang ditapakasmani ing sasi September 2005 nyetujoni supaya kabèh nagara:

1. Ngilangaké kamiskinan lan keluwèn kang nemen[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngurangi setengah saka kang ndunungi donya kang pametuné kurang saka 1 dolar AS sadina lan ngalami keluwèn.

2. Ningkataké tataran pendhidhikan dhasar kanthi universal[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Mesthèkaké yèn kabèh anak lanang lan wadon ngéntukaké lan ngrampungaké tarap pendhidhikan dhasar.

3. Ngembangaké kasetaraan jender lan memberdayakaké wanita[besut | besut sumber]

  • Target 2005 lan 2015: Ngurangi diskriminasi jender sajeroning pendhidhikan dhasar lan menengah mligi kanggo taun 2005 lan kabèh tataran ing taun 2015.

4. Ngurangi cacahing kepatèn bocah[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngurangi rong protelon tingkat kepatèn bocah umur sangisoré limang taun

5. Ningkatkaké kaséhatan ibu[besut | besut sumber]

  • Target kanggo 2015: Ngurangi rong protelon rasio kepatèn ibu sajeroning prosès nglairaké

6. Nglawan lelara HIV/AIDS, malaria, lan lelara liyané[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngendhegaké lan miwiti pancegahan panyebaran HIV/AIDS, malaria lan lelara abot liyané.

7. Njamin lumintuné pembangunan lingkungan[besut | besut sumber]

  • Target:
    • Ngintegrasèkaké prinsip-prinsip pembangunan kang lumintu sajeroning kawicaksanan saben nagara lan program sarta ngurangi ilangé sumber daya lingkungan
    • Ing taun 2015 diangkah bisa ngurangi setengah saka cacahing wong kang ora duwé aksès banyu ngombé kang séhat
    • Ing taun 2020 diangkah bisa nggayuh pengembangan kang signifikan sajeroning kauripan kanggo sethithiké 100 juta manungsa kang manggon ing tlatah kumuh

8. Ngembangaké kemitraan global kanggo pembangunan[besut | besut sumber]

  • Target:
    • Ngembangaké dedagangan kabuka lan sistem kauangan kang dhedhasar aturan, bisa dinuga lan ora ana diskriminasi. Klebu komitmen marang pamaréntahan kang apik, pembangungan lan pangurangan tingkat kemiskinan kanthi nasional lan internasional.
    • Mbiyantu kabutuhan-kabutuhan mirunggan nagara-nagara kurang tumuwuh, lan kabutuhan mirunggan saka nagara-nagara kapencil lan kapuloan-kapuloan cilik. Iki kalebu pambebasan-tarif lan -kuota kanggo éksporé; ngundhakaké pambebasan utang kanggo nagara mlarat kang utangé gedhé; pambatalan utang bilateral resmi; lan nambah bantuan pembangunan resmi kanggo nagara kang duwé komitmen kanggo ngurangi kamiskinan.
    • Sacara komprehensif ngupayakaké pasetujon ngenani masalah utang nagara-nagara tumuwuh.
    • Ngadhepi kanthi komprehensif karo nagara tumuwuh kanthi masalah utang liwat tetimbangan nasional lan internasional supaya utang luwih bisa ditanggung ing sajeroning wektu kang dawa.
    • Ngembangaké usaha produktif kang pantes dilakoni déning kaum nom-noman
    • Kerja sama karo pihak pabrik obat supaya nyedhiakaké aksès obat wigati kang murah ing nagara tumuwuh
    • Kerjasama karo pihak swasta, yasa panyerapan kauntungan saka teknologi-teknologi anyar, mligi tèknologi informasi lan komunikasi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]