Angkah Pambangunan Milénium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Flag of the United Nations.svg
MDG ing Markas PBB New-York

Angkah Pambangunan Milenium (Millennium Development Goals) iku wolung angkah utawa gegayuhan sing wis disetujoni kanggo digayuh sajeroning taun 2015 déning kabèh anggota PBB sing cacahé 191 nagara.

Angkah[besut | besut sumber]

Déklarasi Milenium PBB sing ditapakasmani ing sasi September 2005 nyetujoni supaya kabèh nagara:

1. Ngilangaké kamiskinan lan keluwèn sing nemen[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngurangi setengah saka pedunung donya sing pametuné kurang saka 1 dolar AS sedina lan ngalami keluwèn.

2. Ningkataké tataran pendhidhikan dhasar sacara universal[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Mesthèkaké yèn kabèh anak lanang lan wadon ngéntukaké lan ngrampungaké tarap pendhidhikan dhasar.

3. Ngembangaké kasetaraan jender lan memberdayakaké wanita[besut | besut sumber]

  • Target 2005 lan 2015: Ngurangi diskriminasi jender sajeroning pendhidhikan dhasar lan menengah mligi kanggo taun 2005 lan kabèh tataran ing taun 2015.

4. Ngurangi cacahing kepatèn bocah[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngurangi rong protelon tingkat kepatèn bocah umur sangisoré limang taun

5. Ningkatkaké kaséhatan ibu[besut | besut sumber]

  • Target kanggo 2015: Ngurangi rong protelon rasio kepatèn ibu sajeroning prosès nglairaké

6. Nglawan panyakit HIV/AIDS, malaria, lan penyakit liyané[besut | besut sumber]

  • Target kanggo taun 2015: Ngendhegaké lan miwiti pancegahan panyebaran HIV/AIDS, malaria lan panyakit abot liyané.

7. Njamin lumintuné pembangunan lingkungan[besut | besut sumber]

  • Target:
    • Ngintegrasèkaké prinsip-prinsip pembangunan sing lumintu sajeroning kawicaksanan saben nagara lan program sarta ngurangi ilangé sumber daya lingkungan
    • Ing taun 2015 diangkah bisa ngurangi setengah saka cacahing wong sing ora nduwèni aksès banyu ngombé sing séhat
    • Ing taun 2020 diangkah bisa nggayuh pengembangan sing signifikan sajeroning kauripan kanggo sethithiké 100 juta manungsa sing manggon ing tlatah kumuh

8. Ngembangaké kemitraan global kanggo pembangunan[besut | besut sumber]

  • Target:
    • Ngembangaké dedagangan kabuka lan sistem kauangan sing adhedhasar aturan, bisa diduga lan ora ana diskriminasi. Klebu komitmen marang pamaréntahan sing apik, pembangungan lan pangurangan tingkat kemiskinan sacara nasional lan internasional.
    • Mbiyantu kabutuhan-kabutuhan mirunggan nagara-nagara kurang berkembang, lan kabutuhan mirunggan saka nagara-nagara kapencil lan kapuloan-kapuloan cilik. Iki kalebu pambebasan-tarif lan -kuota kanggo éksporé; ningkataké pambebasan utang kanggo nagara mlarat sing utangé gedhé; pambatalan utang bilateral resmi; lan nambah bantuan pembangunan resmi kanggo nagara sing nduwèni komitmen kanggo ngurangi kamiskinan.
    • Sacara komprehensif ngupayakaké pasetujon ngenani masalah utang nagara-nagara berkembang.
    • Ngadhepi sacara komprehensif karo nagara berkembang kanthi masalah utang liwat tetimbangan nasional lan internasional supaya utang luwih bisa ditanggung sajeroning wektu sing dawa.
    • Ngembangaké usaha produktif sing pantes dilakoni déning kaum nom-noman
    • Kerja sama karo pihak pabrik obat supaya nyedhiakaké aksès obat wigati sing murah ing nagara berkembang
    • Kerjasama karo pihak swasta, mbangun panyerapan kauntungan saka teknologi-teknologi anyar, mligi tèknologi informasi lan komunikasi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]