Allium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bawang prei
A.ampeloprasum 1.jpg
Bawang prei
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Asparagales
Famili: Alliaceae
Génus: Allium
Jeneng binomial
Allium ampeloprasum
L.
Sinonim
  • Allium adscendens Kunth
  • Allium albescens Guss.
  • Allium ampeloprasum var. babingtonii (Borrer) Syme
  • Allium ampeloprasum var. bertolonii (De Not.) Nyman
  • Allium ampeloprasum var. bulbiferum Syme
  • Allium ampeloprasum var. bulgaricum Podp.
  • Allium ampeloprasum var. caudatum Pamp.
  • Allium ampeloprasum subsp. euampeloprasum Hayek
  • Allium ampeloprasum var. gasparrinii (Guss.) Nyman
  • Allium ampeloprasum var. gracile Cavara
  • Allium ampeloprasum subsp. halleri Nyman
  • Allium ampeloprasum var. holmense Asch. & Graebn.
  • Allium ampeloprasum f. holmense (Asch. & Graebn.) Holmboe
  • Allium ampeloprasum subsp. porrum (L.) Hayek
  • Allium ampeloprasum var. porrum (L.) J.Gay
  • Allium ampeloprasum var. pylium (De Not.) Asch. & Graebn.
  • Allium ampeloprasum subsp. thessalum (Boiss.) Nyman
  • Allium ampeloprasum var. wiedemannii Regel
  • Allium ascendens Ten.
  • Allium babingtonii Borrer
  • Allium bertolonii De Not.
  • Allium byzantinum K.Koch
  • Allium duriaeanum Regel
  • Allium durieuanum Walp.
  • Allium gasparrinii Guss.
  • Allium halleri G.Don
  • Allium holmense Mill. ex Kunth
  • Allium kurrat Schweinf. ex K.Krause
  • Allium laetum Salisb.
  • Allium lineare Mill.
  • Allium porraceum Gray
  • Allium porrum L.
  • Allium porrum var. ampeloprasum (L.) Mirb.
  • Allium porrum subsp. euampeloprasum Breistr.
  • Allium porrum var. kurrat (Schweinf. ex K.Krause) Seregin
  • Allium pylium De Not.
  • Allium scopulicola Font Quer
  • Allium scorodoprasum subsp. babingtonii (Borrer) Nyman
  • Allium spectabile De Not.
  • Allium syriacum Boiss.
  • Allium thessalum Boiss.
  • Porrum amethystinum Rchb.
  • Porrum ampeloprasum (L.) Mill.
  • Porrum commune Rchb.
  • Porrum sativum Mill.[1]

Bawang prei (Allium ampeloprasum utawi Allium porrum) punika kagolong wonten ing génus Allium inggih punika kulawarga bawang. Raosipun punika mèmper kaliyan bawang bombai. Bawang prei punika kathah dipun-ginakaken wonten ing olahan Eropa. Padatanipun dipuntumis wonten ing mentéga dumugi alum sadèrèngipun dipuncampur kaliyan dhaharan sanès. Bawang prei punika kalebet komponèn ingkang wigati wonten ing masakan Perancis ing antawisipun vichyssoise (sup sedhep mawi kentang lan bawang prei) lan ugi sup Skotlandia kados déné bubur Scottish lan cock-a-leekie. Bawang prei punika kalebet salah satunggaling sayuran nasional negeri Wales.

Habitat[besut | besut sumber]

Allium ampeloprasum dipunwastani minangka tuwuhan asli ing kathah negara ing sakiwa tengenipun Laut Hitam, Laut Adriatik, lan Laut Tengah saking Portugal dumugi Mesir lan Rumania. Wonten ing Rusia lan Ukraina dipunwastani invansif, kejawi wonten ing Crimea minangka tuwuhan asli. Ugi kalebet tuwuhan asli ing Etiopia, Uzbekistan, Iran lan Irak. Ugi dipunwastani alamiah wonten ing Britania Raya, Irlandia, Ceko, negara-negara Baltik, Belarus, Azores, Madeira, Canary Islands, Armenia, Azerbaijan, Pakistan, Tiongkok, Australia (sedaya negara bagéyan kejawi Queensland lan Tasmania), Mexico, Dominican Republic, Puerto Rico, Haiti, Amerika Serikat (wewengkon kidul-wetan California, New York, Ohio lan Illinois), Galápagos, sarta Argentina.[2][3][4][5][6]

Galèri[besut | besut sumber]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]