Sahabat Nabi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Sahabat Nabi, asal saka tembung shahabah (ash-shahaabah, الصحابه) yakuwi wong-wong sing ngenal lan ndeleng langsung Nabi Muhammad SAW, ngrèwangi perjuangané lan séda ing kahanan Muslim.

Dhéfinisi[sunting | sunting sumber]

Ibnu Hajar al-Asqalani asy-Syafi'i naté medharaké:

"Ash-Shabi (sahabat) kuwi wong sing ketemu karo Rasulullah SAW, iman marang panjenengané lan séda jroning kahanan Islam"[1]

Uga ana kang nerangake menawa shahabat yaiku wong kang tau ketemu utawa meruhi Nabi kanthi kahanan iman marang panjenengane, lan sabanjure seda kanthi iman. Mula, tetep kagolong sahabat sapa kang banjur murtad nanging banjur mlebu Islam maneh kayata Syu'bah bin Qais kang murtad sawise Nabi seda, banjur tobat lan mlebu Islam maneh ing jamane Abu Bakar.

Ora saben wong Islam kang urip ing jaman Nabi isih sugeng bisa kasebut shahabat, yaiku menawa dheweke durung nate ketemu utawa meruhi Nabi kayata Raja Najasyi kang seda nalika Nabi isih sugeng lan Uwais al-Qarni kang dikabarake dening Nabi duwe donga kang mustajab.

Racaké muslim ndhefinisèkaké para sahabat minangka wong sing ngenal Nabi Muhammad SAW, percaya ajarané, lan séda ing kahanan Islam. Para sahabat utama sing biasané disebutaké nganti 50 utawa 60 asma, yakuwi wong-wong sing cedhak banget karo Nabi Muhammad S.A.W. Sahabat disebut uga murid Nabi Muhammad. Dene cacahe kabeh sahabat akeh banget lan ora ono kang mangerteni cacahe pang pesthi. Nanging uga ana sing ngira-ira cacahe bisa nganti cacah watara 14.000 wong.

Idhèntifikasi marang sahabat nabi, klebu status lan tingkatané minangka bab sing wigati jroning donya Islam amarga bisa digunakaké kanggo évaluasi kaabsahan sawijining hadis utawa lelaku Nabi sing diriwayataké déning para sahabat. Ing babagan ilmu hadits, kabeh sahabat dihukumi tsiqah lan adil ateges kabeh riwayate para sahabat bisa ditampa lan sah (shahih) tanpa dicacat.

Sahabat kang terakhir tilar donya :

ing Mekkah yaiku ‘Amir ibn Watsilah Al La’its, ing tahun 110 H.

ing Medinah yaiku Muhamad ibn Robi’ah Al Anshori Al Khazraji seda rikala tahun 99 H.

ing negara Syam yaiku ing kutha Damaskus yaiku Watsilah Ibn Al Asq’ Al Laitsi seda rikala taun 86 H.

ing kutha Khims : ‘Abdullah ibn Bisri al Mazini seda taun 96 H.

ing kutha Bashrah, negara Irak yaiku Anas bin Malik Al Anshori Al Khazraji seda rikala taun 93 H.

ing kutha Kuffah negara Irak yaiku ‘Abdullah ibn Abi Aufa Al Aslami seda taun 87 H.

lan ing negara Mesir yaiku ‘Abdullah ibn Haris ibn Juz Az Zubaidi ing taun 89 H.

radhiyallahu 'anhum (muga Allah paring ridha marang panjenengane sedaya).

Delengen uga: Hadis

Ganyong pirembagan 26 Juli 2012 04.17 (UTC)

Tingkatan Sahabat[sunting | sunting sumber]

Miturut al-Hakim jroning Mustadrak, Sahabat kabagi jroning sawetara tingkatan, yaiku:

  1. Para sahabat sing mlebu Islam ing Mekkah, sadurungé hijrah, kayadéné Khulafa'ur Rasyidin
    1. Khadijah binti Khuwailid
    2. Ali bin Abi Thalib
    3. Zaid bin Haritsah
    4. Abu Bakar ash-Shiddiq
    5. Umar bin Khattab
    6. Utsman bin Affan
    7. Abbas bin Abdul Muthalib
    8. Hamzah bin Abdul Muthalib
    9. Ja'far bin Abi Thalib
  2. Para sahabat sing mèlu majelis Darunnadwah
  3. Para sahabat sing mèlu hijrah menyang negeri Habasyah
  4. Para sahabat sing mèlu bai'at Aqabah pisanan
  5. Para sahabat mèlu bai'at Aqabah kapidho
  6. Para sahabat sing hijrah sawisé Rasulullah teka ing Madinah
  7. Para sahabat sing mèlu perang Badar
  8. Para sahabat sing berhijrah antara perang Badar lan prajanjèn Hudaibiyyah
  9. Para sahabat sing mèlu bai'at Ridhwan
  10. Para sahabat sing hijrah antara prajanjèn Hudaibiyyah lan fathu Makkah
    1. Khalid bin Walid
    2. Amru bin Ash
  11. Para sahabat sing mlebu Islam ing fathu Makkah,
    1. Abu Sufyan
    2. Mu'awiyah bin Abu Sufyan
  12. Bayi-bayi lan bocah-bocah sing tau ndeleng Rasulullah saw ing fathu Makkah

Sawetara Sahabat sing misuwur[sunting | sunting sumber]

Radhiyallahu 'anhum (mugi Allah paring ridha marang panjenenganipun sedaya)

Ganyong pirembagan 26 Juli 2012 03.26 (UTC)

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kitab Al-Ishabah fi Tamyiz ash-Shahabah, karya Ibnu Hajar, hal. 101.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sahabat_Nabi&oldid=820551"