Zaid bin Haritsah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Zaid bin Haritsah (578-629) (Arab:زيد بن حارثة) inggih menika sahabat Nabi ingkang dados panglima Perang Mut'ah.[1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Zaid bin Haritsah putra saking Abdul Uzza bin Imri' Al-Qais saha ibu Sa'di binti Tsa'laba.[2] Zaid bin Haritsah asalipun saking kabilah Kalb ingkang mapan ing sebelah lor jazirah Arab. Rikala taksih alit, piyambakipun dipun tangkep déning penjahat kang salajengipun dipun sadé minangka budak, Zaid bin Haritsah dipun tumbas déning Hukaim bin Hisyam keponakan saking Khadijah. Dening Khadijah, Zaid bin Haritsah dipun paringi dhateng Nabi Muhammad lajeng dipun mardikakaken, piyambakipun minangka tiyang ingkang sepindha mlebet islam. Haritsah, ramanipun Zaid gela amargi kaicalan putranipun. Rikala wonten tiyang Ka'ab nglaksanakaken haji, wonten ingkang nepangi Zaik kados déné Zaid. Sasampunipun Haritsah mangertosi warta menika, Haritsah bidhal dhateng Mekkah sesarengan Ka'ab bin Syarahil minangka jaminanipun.[2] Wonten ing ngajengipun Rasulullah, Haritsah nyuwun supados putranipun dipun paringi dhateng piyambakipun saha Ka'ab bin Syarahil minangka jaminanipun, ananging Rasulullah ngendika menawi Zaid langkung milih ndhérèk ramanipun, boten prelu maringi jaminan, menawi Zaid milih ndhérèk Rasulullah, sumangga supados Zaid ingkang nemtokaken kados pundi saénipun, ananging Zaid langkung milih ndhérèk Rasulullah.[2] Sakmenika, Rasul wewarakaken menawi Zaid dipun dadosaken putranipun. Sasampunipun, rama kaliyan paman Zaid wangsul kanthi manah ingkang tenang, Zaid mlebet Islam saha dipun garwakaken kaliyan Zainab binti Jahsy.[2] Rikala Zainab dipun pegat Zaid, piyambakipun dipun garwa déning Rasul, pramila nyebar warta menawi Muhammad sampun nggarwa putrinipun. Sakmenika mandhap ayat 40 surah Al-Ahzab ingkang ngandharaken menawi putri angkat bénten kaliyan putri kandhung. [2]Putri angkat boten saged waris marisi kaliyan rama angkatipun, saha sémah ingkang sampun dipun pegat saged garwa kaliyan rama angkatipun. Wonten ing ayat menika, cetha sanget asma Zaid, pramila Zaid menika satunggal sahabat ingkang asmanipun dipun serta ing Alquran.[2] Zaid dados kanca serta réncang ngkang setya Nabi Muhammad. Piyambakipun garwa kaliyan Ummi Ayman saha kagungan putra ingkang asmanipun Usamah bin Zaid bin Haritsah, saha ndhérèk pindhah dhateng Madinah sarta ndhérèk saben perang mbela islam, wonten ing Pertempuran Mu'tah, piyambakipun dipun dadosaken panglima perang, ugi wonten ing perang menika piyambakipun pejah syahid.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Pemeluk Islam pertama

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (ar)Asal-Usul jeneng Zaid bin Haritsah (dipun unduh 10 nopember 2012)
  2. ^ a b c d e f (id)Biografi Zaid bin Haritsah (dipun unduh 10 nopember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zaid_bin_Haritsah&oldid=835393"