Mikhail Gorbachev

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mikhail Sergeyevich Gorbachev
Михаил Сергеевич Горбачёв
Mikhail Gorbachev

Mangsa jabatan
15 Maret 1990 – 25 Desember 1991
Pejabat sadurungé Panjenenganipun piyambak (as Chairman of Supreme Soviet)
Pengganti Boten wonten

Lair 2 Maret 1931 (umur 83)
Stavropol, salajengipun Rusia SFSR, sapuniki Federasi Rusia
Kabangsan Rusia
Partai pulitik Partai Komunis Uni Sovyèt (1950-1991)

Partai Sosial Demokrat Rusia (2001-2004)

Pasangan Raisa Gorbachyova

Mikhail Sergeyevich GorbachyovSwara mirengaken (basa Rusia: Михаи́л Серге́евич Горбачёв}}, Mihail Sergeevič Gorbačëv, IPA: [mʲɪxʌˈil sʲɪrˈgʲejɪvʲɪʨ gərbʌˈʨof], dipunlafalaken minangka: mi-kha-ILL ser-GE-ye-vich gor-bah-CHOFF) kanthi undangan Gorbachev; lair ing Stavropol, 2 Maret 1931; umur 83 taun) punika pulitikus Rusia. Panjenenganipun punika mantan pimpinan Uni Sovyèt, periode 1985 dumugi bibaripun taun 1991. Tanggal 11 Maret 1985, panjenenganipun dados Sekretaris Jendral Partai Komunis Uni Sovyèt nalika nggantosaken Konstantin Chernenko*. Panjenenganpun nglampahaken éwahan ageng-agengan ing salebetipun sistem perekonomian lan pulitik. Akibatipun, Uni Sovyèt bibar. Panjenenganipun pikantuk Bebungah Nobel Perdamaian nalika taun 1990. Panjenenganipun mundur minangka Présidhèn Uni Sovyèt tanggal 25 Desember 1991 nyusul kudeta déning klompok garis keras ing Moskow wulan Agustus 1991. Ing wekdal puniku dumados patentangan dhumateng rencana ngéwahi wangun nagari. Upadosipun réformasi ingkang dipunsebat Perestroika kanggé mungkasi Perang Dingin sacara boten sengaja ugi mungkasi Uni Sovyèt lan posisinipun ingkang dominan ing donya.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mikhail Gorbachev ing Wikimedia Commons.



Sing mengku  sadurungé:
Konstantin Chernenko
Sekretaris Jendral Partai Komunis Uni Sovyèt
1985-1991
Diganti déning:
Vladimir Ivashko
Sing mengku  sadurungé:
Andrei Gromyko
Présidhèn Uni Sovyèt (1990 - 1991)
1988-1991
Diganti déning:
Ivan Korotchenya
Sing mengku  sadurungé:
Corazon Aquino
Tokoh taunan vèrsi Time
1987
Diganti déning:
Endangered Bumi
Sing mengku  sadurungé:
Endangered Bumi
Tokoh taunan vèrsi Time
1989
Diganti déning:
George H. W. Bush




Flag of the Soviet Union.svg
Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia
Flag of Russia.svg

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mikhail_Gorbachev&oldid=822788"