Le Duc Tho

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tokoh Vietnam

Le Duc Tho (Lê Ðức Thọ) (14 Oktober 191113 Oktober 1990) yaiku sawijining pejuang, jendral, diplomat, lan pulitikus saka Vietnam.[1] Taun 1930, Le mèlu awèh dana Parté Komunis Indochina.[1] Pamaréntah kolonial Prancis njeblosaké Le menyang pakunjaran saka taun 1930 nganti tekan taun 1936 lan uga sepisan manèh saka taun 1939 nganti tekan taun 1944.[1] Sakwisé bébas saka pakunjaran nalika taun 1945, Le mèlu mbantu mimpin Viet Minh, gerakan kamardikan Vietnam kang nglawan Prancis, nganti tekan Parsetujon Jenewa kang ditandhatangani nalika taun 1954.[1] Le banjur mèlu gabung karo Politbiro Lao Dong saka Parté Buruh Vietnam taun 1955, kang saiki dadi Parté Komunis Vietnam.[1] Le mimpin pambrontakan komunis kang wiwit taun 1956 nglawan pamaréntahan Vietnam Kidul.[1]

Pasetujon Damai Paris[sunting | sunting sumber]

Amérika Sarékat kanthi aktif mèlu ana ing Perang Vietnam nalika wiwitan taun 1960-an.[2] Xuan Thuy kang mimpin tim perundhingan resmi kang makili Républik Demokratik Vietnam ana ing rembugan ing Paris, Le lan Penasihat Kaamanan Nasional Amérika Sarékat Dr.[2] Henry Kissinger wiwit Februari 1970 mèlu ana ing rembugan wadi kang pungkasané ngasilaké gencatan senjata ana ing Pasetujon Damai Paris tanggal 27 Januari 1973.[2] Sajarah dhasar pasetujon kuwi kalebu: pambébasan tahanan perang saksuwéné 80 dina; gencatan senjata kang dimonitor déning Komisi Pengendhalian lan Pangawasan Internasional (ICC); pemilu bébas lan démokratis kang arep dianakaké ing Vietnam Kidul; bantuan saka Amérika Sarékat marang Vietnam Kidul kang terus lumaku; wadyabala RDV tetep ing Vietnam Kidul; pamanunggalan manèh Vietnam.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Le_Duc_Tho&oldid=830983"