Alfred Hermann Fried

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alfred Fried

Alfred Hermann Fried (11 November 18644 Mei 1921) inggih punika juru damai lan penulis asal Austria.[1]Fried miyos wonten ing Wina, Austria. Fried medal saking sekolah nalika yuswanipun ngancik 11 taun lan wiwit makarya wonten ing toko buku. Fried kagungan minat kaliyan sedaya buku lan seratan. Nalika taun 1887, piyambakipun pindhah dhateng Berlin, Jerman lan mbikak percetakan piyambak. Wonten ing Berlin Fried dados juru damai ingkang tabah lan kekancan kaliyan Bertha von Suttner. Kekalihipun sesarengan medalaken majalah, Die Waffen nieder! (Letakkan Senjatamu!), saking taun 1899 ingkang judul Die Friedenswarte (Penjaga Perdamaian). Fried dados mangertos kangge nyokong "pasifisme fundamental" minangka solusi pungkasan. Wonten ing penerbitan punika, Fried, miturut sajumlah artikel ingkang nywantenaken perdamaian lan keharmonisan ing antawising bangsa-bangsa.

Wonten ing perjuanganipun kangge perdamaian wonten ing Jerman, piyambakipun ndhirikaken sesarengan kaliyan Deutsche Friedensgesellschaft, gerakan perdamaian Jerman. Fried dipunanggep minangka salah satunggaling tokoh kapisanan ingkang memprosikan gagasan (pamanggih) organisasi perdamaian internasional (sawetawis taun salajengipun inspirasi punika ingkang dados LBB). Fried ugi minangka anggota Biro Perdamaian Bern lan sekretaris Koalisi Internasional wonten ingb Eropa Tengah. Sabibaripun Konferensi Perdamaian den Haag nalika taun 1899 Fried wiwit kanthi jangkep nyempurnakaken kapentingan saperlu tumuju ing perdamaian lumantar kooperasi ekonomi lan politik.[2]

Fried ugi minangka anggota ingkang misuwur saking gerakan Esperanto. Gerakan punika ngrumusaken pamanggih nyiptakaken basa ingkang angka 2 ingkang sipatipun universal, Esperanto, saengga saben tiyang wonten ing donya saged komunikasi lan nyebaraken apresiasi budaya sanes.

Nalika taun 1911, Alfred Fried pikantuk Hadhiah Nobel Perdamaian kaliyan Tobias Asser. Nalika kadadosan Perang Donya I, Fried pindhah dhateng Swiss (negeri ingkang netral sadangunipun Perang Donya II samangke) wonten ing protes kabijakan perang Jerman. Sadangunipun perang piyambakipun makarya saperlu mungkasi konflik. Sabibaripun perang, piyambakipun wangsul malih dhateng Austria saperlu nglajengaken nyerat lan nyengkuyung perdamaian internasional. Fried tilar donya wonten ing Wina.[3]

Karya[sunting | sunting sumber]

  • Das Abrüstungs-Problem: Eine Untersuchung. Berlin, Gutman, 1904.
  • The German Emperor and the Peace of the World, kanthi Prakata dening Norman Angell. London, Hodder & Stoughton, 1912.
  • Die Grundlagen des revolutionären Pacifismus. Tübingen, Mohr, 1908. Dipunterjemahaken dhateng basa Prancis dening Jean Lagorgette minangka Les Bases du pacifisme: Le Pacifisme réformiste et le pacifisme «révolutionnaire». Paris, Pedone, 1909.
  • Handbuch der Friedenshewegung. Wien, Oesterreichischen Friedensgesellschaft, 1905. 2nd ed., Leipzig, Verlag der «Friedens-Warte», 1911.
  • «Intellectual Starvation in Germany and Austria», in Nation, 110 (20 Maret 1920) 367-368.
  • International Cooperation. Newcastle-on-Tyne, Richardson (1918).
  • Das internationale Leben der Gegenwart. Leipzig, Teubner, 1908.
  • «The League of Nations: An Ethical Institution», in Living Age, 306 (21 Agustus 1920) 440-443.
  • Mein Kriegstagebuch. 4 Bde. Zürich, Rascher, 1918-1920.
  • Pan-Amerika. Zurich, Orell-Füssli, 1910.
  • The Restoration of Europe, diterjemahkan oleh Lewis Stiles Gannett. New York, Macmillan, 1916.
  • Der Weltprotest gegen den versailler Frieden. Leipzig, Verlag der Neue Geist, 1920.
  • Die zweite Haager Konferenz: Ihre Arbeiten, ihre Ergebnisse, und ihre Bedeutung. Leipzig, Nachfolger (1908).

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]