Nelson Mandela

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nélson Mandéla
Nelson Mandela

Mangsa jabatan
27 April 1994 – 14 Juni 1999
Pejabat sadurungé Frederik Willem de Klerk (Présidhèn Negara kanggo Afrika Kidul)
Pengganti Thabo Mbeki

Lair 18 Juli 1918 (umur 96)
Mvezo, caket Mthatha, Eastern Cape, Persatuan Afrika Kidul
Partai pulitik ANC

Nélson Rolihlahla Mandéla (pengucapan Xhosa[xoˈliːɬaɬa manˈdeːla]; lair ing Mvezo, Afrika Kidul, 18 Juli 1918 – tilar donya ing Johannesburg, Afrika Kidul, 5 Desember 2013 kanthi umur95 taun) dipunkenal ing saindhenging donya dados pejuwang kamardikan amargi kegiyatan antiapartheid, salajengipun Nelson dados Présidhèn Afrika Kidul. Mangsa alitipun dipuntelasaken ing Thembu salajengipun miwiti karir ing bidang hukum.

Panjenenganipun ugi kagungan asma kinurmatan saking klanipun inggih punika Madiba.

Kagesangan[sunting | sunting sumber]

Dipunwiyosaken ing Mvezo, Transkei tanggal 18 Juli 1918, Rolihlahla Mendela salajengipun pindhah ing Qunu ngantss yuswa 9 taun. Panjenenganipun ingkang sepisanan saking kulawarganipun ingkang sekolah. Panjenenganipun ugi pikantuk asma Nelson saking gurunipun tiyang Metodis. Ing yuswa 16 taun, panjenenganipun mlebet Clarkebury Boarding Institute nyinaoni kabudayan kilén.

Ing taun 1934, panjenenganipun miwiti program B.A. ing Fort Hare University, lan pepanggihan kaliyan Oliver Tambo ingkang dados réncang lan koleganipun ingkang setya. Sasampunipun nentang kabijakan universitas lan disuwun medal, panjenenganipun pindhah dhateng Johannesburg lan nglajengaken kuliahipun ing University of South Africa sasampunipun mendhet jurusan hukum ing Universitas Witswatersrand.

Palakrama[sunting | sunting sumber]

Palakrama sepisanan Mandela kaliyan Evelyn Ntoko Mase pungkasanipun pegatan taun 1957 sasampunipun 13 taun. Plakramanipun kaliyan Winnie Madikizela ingkang lumampah 38 taun, pungkasanipun ugi pegatan taun 1996. Ing tanggap warsanipun kaping 80, Mandela krama kaliyan Graça Machel, randhanipun mantan Présidhèn Mozambik Samora Machel, ingkang ugi setunggaling rencang ANC.

Politik[sunting | sunting sumber]

Dados Aktivis[sunting | sunting sumber]

Nelson Mandela

Nelson Mandela tumut African National Congress (ANC) saking taun 1942.

Amargi kagiyatanipun ingkang antiapartheid, panjenenganipun nglampahi sapérangan mangsa paukuman. Tanggal 5 Agustus 1962, Mandela dipuncekel lan dipunkunjara ing Johannesburg Fort salajengipun tanggal 25 Oktober 1962, panjenenganipun dipunukum 5 taun kunjara lan ing tanggal 12 Juni 1964, panjenenganipun lan saklompok aktivis sanèsipun dipunukum kunjara sayuswaning gesang.

Sasampunipun nampik pambebasan kanthi syarat ngendhegaken perjuwangan bersenjata ing wulan Februari 1985, Mandela manggèn ing kunjara ngantos dipunbebasaken tanggal 11 Februari 1990 amargi préntahipun Présidhèn Frederik Willem de Klerk sasampunipun dipunteken déning saindhenging donya.

Mandela lan de Klerk pikantuk hadhiah Nobel Perdamaian taun 1993

Présidhèn[sunting | sunting sumber]

Nelson Mandela njawat Présidhèn Afrika Kidul sekitar 5 taun (Mei 1994 - Juni 1999) sasampunipun menangaken Pemilu lan dados Présidhèn kulit cemeng sepisanan kanthi de Klerk dados Deputi Présidhèn.

Masalah AIDS dados sumber kuciwaning kathah tiyang lan keduwungipun Mandela amargi ing wekdal pamréntahanipun, panjenenganipun kirang migatosaken masalah puniki. Putranipun , Makgatho Mandela, séda amargi AIDS tanggal 6 Januari 2005.

Sing mengku  sadurungé:
Frederik Willem de Klerk
Présidhèn Afrika Kidul
19941999
Diganti déning:
Thabo Mbeki


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nelson_Mandela&oldid=877487"