AIDS

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pita Abang minangka simbol solidaritas kanggo wong sing positif kainfèksi virus HIV lan AIDS.

AIDS iku sindrom kumpulan manéka gejala lan infèksi minangka akibat saka karusakan spésifik sistem kakebalan awak amarga infèksi virus HIV ing menungsa.[1] . AIDS arupa akronim ing basa Inggris saka Acquired Immunodeficiency Syndrome utawa Acquired Immune Deficiency Syndrome ('sindrom dhéfisiènsi imun dapatan'). Jeneng virusé yaiku HIV, arupa singkatan saka Human Immunodeficiency Virus ('virus dhéfisiènsi imun manungsa' utawa 'virus panurun kakebalan manungsa'). Virus sing mèmper HIV ing spesies liya yaiku (SIV, FIV, lan liya-liyané).

HIV lan virus-virus sajinisé ditularké liwat kontak langsung antarané membran mukosa utawa ilènan getih karo cuwèran awak sing ngandhut HIV, kayata getih, semèn utawa banyu mani, cuwèran vagina, cuwèran preseminal, lan banyu susu ibu.[2][3] Transmisi utawa panularan iki bisa dumadi liwat hubungan seksual (vaginal, anal, uga oral), transfusi getih, dom suntik sing kena kontaminasi, ijolan HIV antarané ibu lan bayi nalika meteng, nglairaké utawa nyusoni, sarta kontak liya karo salah siji cuwèran awak kasebut.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani AIDS ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=AIDS&oldid=814749"