Semèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Semèn

Semèn yaiku zat kang kanggo ngraketaké watu, bata, batako, utawa bahan bangunan liyané.[1] Tembung semèn asalé saka tembung caementum (basa Latin),kang tegesé ngethok-ngethok dadi luwih cilik lan ora aturan bentuké.[2] Sanajan tau misuwur ing jamané, semèn made in Napoli iki wis ora diprodhuksi manèh.[2] Semèn iki ora diprodhuksi sawisé ambruké krajaan Romawi, kurang luwih abad pertengahan nalika taun 1100-1500 M.[2] Semèn resèp ramuan pozzuolana iki wis ora diprodhuksi manéh.[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jroning owah gingsiring pradhaban manungsa ing babagan wewangunan, kerep ana crita yèn para leluhur ing jaman biyèn bisa ngraketakè watu-watu kang gedhé mung nganggo putih endhog, ketan lan liya-liyané.[2] Ananging uga bisa mbangun wewangunan kayata bangunan-bangunan kang fénomènal.[2] Contoné Candhi Barabudhur utawa Candhi Prambanan ing Indonésia, kreteg ing Cina kang miturut legendha mung nggunakaké ketan kanggo ngraketaké.[2] Saliyané iku ana uga kang nggunakaké aspal alam kayata ing pradhaban ing Mahenjo Daro lan Harappa ing India utawa wewangunan kuna kang ditemokaké ing Pulo Buton Bener lan orané, crita, legendha iku nuduhaké yèn semèn wis dikenal wiwit jaman biyèn.[2] Sadurungé nganti dadi bentuk kang kaya saiki, kanggo nèmpèlaké lan ngraketaké wewangunan mung nggunakaké campuran watu kapur lan awu vulkanis.[2] Kang sepisanan ditemokaké ing jaman Krajaan Romawi, panceré ing Pozzuoli, cerak teluk Napoli, Italia. Bubuk iku banjur diwènèhi jeneng pozzuolana.[2] Ing abad kang kaping 18 (ana uga sumber kang nyebutaké kurang luwih taun 1700-an M), John Smeaton yaiku insinyur kang asalé saka Inggris nemokaké ramuan kuna kanggo ngraketaké material bangunan iki.[2] Dhèwèké nggawé adhonan saka campuran watu kapur lan lemah lempung nalika nggawé lan mbangun menara suar Eddystone ing pinggir panté Cornwall, Inggris.[2]

Kandhutan dat kimia[sunting | sunting sumber]

  • Trikalsium silikat
  • Dikalsium silikat
  • Trikalsium aluminat
  • Tetrakalsium aluminofe
  • Gipsum

Jinis semèn[sunting | sunting sumber]

Jinis semèn
No.SNI Jeneng
SNI 15-0129-2004 Semèn portland putih
SNI 15-0302-2004 Semèn portland pozolan / Portland Pozzolan Cement (PPC)
SNI 15-2049-2004 Semèn portland / Ordinary Portland Cement (OPC)
SNI 15-3500-2004 Semèn portland campur
SNI 15-3758-2004 Semèn masonry
SNI 15-7064-2004 Semèn portland komposit

Konsumsi lan Ekspor Semèn Indonésia[sunting | sunting sumber]

Konsumsi lan Ekspor Semèn Indonésia
Taun Konsumsi Nasional (jroning ton) Ekspor(jroning ton)
1990 13.762.000 2.516.000
1991 15.513.000 1.041.000
1992 15.801.000 2.570.000
1993 17.804.000 1.409.000
1994 21.527.000 536.000
1995 23.979.000 154.000
1996 25.374.000 330.000
1997 27.940.000 801.000
1998 19.243.000 4.420.000
1999 18.769.000 5.108.000
2000 22.290.000 4.903.000
2001 25.530.000 5.750.000
2002 27.180.000 4.183.000
2003 27.528.000 3.073.000
2004 30.069.000 2.946.000
2005 31.433.000 3.289.000
2009 38.400.000[3]
2010 41.500.000[4]* 3.000.000[5]
2011 45.000.000[6] 2.000.000[7]*
2012 48.150.000[8]*
  • Sumber: Kanggo taun 1991 nganti 2005 saka Departemen Perindustrian, Direkterat Agro dan Kimia taun 2006
  • Katrangan = (*) : Predhiksi


Pabrik Semèn ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Semèn ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Semèn&oldid=830870"